Petržel vyroste i na parapetu

Autor: Isifa.cz

První jarní zdroj vitamínů vám vyroste i na parapetu během několika dní. Odvary z petrželky zlepší kvalitu vlasů a při nachlazení pomohou s odkašláváním.

Petržel patří do čeledi miříkovitých. Na našich zahradách je hojně pěstována, ať už v kořenové či naťové variantě. Petrželka pochází z východního Středomoří. Velmi dobře se pěstuje a je rozšířená v celém mírném pásmu.

Využití v kuchyni

Nasekaná nať petrželky nebo třeba oregano se výborně hodí do nádivek. Na jaře je vhodné konzumovat zelené bylinky, jsou prvním přirozeným zdrojem vitamínu C a zvyšují naši obranyschopnost.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Jak pěstovat petrželku

Listy petrželky mohou být hladké nebo zkadeřené, záleží na tom, jakou odrůdu si vyberete. Chcete-li využívat hlavně nať, vypěstujte si petrželku kadeřavou, pro kořen i nať vyberte k pěstování petržel obecnou. Velkou radost vám udělá i při pěstování za oknem. O petrželce je obecně známo, že klíčí velmi pomalu, k rychlejšímu klíčení ji probudíte zálivkou vlažnou vodou. Petrželka naťová kadeřavá roste velmi rychle a její chuť je výrazná, listy jsou svěže zelené. Petrželku pěstovanou na nať vysévejte v srpnu, budete tak mít záruku čerstvých a svěžích bylinek i v zimních měsících.

Kdy sklízet a jak uchovat

Nať petrželky můžete sklízet postupně, sklizená část totiž znovu obroste. Na novou, svěží, zelenou snítku do polévky si počkáte maximálně 8–10 týdnů. Jestliže sklidíte více zelené petrželky, než je potřeba, můžete ji usušit nebo zamrazit. U petrželky, kterou budete používat převážně na dochucení polévek, se osvědčilo zamrazení v ledových kostkách. Ledové kostky petrželky do polévky si vyrobíte jednoduše tak, že do tvořítek na led vlijete petrželku s vodou a necháte zmrznout. Pak máte jednotlivé porce uchovány i pro pozdější použití.

Babské rady

Díky silicím, které petrželka obsahuje, má desinfekční účinky na organismus. Flavonoidy působí diureticky – močopudně. Petrželka byla podávána i při střevních parazitech, pomáhala a pomáhá proti křečím hladkého svalstva – bolestivé menstruaci, plynatosti. Prokrvuje pohlavní orgány, může mít i afrodiziakální účinek. S petrželkou to příliš nepřehánějte v těhotenství a při kojení, běžná denní dávka nevadí. Petrželka se také nedoporučuje při zánětlivém onemocnění ledvin, nadměrná konzumace petrželky může vést k poklesu krevních destiček, anémii, zánětu ledvin, svědění kůže a pigmentaci. Pro zdravotní účely se petrželka zpracovává do formy určené na přípravu čaje a nálevů. Léčivé odvary se připravují ze semen. Odvar z petrželové natě můžete použít stejně jako odvar z kopřiv – na spláchnutí vlasů. Vlasy budou vypadat zdravěji a budou mít krásný lesk. Nasekaná nať petrželky je vhodná jako první pomoc po bodnutí hmyzem.

Léčivé účinky

Petrželka je prvním jarním zdrojem vitamínů. Obsahuje celou řadu vitamínu B, vitamín C, provitamin A a E, ale i minerální látky – fosfor, mangan, vápník, draslík, hořčík a chlór a stopové prvky. Zejména na jaře má tento vitamínový koktejl povzbudivé účinky na náš organismus. Působí na průtok krve v cévách a ledvinách, rozšiřuje artérie, může mít vliv na snižování krevního tlaku. Při nachlazení podporuje vykašlávání.