Červená řepa – recepty pro zdraví

Červená řepa je blahodárný kořen. Obsahuje zdraví prospěšné látky a zvyšuje obranyschopnost organismu. Mimo jiné ovlivňuje činnost střev, což se hodí při problémech s průjmy či zácpou.

Červená řepa někomu utkvěla v paměti v podobě hnusného salátu ze školní jídelny a jen těžko si k ní hledá cestu zpět. Je to škoda – tato kořenová zelenina se dá připravit velmi chutně a navíc má výrazné léčivé účinky.

K jídlu je určena pouze podzemní část rostliny. Obsahuje vysoké množství fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku a sodíku. Ze stopových prvků především železo, mangan a měď. Z vitamínů beta-karoten, thiamin, riboflavin, niacin a kyselinu askorbovou. Červenou barvu této zeleniny způsobují pigmenty v buňkách, betalainy.

Řepa barví. I moč

Červená řepa celkově zvyšuje obranyschopnost organismu. Její pravidelná konzumace pomáhá při opakovaných zánětech či respiračních chorobách. Je rovněž vhodná pro lidi s vysokou hladinou cholesterolu a problémech s krvetvorbou. Příznivě ovlivňuje činnost střev, což se hodí při problémech s průjmy či zácpou. Červená řepa rovněž posiluje činnost žlučníku, jater a sleziny. Jen je třeba si uvědomit, že její konzumace zabarvuje stolici i moč do červena.

Nápoj na povzbuzení krevního oběhu a zpevnění žil a cév

Potřebujeme:

  • 2 dl šťávy z červené řepy
  • 2 dl šťávy z arónie
  • 1 dl šťávy z rakytníku
  • 1 dl šťávy z citronu

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a popíjíme denně po dobu 6 týdnů.

Kořen brzdí rakovinové bujení

Červená řepa má silné antioxidační účinky, to znamená, že snižuje množství aktivních volných radikálů, které svojí přítomností v organismu představují reálnou hrozbu rakovinového bujení. Přirozeně tedy upravuje ideální složení krve.

Vědecké výzkumy potvrdily, že největší podíl na cytostatickém působení červené řepy mají betainy a rostlinné pigmenty – betakyany. Právě tyto látky mají povzbuzující účinek, který zvyšuje odolnost celého organismu. Betain rovněž velmi detoxikuje a tak snižuje množství spouštěčů zhoubného bujení.

Protinádorový nápoj

Potřebujeme:

  • 2 dl čerstvé šťávy z červené řepy
  • 1 dl šťávy z mrkve
  • 1 dl šťávy z chřestu
  • 1 dl šťávy z celeru
  • 1 lžíci šťávy z arónie
  • 1 lžíci šťávy z rakytníku

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady, hotový nápoj popíjíme po douškách 3× denně po dobu 3 měsíců, pak si dáme 14 dní pauzu a můžeme popíjet nanovo.

Řepa s citronem rozpohybují lenivá střeva

Červená řepa v kombinaci s citronovou šťávou jsou velmi účinné přírodní prostředky proti zácpě. Při potížích se stolicí si po dobu 3 týdnů dopřejeme tento ranní nápoj:

Ranní nápoj

Potřebujeme:

  • 3 dl teplé vody
  • 1 dl šťávy z červené řepy
  • 1 dl citronové šťávy

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a vzniklý šejk na lačno vypijeme. Úspěch je zaručen…

Jestliže máme dlouhodobé problémy s urputnou zácpou, můžeme vyzkoušet tento postup:

Večer kolem 19 hodiny zapijeme 2 lžíce lněného semene 4 dl vlažné vody smíchané s 1 dl šťávy z červené řepy a 2 lžícemi kvalitního jablečného octu.

Následující den ráno nalačno zapijeme 1 lžíci lněných semen 3 dl teplé vody smíchané s 1 dl šťávy z červené řepy a 1 dl citronové šťávy, pak se snažíme hodinu nic nejíst. Tento postup provádíme po dobu 3 týdnů.

Červená řepa podporuje činnost jater

Betain obsažený v červené řepě pomáhá cholinu vylučovat škodlivý tuk z jater. Dále také zajišťuje tvorbu esenciální aminokyseliny metioninu, který startuje proces nepřetržité detoxikace jater. To je důležité především pro osoby, které pravidelně užívají léky.

Nápoj na posílení činnosti jater a žlučníku

Potřebujeme:

  • 1 dl čerstvé řepové šťávy
  • 1 dl mrkvové šťávy
  • 1 lžíci citronové šťávy

Postup: Ingredience smícháme, hotový koktejl popíjíme 3× denně po dobu 6 týdnů.

Červená řepa je k mání celoročně, například na farmářských trzích, čerstvá obvykle od června do října (viz KALENDÁŘ ČESKÉHO OVOCE A ZELENINY – kdy co roste). Jako většina kořenové zeleniny se i řepa přes zimu dobře uskladňuje při teplotě kolem 0,5 °C a vlhkosti 85–95 %.

Čtěte dále: Syrové brambory léčí, zelené jsou jedovaté

4 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 30. 1. 2016 21:01