Bylinkový speciál: Ženšen

Autor: Isifa.cz

Jeho lístky se hodí do salátu i do konvice na čaj. Ženšen dokáže snižovat krevní tlak, zlepšovat paměť, hojit rány i potlačovat deprese. Tedy pokud mu v květníku věnujete trochu péče.

Ženšen pětilistý, také nazývaný jako jiaogulan, je bylinka dorůstající do výšky asi 60 cm. Je obzvláště ceněná pro své léčivé účinky a vliv na celý organismus, proto je doporučována také jako doplněk stravy. Například v Číně je používána k dlouhověkosti a k prevenci a léčbě veškerých chorob. Na rozdíl od ženšenu pravého se dá ženšen pětilistýv našich podmínkách dobře pěstovat a produkty z něj vyrobené nejsou tak finančně nákladné.


Autor: Isifa.cz

Ženšen je velmi účinným antioxidantem s výraznými regenerační účinky, je používán také u pacientů v období po chemoterapii

Využití v kuchyni

Ze ženšenu si můžete uvařit například lahodný čaj s příjemnou vůní a nasládlou chutí, lístky stačí zalít teplou vodou a nechat je po dobu asi 5 minut louhovat. Pozor, voda by neměla být vařící. Čerstvé lístky lze použít také například do zeleninových salátů, popřípadě je můžete usušit.

Jak si ženšen pětilistý vypěstovat doma

Před výsadbou je vhodné semena na jeden den namočit do vody, čímž zajistíte rychlejší klíčení. Poté je zasejte do substrátu, do hloubky asi 5 mm. Takto připravenou nádobu se semeny zakryjte igelitovým sáčkem nebo skleněným poklopem, tím zajistíte rostlinám potřebnou vlhkost. V době, kdy budou rostliny připraveny, je přemístěte na slunečné či polostinné stanoviště, do humózního písčitohlinitého substrátu.

Ženšen pětilistý je popínavá rostlina, uvítá tedy, když jí do květináče umístíte oporu, dá se ovšem pěstovat také jako převislá květina, v tomto případě ji zasaďte do závěsného květináče. V létě je potřeba rostlinu asi každé dva týdny přihnojovat organickým hnojivem. Během vegetace nezapomínejte udržovat substrát neustále vlhký, a to nejlépe pomocí odstáté vody, kterou lijte do podmisky.

Rostlinka dobře přezimuje při pokojové teplotě, na světlém místě. Zálivku je v tomto období nutné omezit. Semena je možno vysévat během celého roku. Pokud chcete rostlinku množit, stačí do substrátu zapíchnout odštípnutý výhonek, ten by měl zhruba do týdne zakořenit.

Kdy sklízet a jak ženšen uchovávat

Listy z ženšenu můžete sbírat po celý rok, v období od července do srpna je obsah účinných látek nejvyšší. Dají se používat jak čerstvé, tak sušené, nejčastěji ve formě čaje, sušený ženšen se dá koupit například v obchodech s bylinkami nebo čaji.

Sušenou bylinku skladujte na suchém, chladném a tmavém místě, v dobře uzavíratelném obalu. Některé koupené bylinky se dají skladovat až 1 rok, je ovšem lepší ji spotřebovat co nejdříve.

Léčivé účinky

Ženšen dokáže snižovat krevní tlak, posílit cévy, zlepšovat paměť, hojit rány, potlačovat deprese a je užíván i jako prevence proti cévním a srdečním nemocem. Díky jeho schopnostem upravovat hladinu tuku a cukru v krvi je využíván při léčbě cukrovky, dále se užívá k uvolnění křečí, posílení nervového systému a dokonce jako prevence proti rakovině. Tato rostlinka posílí vaši celkovou imunitu, je velmi účinným antioxidantem, a jelikož má výrazné regenerační účinky, je používána také u pacientů v období po chemoterapii nebo při onkologických nemocech.

Stejně jako jiné bylinky má i ženšen své omezené denní dávkování, to by nemělo přesáhnout 10 g, ve formě čaje by to měly být maximálně 4 šálky denně, přičemž na ¼ litru vody přijde asi 1 čerstvý list, či 1 kávová lžička usušené rostliny. Ze ženšenu lze kromě čaje vyrobit také mast, tinkturu nebo prášek.