Hlavní navigace

Nemocní celiakií mohou dostat příspěvek na bezlepkovou dietu

21. 4. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Bezlepkové potraviny bývají dražší, přitom pro nemocné s celiakií je důležité přísné dodržování diety. Některé zdravotní pojišťovny jim proto nabízejí příspěvek.

Češi trpící celiakií mohou u některých zdravotních pojišťoven požádat o příspěvek na bezlepkovou dietu. Maximální roční příspěvek, šest tisíc korun, ještě loni poskytovala nevýdělečně činným do věku 26 let Všeobecná zdravotní pojišťovna. Letos o výši příspěvku zatím nerozhodla. Na bezlepkovou dietu poskytují finance také další české pojišťovny (Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Revírní bratrská pokladna).

Na co všechno dostanete příspěvek? Vyberte si BENEFITY ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN.

 

O příspěvek na bezlepkovou dietu mohou požádat nemocní, kteří mají potvrzení o diagnostikované celiakii. Diagnostika je vzhledem k mnoha různým často necharakteristickým příznakům velmi obtížná. „Prvním krokem je vyšetření krve na specifické autoprotilátky. Dalším krokem je histopatologické vyšetření biopsie sliznice tenkého střeva. Vzorek sliznice velikosti kolem 2 mm odebírá gastroenterolog při endoskopickém vyšetření. Bez výsledku biopsie se přesná diagnóza neobejde,“ popsala diagnostiku celiakie Markéta Trnková, ředitelka laboratoří BIOLAB Praha, které se diagnostikou tohoto onemocnění zabývají už více než deset let.

Na Slovensku pojišťovny hradí velkou část z ceny bezlepkových potravin 

Pro srovnání – na Slovensku mají lidé odkázaní na zdravotní diety právo na velkou část úhrady z ceny potravin. Slovenští zákonodárci totiž prosadili velká procenta úhrad nejen na bezlepkovou dietu, ale řadu dalších zdravotních diet. „Celiak na Slovensku na bezlepkový tmavý chléb, který stojí 3,51 euro, dostane od státu 1,98 euro a v případě univerzální bezlepkové mouky, která stojí 4,07 euro, obdrží dokonce 3,55 euro,“ uvedla příklady z praxe Monika Sivá, slovenská studentka s diagnostikovanou celiakií žijící v Praze.

Pojišťovny se snaží jistit proti zneužití příspěvku: „U pacientů s nárokem na dotaci se krevními testy na protilátky sleduje, zda poctivě dodržují bezlepkovou dietu. Bezlepkové potraviny u nás předepisuje lékař. Například doplňková tekutá výživa, která pomáhá celiakům s rozhozeným metabolismem těsně po diagnóze, je téměř celá dotována. Pacient platí jen 0,01 eura,“ dodává Monika Sivá.

Jak to bude v Česku

V České republice Všeobecná zdravotní pojišťovna v rámci programu Bezlepková dieta ještě v loňském roce nabízela svým pojištěncům příspěvek 6000 Kč. Jaký bude příspěvek letos, zatím pojišťovna nesdělila. Pacienti by se aktualizované informace měli dozvědět v průběhu května. VZP však celiakům radí, ať si schovávají platební doklady za bezlepkové potraviny.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda nabízí příspěvek v maximální výši 1500 Kč ročně pro všechny bez rozdílu věku na úhradu nákladů spojených s dietním stravováním (po předložení originálního dokladu o zaplacení nákupu dietní stravy a vyjádření ošetřujícího lékaře o nezbytné dietě). „Příspěvek ve stejné výši poskytuje ženám i mužům od devatenácti let s diagnózou celiakie Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Příspěvek je určen na bezlepkové potraviny, bezlepkové suroviny a domácí pekárnu,“ upřesnila Jana Slabá, specialista zdravotních pojišťoven společnosti AeskuLab. Pojištěnci ČPZP musí doložit výpis z bankovního účtu nebo průkazní kartičku k bankovnímu účtu, občanský průkaz a potvrzení od gastroenterologa.

Poslední, kdo nabízí příspěvek na bezlepkovou dietu, je Revírní bratrská pokladna. Navýšeným příspěvkem do výše 1000 Kč hradí nákup potravin dětem s diagnózou celiakie.

Zdroj: TZ projektu Bezlepkoví

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).