Hlavní navigace

Často čůrá a má žízeň? To jsou příznaky dětské cukrovky

23. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Přibývá dětí s diabetem 1. typu, u kterého věda zatím neví, co ho přesně způsobuje. Je velmi důležité, aby si rodiče všímali jeho příznaků. Pokud se totiž neléčí, může mít pro dítě fatální následky.

Lidí s diagnostikovanou cukrovkou 1. typu přibývá, platí to i pro děti. Výskyt dětské cukrovky je stále častější a objevuje se v nižším věku. Nejvíce její počet roste ve věkové skupině do šesti let.

Zatím nevíme, co spouští autoimunitní reakci

Přesná příčina zatím není známá, lékaři se domnívají, že jde o kombinaci několika genů a okolností. „Dětská cukrovka je autoimunitní onemocnění, což znamená, že tělo si tvoří protilátky proti vlastnímu orgánu. U nás v nemocnici to dětem vysvětlujeme jejich jazykem, že je to jako antivirový program v počítači, který maže jejich vlastní soubor, dokud ho téměř úplně nesmaže. Slinivka tedy přestane po čase tvořit inzulín, který je nezbytný pro správný metabolismus cukrů a musí se následně do dětského organismu dodávat uměle – pomocí injekcí,“ vysvětluje Barbora Obermannová, dětská endokrinoložka z FN Motol.

Lékaři nedokáží určit, co tuto autoimunitní reakci spouští. V poslední době se čím dál více mluví o vlivu znečištěného životního prostředí, nedostatku vitaminu D. I když většinu faktorů ovlivnit nelze, za částečnou prevenci můžeme považovat zdravý životní styl – pestrou, čerstvou stravu a dostatek pohybové aktivity, nevystavování dítěte zbytečným stresovým situacím a dostatečnou hladinu vitaminu D. Velkou odezvu měl nedávný článek Jana Hnízdila: Cukrovka prvního typu, autoimunita a záhada vnějších faktorů.

Cukrovka 1. typu postihuje nejčastěji děti od deseti do čtrnácti let, nevyhýbá se ale ani mladším věkovým kategoriím. Stále častěji se objevuje u dětí v předškolním věku. Pokud se objeví cukrovka v prvních šesti měsících života, obvykle se nejedná o zmíněnou cukrovku 1. typu, ale o vrozenou genetickou poruchu tvorby inzulínu.

První příznaky diabetu

Za první příznaky diabetu 1. typu se považuje časté močení a pocit žízně, kvůli čemuž se dítě během noci budí, úbytek na hmotnosti – dítě hubne přes velmi dobrou chuť k jídlu, je unavené a slabé, stěžuje si na zhoršení zraku.

V pozdějších stádiích se přidružuje zvracení a dušnost, tzv. diabetická ketoacidóza, při níž se dítě může ocitnout v ohrožení života. „Rodiče si často prvních příznaků nevšimnou. Časté močení si například vysvětlují nadměrným příjmem tekutin v důsledku neuhasitelné žízně dítěte. Měli by ale zpozornět, pokud má dítě dobrý apetit – a přesto zhubne, např. pět kilogramů za dva týdny. Pokud při tom objeví i poruchy zraku, např. rozmazané vidění, je třeba kontaktovat pediatra, který udělá základní vyšetření z moči či krve a do pěti minut ví diagnózu. V případě, že se potvrdí cukrovka, odešle dítě ke specialistovi – dětský endokrinolog nastaví léčbu a vysvětlí vše potřebné, co je při tomto onemocnění důležité dodržovat,“ říká lékařka.

Příznaky diabetu 1. typu

  • časté močení
  • pocit žízně
  • významný úbytek na hmotnosti (přestože dobře jí)
  • únava a slabost
  • zhoršení zraku
  • později zvracení a dušnost

Léčba dětské cukrovky

Léčba dětské cukrovky spočívá v úpravě stravy a v pravidelném každodenním dávkování inzulínu, ať už pomocí pera, nebo u vhodných pacientů i sofistikovanějším způsobem – inzulínovou pumpou. Inzulínové pumpy vypadají jako malé elektronické hry a v pravidelných intervalech dávkují do těla dítěte nastavené dávky inzulínu.

Při jídle, fyzické aktivitě či jakékoliv změně režimu však rodič musí sledovat cukr v krvi a pomocí výpočtů upravit danou dávku tak, aby jej dítě nemělo ani nedostatek, ani nadbytek. Zatím ještě totiž neexistují natolik inteligentní pumpy, které by fungovaly jako náhradní umělý pankreas a neustále automaticky sledovaly hladiny cukru a samy si uměly přizpůsobit dávkování.

Tato diagnóza, jakož i inzulínová pumpa, sice změní život člověku od základů, dítě s diabetem ale může prožít normální život, i když s určitými omezeními. Mám strach z jediné věci. Z těhotenství,“ říká například mladá diabetička. Devatenáctiletá dívka studuje medicínu a v rozhovoru popisuje své zkušenosti s onemocněním.

Odborná spolupráce

MUDr. Barbora Obermannová, PhD.

Dětská endokrinoložka

Pediatrická klinika 2. LF UK a FN v Motole

Zdroj: TZ Dětskou cukrovkou trpí stále více dětí, FN Motol

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).