Hlavní navigace

Yzop: Zapomenutá bylina z křížovek

25. 4. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Polokeř s blankytnými květy nezná každý, a přitom v kuchyni dokáže skvěle obohatit mletá masa, zeleninové saláty i polévky. Odpomůže vám i od kašle a plynatosti.

Yzop patří do čeledi hluchavkovitých, pochází ze Středomoří, ale roste také na Sibiři a Kavkazu. Patří mezi vytrvalé byliny. V našich podmínkách se pěstuje, ve volné přírodě se nevyskytuje. Jedná se o polokeř, který kvete blankytnými květy a chutná mírně po kafru. Yzop není příliš známou bylinkou, možná jej znáte z křížovek nebo starých knížek.

Využití v kuchyni

Yzop velmi dobře využijeme do masových směsí, je vhodný jak do nádivek, tak do mletého masa. Velmi dobře jej můžete na Velikonoce vyzkoušet do nádivky, při prvním jarním grilování do domácích hamburgerů nebo do masových válečků čevapčiči. Hodí se jako ozdoba zeleninových salátů. Snítku yzopu lze vložit do čerstvě připraveného čaje nebo zeleninové polévky, příjemně je provoní a ozdraví. Chuť yzopu je totiž příjemně kořenitá a svěží. V kuchyni se používá jak čerstvá, tak sušená snítka, ale do masových směsí a omáček přidávejte pouze drcené nebo nasekané lístky. Celou nať pak používejte na ozdobu. Jeho příchuť se používá při výrobě likérů.

Jak pěstovat yzop

Yzop lze vypěstovat ze semínka, případně oddělit a přesadit část již vzrostlého trsu. Yzop pěstovaný ze semínka lze předpěstovat již v březnu doma nebo v pařeništi. Předpěstované rostlinky přesazujte na připravený záhon v druhé polovině května. Nezapomeňte dobře provápnit připravený záhon. Rostlinky přesazujte do sponu 40×40 cm. Bylince se lépe daří na slunných a teplých místech. Jestliže máte prosluněný záhon, pak můžete semínka vysít přímo na něj, a to na konci dubna. Yzop vydrží na jednom stanovišti až pět let, dosahuje výšky kolem 20 – 50 cm. V bylinkové zahrádce jej vysazujte na okraj nebo do druhé až třetí řady. Pěstovat ho můžeme ale i na parapetu.

Yzop nám pomůže jako přírodní odstrašující bylinka proti běláskovi. Yzop je vhodné vysadit kolem záhonu se zelím a kapustou a dalších brukvovitých rostlin, které larvy běláska napadají.

Kdy sklízet a jak uchovat

Yzop sklízíme dvakrát do roka, jakmile začne rostlinka nakvétat, odřízneme ji asi deset centimetrů nad zemí. Nať yzopu sušíme ve stínu a na dobře větraném místě. Pro přípravu pokrmů odrhneme z usušených natí pouze lístky, příliš tvrdý stonek neupotřebíme. Takto odrhnuté lístky skladujte v látkovém nebo papírovém pytlíku. Sušený yzop můžete uchovat také v uzavíratelné sklenici, čerstvě sklizený yzop lze uchovávat také jako zmrazený.

Babské rady

Yzop se pěstuje již od desátého století, kdy byly zjištěny jeho léčivé účinky, které se využívají hlavně v lidovém léčitelství. Připravují se z něj směsi bylinek nebo koření. Odvar z yzopu, ve formě kloktadla, dobře působí proti zánětům v krku, pomáhá vykašlávání a proti suchému kašli. Stejně jako šalvěj tlumí bolest a záněty dásní, a působí proti nadměrnému pocení. Svazek yzopu provoní místnost přírodními esencemi. Při sušení je tato svěží vůně vedlejší, ale velmi příjemný efekt. Používá se také při výrobě kosmetických přípravků. Z listů yzopu lze vymačkat vodu, která pomáhá při bodnutí hmyzem, proti infekci očí a uší.

Léčivé účinky

Yzop obsahuje silice, třísloviny a glykosidy, díky nimž má desinfekční až antibiotické účinky. Působí také  močopudně, pomáhá při bolestech trávicího traktu a je účinný při plynatosti, ale není vhodné užívat jej v těhotenství a při kojení. Yzop stimuluje organismus a zlepšuje náladu, je tedy vhodný pro starší osoby. Studený nápoj pomáhá proti nočnímu a klimakterickému pocení.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).