Bylinkový speciál: Dobromysl neboli oregano

Autor: Isifa.cz

Dobromysl obecná má své stálé místo ve směsi provensálského koření. Hodí se tedy na pizzu, do slaných závinů, ale i do salátů. Zvyšuje chuť k jídlu a působí desinfekčně.

Dobromysl obecná, kterou známe hlavně pod názvem oregano, patří do čeledi hluchavkovitých. Nať rostliny se využívá jako koření a má i léčebné účinky. V České republice roste i ve volné přírodě, často ve světlých lesích, na slunných pasekách i v mělkých půdách. Daří se jí spíše v zásaditých půdách a teplejších oblastech.

Má chlupatou lodyhu a drobné, světle růžové květy shluklé v hlávce. Dobromysl kvete a krásně voní od června do září. Lodyha může mít načervenalou barvu. Toto barvivo se dříve používalo k barvení ovčí vlny. Dobromysl se běžně pěstuje v bylinkových zahrádkách, je ideální pro všechny šikovné kuchařky a gurmány. Snítku dobromysli můžete vložit do olivového oleje. Vyrobíte tak vkusný dárek jemně nahořklé chuti vhodný zejména k dochucení zeleninových salátů.

Využití v kuchyni

Oregano se přidává do směsí koření provensálského typu. Pro svou příjemnou vůni a výraznou chuť nachází uplatnění nejčastěji při výrobě pizzy. Je její nedílnou součástí a příchutí. Můžete si jím však sypat i pečené brambory, přidávat do zálivek zeleninových salátů, ale i do slaných závinů, kde se příjemně doplňuje se sýry.

Jak pěstovat

Původem pochází dobromysl z nižších poloh v okolí Himalájí, z Malé Asie, Kavkazu a Íránu, ale později se rozšířila do Ameriky a Evropy. Při pěstování v květináči za oknem nezapomeňte na drenážní vrstvu, substrát promíchejte s pískem. Pro pěstování a dobrý růst jí vyberte sušší a teplé stanoviště, půdu výživnou a dobře propustnou. Dobromysl dobře prospívá a vydrží vám za záhoně několik sezón. Dorůstá do výšky až 60 cm, na což byste měli při výsevu bylinkové zahrádky myslet. Vysaďte ji klidně až do druhé řady za bylinky nižšího vzrůstu. Dodržujte pravidelné sklízení, odplevelujte a prokypřujte půdu v okolí rostliny. Pokud se nebudete dobromysli věnovat, rozroste se vám rychle po celém záhoně. Jestliže ji nechcete krotit, pak si ji vysaďte rovnou do truhlíku nebo květináče. Dobromysl pěstovanou v truhlíku na podzim zazimujte a přeneste do mírně vytápěné místnosti.

Kdy sklízet a jak uchovat

Od června do září, za slunného počasí, sklízíme kvetoucí nať, bez plodů. Ustřihněte celé rostliny asi 5 cm nad zemí a sušte zavěšené ve větrané místnosti. Správně usušená se lehce zlomí, podle toho poznáte, že je čas odrhnout lístečky a uložit. Pro uskladnění usušené dobromysli zvolte plátěný pytlíček, skladujte ji však bez stonku/lodyhy. Dobromysl lze sušit, zamrazit a používat čerstvě utrženou. Skladujte vždy jen jednu sezónu a spotřebujte ji. Po roce vyčichne a je nepoužitelná.

Babské rady

Dobromysl byla dříve známá i pod označením svatojánské kvítí. Trhala se z kraje léta na svátek svatého Jana. Věřilo se, že dobromysl má čarovnou moc a ochraňuje před zlými silami lidi, dům i dobytek. Věneček z dobromysli se vil a nosil při zásnubách, pokládal se také na hroby mrtvých, aby se dočkali posmrtného klidu. Již ve starém Egyptě věřili v léčebnou a zkrášlující moc dobromysli. Používala se také při výrobě kosmetiky, masek a koupelí. Nálev z listů byl používán jako kondicionér na vlasy, olej se přidával do tělových parfémů. Využívala se také v aromaterapii, byla přidávána do vonných kadidel. Nejčastěji se používá u jižanských národů. Aktivně stimuluje činnost nervového systému a zvyšuje tak dobrou náladu.

Léčivé účinky

Konzumací dobromysli v pokrmech dostanete do těla přirozenou cestou trávíií enzymy obsažené v rostlině. Tyto enzymy a také hořčiny zlepšují trávení, aktivují trávicí šťávy a zvyšují chuť k jídlu a působí dezinfekčně. Po těchto pokrmech vás nebude pálit žáha. Je vhodná také pro ženy, snižuje křeče a uvolňuje hladké svalstvo při menstruačních bolestech. Dobromysl je ale prospěšná i při dýchacích obtížích, protože pomáhá vylučovat hlen z plic, snižuje zánětlivost mandlí a jako kloktadlo ji můžete používat při zánětu dásní. Odvar z dobromysli se používá k potírání míst po bodnutí hmyzem.

Domácí slaný závin s oreganem

Na rozválené listové těsto rozložíme pravidelně slaninu, moravské uzené, nebo jinou výraznější uzeninu. Dále rozložte plátkový sýr, který máte rádi, nebo třeba nivu na tenké plátky. Posypete nastrouhaným uvařeným vajíčkem a kukuřicí. Lehce posolte a přidejte provensálské koření s příměsí oregana. Zabalte, potřete vajíčkem a pečte asi 25 minut v rozehřáté troubě na 180 °C.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 18. 2. 2014 10:06