Bylinkový speciál: Jahodník obecný

Autor: Isifa.cz

Plody obohatí letní zákusky a nápoje, zbytek jahodníku pak poslouží léčebným účelům. Čaj z listů čistí krev, čaj z kořenů pak využijete jako kloktadlo dutiny ústní.

Jahodník obecný patří do čeledi růžovitých. Je to trvalka, která roste běžně ve volné přírodě na osluněných lesnatých stráních a dorůstá výšky 5 až 20 cm. Má přízemní listovou růžici a větvený oddenek. Listy jahodníku jsou řapíkaté, trojčetné, pilovitě zubaté. Drobné květy jahodníku jsou bílé se žlutým středem a květy mají 5 kališních lístků a 5 bílých lístků. Jahodník kvete od května po celé léto. Plodem jahodníku jsou drobné nažky na zdužnatělém lůžku.

Využití v kuchyni

Z listů jahodníku se nejčastěji připravuje chutný a osvěžující čaj. Jahodník patří do základní složky většiny čajových směsí, protože má velmi příjemné aroma. Pěstované odrůdy běžného jahodníku zahradního nemají léčivé účinky, proto tyto listy nesbírejte a neužívejte. Plody jahodníku jsou vhodné na přípravu letních salátů a koktejlů, vyzkoušejte i jahodové víno. V kuchyni využití jahod miluje snad každý a receptů je nespočet. Nejčastěji se používají do sladkých jídel, avšak nejchutnější jsou čerstvé. Pozor, plody jahodníku mohou vyvolat alergickou reakci, lze ji potlačit současným podáváním s mlékem. Díky příjemnému aroma jsou listy jahodníku obecného používané do voňavých potpourri.

Jak pěstovat jahodník

Jahodník obecný se velmi snadno rozmnožuje šlahouny, které velmi rychle zakořeňují, čímž vznikají nové rostliny. Takto rozmnožujeme na jaře a na podzim. Jahodník si také můžeme vypěstovat ze semen, která ale nezatlačujeme do půdy, pouze je rozsejeme. Takto vysetá semena zakryjte sklem nebo pěstujte v miniskleníku s regulací teploty, pro klíčení je totiž nutné vytvořit teplo. Jahodníky patří mezi víceleté bylinky. Na zahrádce pěstovaný jahodník obecný potřebuje humózní, výživnou půdu, s neutrálním pH, proto mu vyberte slunné stanoviště. Snese však i polostín.

Kdy sklízet a jak uchovat

Jahodník se nejčastěji sklízí pro léčebné účely, využívají se z něj listy, kořen i zralé plody. Listy sbíráme nejlépe v květnu, v době počínajícího květu. Vhodná doba je velmi brzy ráno kolem sedmé hodiny za suchého počasí. Sbírají se hlavně mladé listy světle zelené barvy, které následně sušíme v polostínu. Sušené listy si uchovávají jemné aroma. Léčebně se využívají také jahody – plody zralé nebo nezralé.

Babské rady

Čaj připravený z listů jahodníku má silně močopudný účinek. Zlepšuje metabolismus a vylučování kyseliny močové, pomáhá při dně a čistí krev. Od průjmových onemocnění pomůže čaj z listů, ale i samotné plody. Jahody pomáhají i při ledvinových kaméncích. Pro krásnou pleť vyzkoušejte smíchat čerstvou jahodovou šťávu z plodů smíchanou se smetanou. Tuto směs naneste na pleť a o 20 minutách důkladně omyjte. Nepoužívejte, jestliže jste na jahody alergičtí. Plody obsahují vlákninu, pomáhají při zácpě, zlepšují trávení a zahání žízeň. Jahody konzumujte proti překyselení žaludku. Díky obsahu železa pomáhají při chudokrevnosti. Pověry praví, že těhotné ženy nosily na břiše váček se sušeným jahodníkem, který měl ulevit od těhotenských obtíží.

Léčivé účinky

Listy jahodníku obsahují flavonoidy, quercitrin, třísloviny, vitamín C, silice, draslík a železo. Plody jahodníků obsahují cukry (fruktózu a glukózu), pektiny, organické kyseliny a železo. Účinky jahodníku jsou velmi mírné a je nutné dlouhodobé užívání. Jahodník obecný rozšiřuje cévy, a tím snižuje krevní tlak. Zlepšuje hypertenzi a zpomaluje srdeční rytmus. Čaj připravený z kořenů a listů jahodníku obecného má velmi příjemné a uklidňující účinky na naše nervy a povzbuzuje organismus. Používá se také jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní. Čaj připravujte z jedné lžičky sušených listů jahodníku obecného, kterou přelijete 250 ml vody a necháte 15 minut odstát.

2 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 28. 2. 2014 13:48