Hlavní navigace

Bylinná vína a likéry pro podzimní večery

23. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Dlouhé podzimní večery nás přímo vybízejí k zastavení, uvolnění a rozjímání. Nastává čas užít si chvilky pohody. Okořeňte si je vůní a chutí domácích bylinkových likérů.

Zavrtat se do deky… a utonout v libých chutích a vůních linoucích se ze všech stran. Večerní atmosféra nás „něžně“ uzemní a ukolébá až ke snění. Tyto okamžiky si můžeme zpříjemnit svíčkami, aromaterapií či výbornými bylinnými nápoji. Pro inspiraci nabízím pár tipů na výrobu domácích bylinných vín a likérů, která nám pomohou zklidnit mysl a ještě nás celkově ozdraví.

Vhodné byliny

Bylinek, které jsou vhodné na přípravu podzimních vín a likérů, je celá řada.

Levandule

Levandule má uklidňující účinky na nervovou soustavu, navozuje pocit uvolnění, dále posiluje činnost žlučníku a jater.

Chmel

Tato rostlina má výrazně zklidňující působení na nervový systém, dále svědčí mužskému i ženskému pohlavnímu ústrojí.

Majoránka

Majoránka uvolňuje celý organismus, pomáhá při křečích, rozpouští hleny a posiluje činnost žlučníku a jater.

Meduňka

Tato bylinka pomáhá při nervozitě, neklidu, dlouhotrvajícím stresu, rovněž má antibakteriální účinky a prospívá trávení.

Kozlík

Kozlík uklidňuje při silném rozčilení a nervovém neklidu. Dále uvolňuje žaludeční křeče u psychicky podmíněných potíží. Prospívá i trávení.

Skořice

Toto koření má silné antibakteriální účinky, povzbuzuje produkci žaludeční šťávy a peristaltiku střev.

Hřebíček

Hřebíček povzbuzuje trávicí proces a celkově dezinfikuje organismus.

Badyán

Toto koření můžeme s úspěchem použít jako uklidňující prostředek, při nechutenství a proti kašli. Orientálci mu přisuzují i euforické účinky.

TIP: Bylinky a koření pro výrobu vín a likérů koupíme v každém bylinkářství či obchodech se zdravou výživou.

Bylinkové receptury

Vyberte si bylinu, která vám je příjemná nebo se svými účinky hodí pro vaše rozpoložení, a vyzkoušejte některý z osvědčených receptů.

Levandulové víno pro klidnou mysl

  • Potřebujeme: 3 lžíce levandule, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků
  • Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.

Chmelové víno pro klidnou mysl

  • Potřebujeme: 3 lžíce chmelových šišek, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků, 4 tlučené badyány
  • Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.

Majoránkové víno pro podzimní rozjímání

  • Potřebujeme: 1 litr kvalitního bílého vína, 2 lžíce majoránky (nejlépe domácí či v bio kvalitě)
  • Postup: Majoránku přelijeme vínem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu. Užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.

Kozlíkové víno při neklidu, strachu a úzkosti

Potřebujeme: 1 lžíci nasekaného kořene kozlíku (tato léčivka má nepříjemnou vůni, ale ta ve víně vyprchá), 1 lžíci nasekané citronové kúry (nejlépe z chemicky neošetřeného citronu), 2 tlučené hřebíčky (koření), 1 litr kvalitního červeného vína

Postup: Kořen kozlíku, citronovou kúru a hřebíčky přelijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Pak přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu. Užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.

Bylinkový likér pro klidné večery

  • Potřebujeme: 2 lžíce chmelových šišek, 1 lžíci levandule, 1 lžíci meduňky, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.

Voňavý likér pro klidnou mysl

  • Potřebujeme: 2 lžíce kořene kozlíku (tato bylinka má nepříjemnou vůni, ale ta v likéru vyprchá), 1 lžíci levandule, 1 lžíci meduňky, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).