Hlavní navigace

Bylinkový speciál:  Měsíček lékařský

16. 7. 2013

Sdílet

 Autor: SXC
Své „příjmení“ nemá jen tak pro nic za nic. Je to léčivka, která stimuluje činnost žlučníku, ulevuje žaludku, zbavuje tělo kvasinek a plísní. Poradíme, jak a kdy ho sbírat, aby ulevil.

Tato léčivá bylina se pěstuje jako letnička na záhonech, dorůstá do výšky asi 70 až 80 cm. Květy jsou žluté nebo oranžové, kořeny vřetenovité, listy jsou až 12 cm dlouhé, chlupaté a na omak lepkavé. Plody jsou malé a člunkovitě článkovité, kvést ji můžeme vidět v období od června do září. Měsíček má spousty odrůd a všechny jsou léčivé. Využívá se také hodně v kosmetice, obzvlášť do krémů, mýdel, pleťových mlék, šamponů, opalovacích krémů a olejů, protože dokáže zvláčnit, zjemnit, léčit a posilovat pokožku.


Autor: Isifa.cz

Měsíček lékařský se hojně používá do krémů hojících jizvy, popáleniny či plísně

Chuť 

Měsíček lékařský má slanou, trpkou, nahořklou chuť a slabý pach.

Využití v kuchyni

Květy můžete využít k dozdobení salátů či pomazánek. Díky jeho nahořklé pikantní chuti se s ním dá částečně nahradit koření do polévek, jestliže chcete připravit žlutou rýži a nemáte koření na dochucení, nevěšte hlavu, chuť podobající se šafránu jí lze při vaření dodat přidáním nasekaných okvětních lístků. Jelikož látky obsažené v měsíčku povzbuzují tvorbu žluče, stimulují činnost žlučníku a dopomáhají k lepšímu trávení, je dobré přidávat čerstvé listy i na kuřecí či vepřové maso. Zpestřit si o lístky měsíčku můžete také chuť jednoduchého jídla, jako je třeba chleba s máslem. Určitě budete překvapeni.

Jak si měsíček vypěstovat doma

Měsíček má nejraději propustnou hlinitopísčitou půdu, která má dobrý obsah živin. Jelikož není náročný na pěstování, stačí mu dopřát dostatek sluníčka a přežije i pár dnů bez zálivky, to však na úkor slabšího kvetení. Semena začněte vysévat zhruba od konce března, klíčit začíná již při teplotě něco málo nad nulou a trvá to maximálně 3 týdny. Květy při příznivém počasí nastupují již za měsíc.

Kdy sklízet

Od června do září sbírejte rozkvetlé květy, nejlépe za slunečného dne okolo poledne, protože v tu dobu mají největší sílu. Největší účinky mají oranžové květy, sbírat se dají celé květy nebo pouze okvětní lístky, ve kterých je obsaženo nejvíce účinných látek.

Jak měsíček uchovávat

Měsíček sušte rychle ve stínu nebo ve tmě, při sušení pomocí umělého tepla nesmí teplota přesáhnout 70 °C, nezapomeňte při sušení neustále větrat. Jelikož měsíček rychle přijímá vlhkost vzduchu, je dobré ho občas přesušit. Skladovat ho musíte také ve tmě či šeru, aby byla jeho barva zachována, jinak rychle ztratí své účinky.

Léčivé účinky

Měsíček lékařský má rozsáhlé využití při zdravotních potížích. V první řadě je významným přírodním antibiotikem, nejčastěji je používán ve formě čaje. Chrání nás před viry, bakteriemi a kvasinkami, které škodí našemu zažívacímu ústrojí. Působí jako antioxidant, tudíž chrání buňky těla před poškozením. Stimuluje produkci žluče, činnost jater, hojí žaludeční vředy a záněty trávicího traktu.

Nálev či mast z měsíčku je vhodná k léčbě plísňových onemocnění kůže, koupel v nálevu je také dobrá proti kvasinkovým nemocem reprodukčních orgánů. Krémy a mastičky jsou používány na poraněnou kůži, popáleniny, plísně, špatně hojící se jizvy, kožní záněty, křečové žíly, opruzeniny, některé ekzémy či akné. Při zánětech dásní a krku se doporučuje kloktání nálevu. Měsíček bývá dobře snášen a můžete ho užívat bez jakéhokoli omezení.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).