Hlavní navigace

Česká jablka = drahá jablka? Cenu nezvedá zahraniční konkurence

23. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kilo jablek dodávají naši pěstitelé do maloobchodu zhruba za 12 korun. Za kolik je pak řetězce prodávají? Podívejte se. Jak dlouho budeme kupovat drahá jablka?

Pokud si člověk vybaví tuny spadaných jablek válících se letos na sklonku léta v příkopech početných českých a moravských jabloňových alejí, připadají mu ceny konzumních jablek v obchodech jako špatný vtip.

Galerie: Za kolik se prodávají jablka

Loni byla jalbka ještě dražší

Jistou pozitivní zprávou může být, že ceny jablek na tuzemském trhu klesají, takže to nejhorší máme zřejmě už za sebou. Jen v průběhu posledního měsíce klesla průměrná cena konzumních jablek v ČR podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) o šest korun za kilogram, což je zhruba o šestinu. Zatímco v září 2013 činila cena jablek 36,21 koruny za kilogram, v říjnu 2013, konkrétně v průběhu minulého, 42. týdne, klesla na průměr 30,19 koruny. Nejlevněji jsou podle ČSÚ k mání jablka v Královéhradeckém kraji (25,53 v současné době a 28,85 koruny za kilogram v září letošního roku), nejdražší byla jablka v září v Jihočeském kraji (v průměru za 41,56 koruny), a v současné době ve Středočeském kraji (35,91 koruny).

Ne každý si přitom vzpomene, že loni byla konzumní jablka v našich maloobchodech ještě dražší než letos – průměrná spotřebitelská cena v říjnu 2012 byla oproti současnosti vyšší více než o tři koruny – konkrétně 33,44 koruny za kilogram.

Loňský rok byl totiž z pohledu celkové úrody – nejen v ČR, ale v rámci celé Evropy a některých dalších oblastí, ještě horší než ten letošní – a právě ten nastavil minimálně pro tuzemského spotřebitele neobvykle vysoké ceny, na které nebyli nakupující v naší zemi z minulosti zvyklí.

Česká konzumní jablka jsou v menšině – a drahá

Jablka jsou přitom citlivou komoditou – jde historicky o nejčastěji kupované a konzumované ovoce v ČR. A navíc o „typickou“ domácí komoditu, jak se mnozí domnívají. Bohužel tomu tak ale není. Podle šéfa Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka totiž pochází více než polovina konzumních jablek v našich maloobchodech z dovozu. Celková soběstačnost ČR v jablcích sice podle něj činí zhruba 80 procent, v tom jsou ale také započítána jablka pro další zpracování. V oblasti konzumních jablek je soběstačnost jen čtyřicetiprocentní.

Ani loňská špatná úroda jablek v ČR a EU, ani letošní podprůměrná úroda jablek, ba ani vyšší dovozy konzumních jablek ze zahraničí nicméně nejsou, nebo by neměly být, důvodem k evidentně nadstřeleným spotřebitelským cenám jablek v obchodech. Naši pěstitelé dodávají v současné době jablka do maloobchodu nejčastěji za ceny kolem 12 korun za kilogram, celkové rozpětí se pohybuje zhruba od 8 do 17 Kč/kg, podle odrůdy a velikosti jablek.

Podívejte se do galerie, za kolik maloobchodní řetězce aktuálně prodávají česká a dovozová jablka.

Dlužno přitom říci, že zejména nyní, v období po sklizni, by mělo být na trhu více tuzemských jablek, než je zejména v období od jara do počátku sklizně příslušného roku obvyklé. Není tedy pravda, že cenu zvyšují jablka z dovozu, nebo dokonce nějaké zásoby jablek z počátku léta, kdy byly ceny ještě daleko vyšší. Nemá to totiž logiku – obchodníci nemají dostatečné skladovací kapacity, a navíc by si dlouhodobým skladováním jablek zbytečně zvyšovali náklady a umrtvovali finanční prostředky. Většina obchodníků, ačkoli to není nutné, dokonce v praxi požaduje od pěstitelů každodenní dodávky tohoto ovoce. Což ale neznamená, že je s maloobchodem vše v pořádku. Naopak.

Ceny jsou nadsazené

Vše totiž nasvědčuje tomu, že jablka se jakožto velmi často prodávaná potravina stala spolu s pekárenským zbožím předmětem cenového konkurenčního boje mezi obchodními sítěmi. Ty využívají téměř fanatického zájmu tuzemských spotřebitelů o cenové akce, v nichž jablka hrají stále důležitější roli. V akci lze totiž někde jablka koupit aktuálně za 9,90 nebo dokonce 8,90 Kč/kg, přičemž v okamžiku, kdy je základní cena 30 nebo 40 Kč/kg, je sleva psychologicky tak výrazná, že se zákazník tak výhodné koupi neubrání. Stručně řečeno – ceny jablek v maloobchodě jsou v řadě případů úmyslně nadsazené, aby se případná sleva zdála neodolatelná.

Je na diskusi, jestli je tohle ještě legitimní obchodní politika, nebo již určitá forma vydírání spotřebitele. Jak se spotřebitel může bránit? Za vysoké ceny jablka prostě nekupovat? Vzhledem k tomu, že jde o zboží podléhající rychlé zkáze, nemůže jej maloobchod skladovat dlouho – a nebude-li jej moci za vysokou cenu prodat, musí jít s cenou dolů. Samozřejmě rizikem, ale pro obě strany, je možný pokles kvality jablek.

Česká jablka obsahují méně chemie

Již bylo řečeno, že v současné době by měla být většina jablek na trhu tuzemského původu. Ovoce a zelenina přitom patří mezi nemnohé komodity, u nichž stanovuje evropská, a tedy i naše legislativa, povinnost označovat je zemí původu, takže zákazník by měl jablka původem z ČR poznat. To je docela důležité například proto, že tuzemská produkce je dlouhodobě, a platí to stále, ošetřována nižším počtem postřiků, než je tomu zejména v původních zemích EU. Jablka původem v ČR tak obsahují méně chemie, což je oficiálně doloženo v materiálech, které si nechali naši ovocnáři vypracovat od výzkumníků. Tuzemská jablka přitom podle Martina Ludvíka vydrží v našich maloobchodech zhruba do dubna příštího roku, v minulosti to nicméně bývalo zhruba o měsíc déle. Což ovšem neznamená, že by se v létě příštího roku nemohlo v našich maloobchodech žádné jablko původem z ČR objevit – někteří naši ovocnáři mají totiž podle předsedy Ovocnářské unie se svými odběrateli nasmlouvané dodávky jablek po celý rok. Jejich podíl koncem jara a v letních měsících je ale velmi malý.

Pro všetečné čtenáře snad jen jedna poznámka – v článku bylo řečeno, že jablka nelze dlouho skladovat. To ovšem platí pro ty, kteří nemají sklady s takzvanou řízenou atmosférou, zajišťující optimální teplotu a vlhkost skladovaných jablek. Takovými sklady na rozdíl od obchodníků disponují ovocnáři – právě proto jim naše jablka z letoška vydrží až do příštího jara. Minimálně do března či dubna 2014, pakliže někdo nepožaduje nějaké specifické u nás nepěstované odrůdy, tak není důvod kupovat jablka z dovozu. Ale není ani důvod kupovat předražená jablka, a to ani ta naše.

Čtěte dále: Odrůdy roli nehrají, Češi jablka rozlišují zejména na červená a zelená

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).