Hlavní navigace

Ceny očkování se od ledna 2012 mění

Sdílet

 Autor: SXC
Počátkem nového roku dojde ke změnám v pravidlech očkování. Zejména rodiče dětí ušetří za vakcíny proti papilomaviru, který způsobuje rakovinu děložního čípku, nebo proti pneumokokům.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger prosadil v rámci reformy zdravotnictví ve svých zákonech některé novinky v očkování, které začínají platit od 1. ledna 2012. Co všechno se změní?

1. Očkování proti HPV

Dívky mezi třináctým a čtrnáctým rokem věku mají nárok na vakcínu proti rakovině děložního čípku zdarma.
Autor: Isifa.cz

Vakcína proti rakovině děložního čípku pro dívky mezi 13. a 14. rokem zdarma

Rodiče dívek, které už oslavily třinácté narozeniny a ještě jim nebylo čtrnáct, nemusí platit za vakcínu proti lidským papilomavirům (HPV), které způsobují rakovinu děložního čípku. To znamená významnou úsporu peněz.

Věk dívek mezi třináctým a čtrnáctým rokem života byl zvolen záměrně – vakcína je totiž účinná jen předtím, než dívka zahájí pohlavní život. A byť se ještě neví, jak dlouho její ochranný účinek přetrvává, předpokládá se, že jde o léta.

Doposud rodiče, kteří chtěli svou dceru nechat naočkovat, zaplatili několik tisíc korun. V Česku jsou na trhu totiž dvě vakcíny – jedna stojí přes sedm tisíc, druhá bezmála deset. Stát, respektive zdravotní pojišťovna, nyní nově bude hradit levnější z vakcín, ale zkrátka nepřijdou ani rodiče, kteří chtějí druhou vakcínu. Pojišťovna zaplatí tolik, kolik stojí levnější očkování a teprve zbytek (rozdíl mezi cenami) uhradí rodiče.

Co pro to udělat? Stačí zajít k praktickému  lékaři nebo ke gynekologovi, má-li už jej dívka, a o vakcinaci požádat. Očkování nepatří mezi povinné, je na rodičích, zda chtějí nechat dceru naočkovat.

„Vakcína chrání nejen před rakovinou děložního čípku, ale i před genitálními bradavicemi, které jsou sexuálně přenosné a jimiž trpí jedno procento dospělých. Rakovinou děložního čípku ročně onemocní 1200 žen a celkem 400 jich kvůli této nemoci zemře,“ říká gynekolog Aleš Roztočil. Nejčastěji se lidským papilomavirem nakazí lidé mezi 18 až 25 lety a rakovina se pak u žen vyvine zhruba po deseti letech.

2. Očkování proti pneumokokům

To sice již bylo hrazeno nyní, ale novinkou je stejný princip, jaký platí i u vakcín proti HPV. Nově si rodiče mohou vybrat jiný typ vakcíny, než hradí pojišťovna, a dostanou ji zaplacenou až do výše levnější vakcíny. Sami uhradí teprve rozdíl. I tady to znamená úsporu až několika stokorun. Vakcína stojí zhruba 1800 korun.

Očkování proti pneumokokům v Česku podstoupilo už 86 procent dětí. Ani tady nejde o povinné očkování. Vakcína chrání malé děti před hnisavými zápaly plic a vyplatí se i dětem, které často trpí záněty středního ucha. Vakcína chrání před prakticky 80 procenty přenašečů těchto nepříjemných chorob.

Podle dětské lékařky Hany Cabrnochové je dobré se poradit s pediatrem o vhodnosti očkování dítěte a hlavně v jakém věku jej chránit. To vzhledem k tomu, že těmito nemocemi nejčastěji trpí děti ve věku dvou až šesti letech, což je ale také období, kdy procházejí děti řadou jiných povinných očkování a je nutné očkovací kalendář sladit.

Seriál Očkování: Kdy je povinné, kdy rozumné a kdy je to nesmysl?

3. Další nepovinná očkování

Stejný princip – tedy že pojišťovna uhradí kompletně levnější typ vakcíny a ten dražší až do výše ceny levnější látky – platí nově i u některých dalších očkování. Jde například o očkování proti tetanu – v indikovaných případech při předoperační přípravě, zejména před operacemi konečníku nebo tlustého střeva. Nebo v případech nehojících se ran a vážných poranění – například při úrazech.

Patří sem ale také i nepovinné očkování proti chřipce. V případě očkování proti tetanu jde o záležitost lékařů v nemocnici, v případě očkování proti chřipce se poraďte se svým praktickým lékařem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).