Češi si nejvíce stěžují na maso

Autor: Isifa.cz

Veterináři řeší každý rok osm set až devět set stížností zákazníků. Jednoznačně mezi nimi vedou upozornění na problémy s výrobou a prodejem masa a masných výrobků.

Státní veterinární správa, která má v ČR na starosti dohled nad potravinami živočišného původu, zveřejnila údaje o stížnostech zákazníků. Nejčastěji lidé hlásí potíže týkající se prodeje masa a uzenin. „Každoročně řeší krajské veterinární správy a Městská veterinární správa Praha nejvíce stížností na prodej masa a masných výrobků. Je to zhruba kolem 40 % všech podaných stížností,“ uvedl Josef Duben.

Stížností na maso je ročně přes tři sta

Podle mluvčího bylo takto zaměřených kontrol v roce 2011 260, o rok později již 353, v loňském roce 371 stížností a za letošní první pololetí je to 170. „Lze tedy očekávat, že celkový počet bude opět okolo 350,“ předpokládají veterináři.

Údaje o stížnostech téměř dokonale korespondují i se zájmem o výsledky kontrol, které jsou k dispozici na webových stránkách Státní veterinární správy (http://eagri.cz/public/web/svs/por­tal/verejne-zdravi/vysledky-kontrol/). Kontroly v tržní síti a kontroly na jatkách tu představují také prakticky čtyřicet procent zájmu o tyto údaje.

Další výsledky dohledu nad potravinami najdou zákazníci také na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce Potravinynapranyri.cz.

Stížnosti na tržnice

V mnohem menší míře veterináři registrují druhou nejpočetnější skupinu stížností, která se týká prodeje na trzích a tržištích. „Každý rok jich je kolem 50, což je 5 % z celkového počtu stížností,“ upřesňuje Josef Duben.

V této oblasti si spotřebitelé nejčastěji stěžují na nedodržování podmínek, které by mohly ohrozit zdravotní nezávadnost potravin (zejména skladování), dále na jakost, nesprávné značení potravin a hygienické podmínky při prodeji a manipulaci s potravinami. „Každá stížnost je řešena a jsou přijímána příslušná opatření,“ říká mluvčí. „Určitý nárůst stížností za poslední roky vyplývá ze zvýšeného zájmu veřejnosti o nezávadnost a jakost potravin, zejména v souvislosti s nedávnými evropskými aférami, jako byla ta s dioxiny či falšování hovězího masa koňským. Nutno dodat, že aféra s dioxiny v mase se ČR vůbec nedotkla a problémy s falšováním hovězího masa koňským byly v porovnání s řadou zemí EU zanedbatelné.“

Zdroj: TZ SVS