Hlavní navigace

Čekací lhůty na vyšetření a operace – povinně a k ničemu?

28. 10. 2011

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Fakultní nemocnice zveřejňují seznamy výkonů s čekací dobou. Od listopadu to mají povinně. První zveřejněné údaje jsou ale celkem na nic. Minimálně jsou pro pacienty dost nepřehledné.

Fakultní nemocnice musí od listopadu na svých internetových stránkách zveřejňovat, jak dlouho jejich pacienti čekají na operace a vyšetření. Změna, o níž rozhodl ministr Leoš Heger, má pomoci pacientům zvolit, do kterého zařízení půjde, a vyhnout se zbytečným odkladům.

Nemocnice musí na své weby vyvěsit seznam všech operací s čekací dobou delší než dva měsíce a všech vyšetření, na které lidé čekají déle než tři týdny. „V jedné nemocnici se čeká o měsíce déle než v jiné. Když je někomu čekání nepříjemné, měl by mít možnost vybrat si, kam půjde,“ řekl ministr.

Jak vypadají seznamy v praxi?

Některé nemocnice již v předstihu před ministerskou lhůtou vyvěsily na weby své seznamy, například Fakultní nemocnice Na Bulovce a Fakultní Thomayerova nemocnice.

Nemocnice však jedním dechem upozorňují, že „informace o délce čekací doby mají informační charakter. Jsou totiž ovlivněny řadou faktorů, například četností a nahodilým výskytem akutních urgentních operací a diagnostických výkonů, které mají absolutní přednost, nebo pracovní kapacitou pracovišť i počtem operačních sálů.“ Tolik FN Na Bulovce.

A Thomayerova nemocnice uvádí: „Doba je orientační a není vymahatelná. Skutečná čekací doba je ovlivněna mnoha faktory, např. počtem a náročností akutních urgentních operací, kapacitou vyšetřovacích složek, možností technické poruchy některého přístroje, úhradovými mechanismy zdravotních pojišťoven…“

Hledáte nemocnici? Najdete ji v našem katalogu nemocnic

Babi, jdete na cholecystektomii, deviaci septa nebo rekonstrukci BRCA?

Vedle opatrných formulací, kdy se zdá, že termíny jsou zveřejněny podle hesla „aby se vlk (ministerské nařízení) nažral a koza (nemocnice) zůstala celá…“ a nezaručují vůbec nic, může být pro pacienty překážkou v orientaci nepřehlednost seznamů. Posuďte sami.

Čekací doby k vyšetření a výkonu:

FN Na Bulovce – http://www.fnb­.cz/cs/pro-pacienty/cekaci-doby-k-vysetreni-a-vykonu

Fakultní Thomayerova nemocnice – http://www.ftn­.cz/pacientum-a-verejnosti/cekaci-doba-na-operace/

Nejednotný způsob uvedených dvou příkladů naznačuje, že další nemocnice pojmou své seznamy také po svém. Jak se v nich pacient vyzná? Špatně. Bude to znamenat prokousat se weby jednotlivých nemocnic, orientovat se v nejednotném označování a dělení výkonů a rozumět terminologii.

Vyšetření a výkony, které v seznamech nenajdete (pokud tedy budete schopní poznat, že nespadají pod některé uvedené označení), by měly být pacientům umožněny ve lhůtě do tří týdnů (vyšetření), respektive do dvou měsíců (operace).

Máte dojem, že jsou takto pojaté přehledy čekacích lhůt pro pacienty užitečné? V čem by se případně daly zlepšit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).