Hlavní navigace

Na jarní alergie pomohou některé bylinky

23. 3. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
V Česku trpí alergiemi kolem 2,5 milionu lidí, tedy téměř čtvrtina obyvatel, a jejich počet každoročně stoupá. Nepříjemné příznaky lze utlumit pitím některých bylinných čajů.

Kýchání, vodnatá rýma, ucpaný nos, vyrážka, svědění a slzení očí, to vše jsou symptomy alergie, které umějí mnoha lidem jaro hodně znepříjemnit.

„Existuje několik bylin, které prokazatelně potlačují alergické reakce jak na sliznicích nosohltanu a očí, tak v dýchacích cestách a zmírňují rovněž projevy na pokožce. Používají se buď samostatně, nebo kvůli komplexnímu účinku v kombinacích s dalšími bylinami. Výrazné účinky mají výtažky z pupenů divizny, kaliny, měsíčku, černého rybízu, habru a dalších,“ řekla Darina Datlová, specialistka na alternativní medicínu a majitelka prodejny Alterna Medica.

Protialergické účinky má také kopřiva, ta výborně působí například při senné rýmě. Kromě toho mají listy této rostliny význam při léčení ekzému i při tišení bolestí u záchvatu dny. V nabídce obchodů jsou čisté kopřivové čaje, ale také bylinné směsi obsahující tuto bylinu. Například čaj Pro ochranu močových cest obsahuje listy kopřivy, meduňky, brusinky, nať řebříčku a zlatobýlu.

Lékořice zlepší činnost nadledvinek

Další bylinou, která dokáže utlumit alergický kašel či rýmu, je divizna. Kromě toho působí protizánětlivě, tlumí bolest a užívá se proti žaludečním potížím. Během jarního období bych doporučil konzumaci čaje Rooibos African sun. Ten obsahuje i černý rybíz, který pomáhá při nepříjemných alergických kožních reakcích, snižuje otoky a zarudnutí a tlumí svědění kůže. K utlumení dráždivého kašle, zejména u dětí, je vhodný čaj s lékořicí. Lékořice zlepšuje činnost nadledvinek, které mají vliv na vznik alergií,“ řekl Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.

Málo známou bylinou je ostropestřec, v boji s alergiemi je však velmi účinný. Léčí různé druhy alergií, například kopřivku nebo sennou rýmu, pomáhá při astmatických záchvatech a tlumí záněty. Při přípravě čaje je nutné, aby byla semena dostatečně roztlučená, jinak se z nich nevylouhují důležité látky. Nedoporučuje se pít v těhotenství a při výrazně zvýšeném tlaku, mohou ho však užívat i děti.

„Během alergií se také často tvoří afty, jejich léčbu lze urychlit konzumací čajů, které obsahují květ měsíčku. Měsíček lékařský obsahuje látky zvané fytoncidy neboli rostlinná antibiotika a právě díky nim skvěle funguje v boji proti bakteriím. Kromě toho má výrazné antioxidační účinky. Květ měsíčku obsahují čaje Rooibos Slunce v buši, bílý aromatizovaný čaj Jahoda-aloe, Bylinný čaj Čistící nebo Dlouhý život,“ dodal Petr Zelík.

Katalog nemocí: Alergie – druhy, prevence a léčba

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).