Hlavní navigace

Čerstvé ovoce může být nově konzervováno voskem

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos / Vitalia.cz
Na sklonku loňského roku vstoupilo v platnost nové nařízení Evropské komise, které umožňuje používání lešticích látek pro ošetření povrchu dováženého ovoce. V zájmu lepší konzervace.

Nové nařízení Komise Evropské unie mění používání včelího vosku – E 901, karnaubského vosku – E 903, šelaku – E 904 a mikrokrystalického vosku – E 905 u některých druhů, převážně dováženého ovoce.

Komise obdržela několik žádostí o povolení používání včelího vosku – E 901 na paprikách, rajčatech, okurkách, banánech, mangách a avokádech, na granátových jablkách a na veškerém ovoci. Používání karnaubského vosku – E 903 a šelaku – E 904 na granátových jablkách a na mangách, avokádech a papájích a používání mikrokrystalického vosku – E 905 na ananasech.

Čtěte také: Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?

Účelem má být ošetření povrchu těchto druhů ovoce či zeleniny podobné ovoci v zájmu lepší konzervace, zvláště během dlouhé přepravy ze zemí s tropickým podnebím. Ošetření chrání ovoce proti ztrátě vody a oxidaci a působí jako inhibitor proti množení plísní a některých mikroorganismů.

  • Pro zobrazení tabulky možných použitích různých druhů vosků, klikněte na zvětšení obrázku.

Konzervace voskem možná brzy i na rajčatech a okurkách

Novým nařízením bylo vyhověno žádostem, pokud jde o ovoce, u kterého se nekonzumuje kůra a nepředpokládá se průnik do vnitřní jedlé části ovoce. Možnost ošetření druhů ovoce, u kterého se nekonzumuje kůra, byla schválena s účinností od 25. 12. 2012.

Komise dále zváží žádosti o používání vosků – E 901 na všech druzích ovoce a na paprikách, rajčatech a okurkách, u nichž se předpokládá konzumace vnějších částí, a to s ohledem na bezpečnost spotřebitele, na technologické opodstatnění a možné klamání spotřebitele, včetně požadavků na označování.

Zdroj: eur-lex.europa.eu, bezpecnostpotravin.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).