Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Zázvor

4. 12. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Neobejde se bez něj asijská kuchyně, některé druhy piva, limonád a cukroví. Má nasládlou chuť tropického ovoce a ostrost pepře. Zázvorový čaj zahání bolest ledvin a aktivuje cévní systém.

Zázvor pravý patří do čeledi zázvorovitých a je jedním ze šesti druhů zázvoru. Je vytrvalou bylinou, která každý rok vyhání z dužnatého oddenku několik lodyh. Patří mezi vyšlechtěné rostliny, proto se ve volné přírodě nenachází. Nejvíce se pěstuje v teplejších zemích Asie, ale pravlastí zázvoru je Indie, odkud se nejvíce vyváží. Kořen zázvoru může být zbarven žlutě, okrově (loupaný), hnědě až černě (neloupaný). Můžete se také setkat s nakládaným růžovým zázvorem, ten se podává např. k sushi. Kdo ještě zázvor neochutnal, určitě s tím neotálejte. Zázvor je chutným všelékem.


Autor: Isifa.cz

Zázvorový čaj nastartuje metabolismus, látkovou výměnu v těle a chuť k jídlu

Využití v kuchyni

Zázvor je velmi chutným a pikantním kořením. Může se používat mletý sušený a v čerstvém stavu. Nejčastěji ho využijete v přípravě pokrmů asijské kuchyně, je však vhodný i do všech omáček ke kuřecímu masu. Má chuť nasládlou chuť tropického ovoce a ostrost pepře. Se zázvorem nemusíte již více kořenit. Zázvor se používá také na výrobu zázvorového piva a limonád. Přidává se do zázvorového pečiva, tzv. zázvorek, které se pečou také na Vánoce. Zázvor může být také kandovaný, příznivě působí na lidské zdraví.

O zpracování zázvoru

Zázvor se u nás běžně nepěstuje. Sklízí se hlíznatý oddenek a ten se dále zpracovává. Lze ho zakoupit v různých podobách od čerstvého po sušený.

Babské rady

Zázvor je typickou bylinkou pro zahřátí, která se používá se zevně i vnitřně. Nejjednodušší je příprava zázvorového čaje, který zahřeje na těle i na duši. Nastartuje metabolismus, látkovou výměnu v těle a chuť k jídlu. Zevně používáme zázvor na obklady při ztuhnutí a strnutí šíje. Obklad přikládáme horký nadvakrát, poté nahřejeme a opět přikládáme. Procedura trvá asi půl hodiny. Obklady můžeme provádět také jinde na těle. Roztok pro obklad si vytvoříme tak, že do sklenice vroucí vody vsypeme lžičku jemně nasekaného zázvoru, poté namáčíme obkladový materiál (gáza, plátno). Zázvor snižuje agresivitu žaludečních kyselin. Podávejte ho při nevolnosti z cestování, při migrénách a v těhotenství. Nastartuje cévní systém a je vhodný pro snížení cholesterolu.

Léčivé účinky

Oddenek zázvoru obsahuje silici (až 3 %), která obsahuje seskviterpeny a typickou vůni způsobuje obsah alfa plus beta zingiberinu. Ostrá chuť je způsobena přítomností pryskyřičné složky, která se nazývá shoagol. Zázvor se používá podle tradic indické medicíny ayurvédy již od pradávna k nastartování organismu, při bolestech ledvin, v krku, trávících obtížích. Zázvor má protizánětlivé a antiseptické účinky. Zázvorem se s rozumem nelze předávkovat. V těhotenství nepřechází jeho účinky na plod.

Příprava zázvorového čaje

Velmi chutný a krásně vypadající čaj připravíme velice jednoduše. Na dno konvičky vhodíme 5 kostiček nebo plátků zázvoru a přelijeme vroucí vodou. Necháme chvilku odstát a podáváme samotný nebo s medem. Čaj vypadá krásně v průhledných sklenicích. Zázvor ze dna hrnku nekonzumujeme, nemusí pálit v puse, ale může popálit vnitřní orgány. Jestliže máte vyšší krevní tlak, pijte zázvorový čaj nejpozději v pět hodin odpoledne. Čaj celkově nabudí organismus, prohřeje, aktivuje cévní systém a zčervenají vám tvářičky a budete se cítit dobře. Zázvorový čaj nepodáváme dětem do dvou let.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).