Hlavní navigace

Čerstvé a dopékané pečivo je ode dneška povinně odlišeno

1. 8. 2012

Sdílet

Chcete rohlíky, které neprošly mrazákem? Vyhněte se ceduli rozmrazeno. Od 1. srpna je toto značení povinné. Nebalené pekařské výrobky dopékané v obchodech ze zmrazených polotovarů nebo prodávané rozmrazené hotové produkty musí být ode dneška odlišeny od čerstvě upečených výrobků. Tato povinnost je zakotvena v nové vyhlášce Ministerstva zemědělství upravující značení pekárenských výrobků.

Chcete rohlíky, které neprošly mrazákem? Vyhněte se ceduli rozmrazeno. Od 1. srpna je toto značení povinné.

Nebalené pekařské výrobky dopékané v obchodech ze zmrazených polotovarů nebo prodávané rozmrazené hotové produkty musí být ode dneška odlišeny od čerstvě upečených výrobků. Tato povinnost je zakotvena v nové vyhlášce Ministerstva zemědělství upravující značení pekárenských výrobků.

Ministerstvo vyhláškou reaguje na negativní zkušenosti řady spotřebitelů s dosud častými záměnami čerstvého a takzvaného dopékaného pečiva.

K tématu: Špatná kvalita dopékaného pečiva je mýtus. Rozhoduje technologie

Čerstvým chlebem je tak podle vyhlášky nebalený chléb, jehož výroba od přípravy těsta až po upečení či obdobnou tepelnou úpravu, včetně uvedení do oběhu, nebyla přerušena zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti. Musí být nabízen k prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení či podobné tepelné úpravě. Prakticky stejně je definováno čerstvé běžné pečivo a čerstvé jemné pečivo.

Přečtěte si: Co všechno lze vyčíst z názvů chleba?

„Vzhledem k tomu, že v poslední době vzrostlo množství rozpékaného pečiva na pultech obchodů, považujeme informaci o procesu výroby za natolik zásadní, že by o ní spotřebitel měl vědět a sám se rozhodnout, jakému výrobku dá přednost,“ řekl k novému značení ministr zemědělství Petr Bendl s tím, že ministerstvo se dlouhodobě snaží, aby měl zákazník dostatek informací, na jejichž základě se rozhoduje o nákupu potravin.

Co se také děje s rozmraženým pečivem: Kaufland chystal pro zákazníky plesnivé chleby

Hledejte údaj „rozmrazeno“

Nově platí ustanovení, že u nebaleného pekařského výrobku a nebaleného cukrářského výrobku, který byl v hotovém stavu zmrazen a spotřebiteli je nabízen po rozmrazení, musí být v obchodě v blízkosti jeho názvu viditelný údaj „rozmrazeno“. Nebalený pekařský výrobek, který byl dokončen ze zmrazeného polotovaru, bude povinně označen údajem „ze zmrazeného polotovaru“.

K tématu také Podnikatel.cz: Konec gumovým rohlíkům? 

Pokud prodejce nedodrží správné označení výrobků, hrozí mu podle informace Jana Žáčka, mluvčího MZe postih v maximální výši tří milionů korun.

Zdroj: MZe ČR

Čtěte dále: Test chlebů – už druhý den jsou některé na vyhození

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).