Hlavní navigace

Bylinkový speciál: Máta peprná

27. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Trápí vás ucpaný nos, křeče či nafouklé břicho? Chcete potlačit stres a zbavit se napětí? Máta peprná bude vaší lékařem. Zkuste si ji vypěstovat sami. Bude se hodit i do letních nápojů.

Máta je jednou z nejstarších léčivých vytrvalých bylinek, která byla známá již za dob Egypťanů. Její využití není však jen v léčitelství, ale také v kosmetice a kuchyni. Je známo asi 15 druhů máty, které mají stejné nebo podobné účinky na naše tělo. U nás je nejčastější máta vodní, kadeřavá, klasnatá nebo právě máta peprná, která je nejznámějším a nejrozšířenějším druhem máty. Je nejčastěji užívána v podobě čaje, který má líbeznou vůni i chuť a zároveň má skvělé účinky na náš organizmus. Dorůstá do výšky až 75 cm, její listy jsou kopinaté, špičaté, vejčité s 10 mm řapíkem a mají výraznou aromatickou chuť a vůni. Pyšní se chlupatou lodyhou a růžovo-fialovými květy.


Autor: Isifa.cz

Inhalací mátového nálevu potlačíte stres, pocit napětí i bolesti hlavy

Využití v kuchyni

V letních parních dnech se vám bude určitě hodit osvěžující nápoj mojito, ve kterém nesmí máta v žádném případě chybět.  Dále ji můžete přidávat do moučníků, pečeného a grilovaného masa a ryb, omáček, zeleniny, rýže, bylinkového másla nebo salátů, díky její aromatičnosti dodáte pokrmům ten správný šmrnc. V neposlední řadě ji nalezneme také v likérech, bonbónech či čokoládových náplních. Přidáním mátového sirupu do čaje můžete přispět k léčbě nachlazení nebo mu dokonce předejít.

Jak si mátu peprnou vypěstovat doma

K pěstování volte raději sazeničky, protože ze semen se vám nejspíše mátu vypěstovat nepodaří. Sazenice můžete získat i z řízků, ty nechejte ve vodě zakořenit. Pokud nemáte k dispozici rostlinku na řízkování, dají se sazenice snadno koupit. Pro výsadbu je nejvhodnějším obdobím jaro, vysazujeme na slunečné místo, do vlhké půdy. Dobré je mátu pěstovat vedle kopřiv, protože tak bude produkovat více éterických olejů; pozor si dávejte na heřmánek, s tím se nemá ráda. Mátu vysaďte na chráněné místo, špatně totiž snáší sucho a chlad. Pěstovat se dá až 5 let, důležitá je však pravidelná zálivka.

Kdy sklízet

Sbírat můžete nať i listy, nať sklízejte ještě před rozkvětem a sušte v tenkých vrstvách ve stínu. Listy můžete sbírat po celé léto, sušení je obdobné jako u natě, pokud však chcete použít umělé teplo, nepřekračujte teplotu 35 °C.

Jak mátu uchovávat 

Čerstvou mátu spotřebujte co nejdříve, jinak vám zvadne. Sušenou uchovávejte v dobře uzavíratelných nádobách, na suchém a temném místě, listy můžete i zamrazit či konzervovat v oleji a octu. Mátu uchovávejte maximálně 1 rok.

Léčivé účinky

Ucpaný nos, zažívací potíže, plynatost či střevní křeče, na všechny tyto problémy je máta to pravé. Umí osvěžit dech a ve formě čaje či oleje dokáže dokonce zklidnit například mořskou nemoc a nevolnost. Mentol, který je obsažen v mátě, má blahodárné účinky na trávení, protože dokáže stimulovat odtok žaludečních šťáv, tím zároveň tlumí překyselení žaludku a pálení žáhy. Mátový olej má chladivé účinky, které utišují bolesti, pokud máte tedy bolesti svalů či nervů, vetřete jej do kůže.

V podobě čaje je pro vás vhodný při nechuti k jídlu a poruchách trávení. Přináší celkovou úlevu po jídle, obzvlášť při nafouklém břichu. Jelikož působí dezinfekčně, je vhodný hlavně při chřipce či nachlazení a jiných nemocech, které postihují dýchací cesty. Při bolestech v krku můžete použít jako kloktadlo nálev. Inhalací mátového nálevu potlačíte stres, pocit napětí, bolesti hlavy a nespavost. Na poranění kůže je dobré ho pro rychlejší hojení použít jako obklad. V čajových směsích můžete mátu pít bez omezení, pokud ji však pijete samotnou, udělejte si po každých 10 dnech užívání sedmidenní pauzu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka webu Semenarostliny.cz (www.semena-rostliny.cz), spoluautorka portálu pro pěstitele Pestovani.in (www.pestovani.in).

Ráda píše hlavně o bylinkách, jejich pěstování a účincích rostlin na lidský organismus.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).