Hlavní navigace

Názory k článku Bylinkový speciál: Černý bez

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 6. 2013 12:20

    Lezu z bezu (neregistrovaný)

    Tento seriál není úplně špatný. Možná by to ale chtělo uvádět i jiné zdroje informací, nebo si dát trochu více práce.

    Já si například myslím, že je vhodné zdůraznit, že květy obsahují také značné množství rutinu, organických kyselin, cukrů. V bezinkách je pak ještě významné množství vitamínu C.

    Co se týká jedovatosti, je to individuální. Lžička již částečně překvašených, nebo nedostatečně přepečených, bezinek mne dokáže spolehlivě odrovnat - nejde jen o rozdráždění nervů žaludku, ale i hlavy (máte závratě a umíráte). Naopak jeden až dva listy se mnou vůbec nehnou. Pokud ale budu z květů získávat sirup a chtěl bych tuto hmotu okoštovat/kon­zumovat, mohou mne zelené části květů přiotrávit.

    Víno jsem neupravoval, ale vzhledem ke krátkodobému působení nepředpokládám prostup oněch látek působících svíravě.

    Neznám nikoho kdo by vyzkoušel bezinkový ocet (květy naložené v octu), ale marmeládu letos možná zkusím.

    Co se sběru obecně týká. Druhů je mnoho, záleží možná i na půde. Proto vždy jdu a trhám od každého keře něco. Zde bych od článku právě očkával, že upozorní na chebdí, které je opravdu jedovaté. Trhat vše jen z jednoho keře, jímž bude chebdí, by nemuselo dobře dopadnout.

    Detail květu bezu černého
    Detail květu bezu chebdí

  • 25. 6. 2013 13:39

    Lezu z bezu (neregistrovaný)

    I přes to co jsem napsal...
    Bez chebdí je pěkná rostlina/keř. Našel jsem dokonce i pěstitele a prodejce květu a bobulí. Když totiž dodržíte správnou dávku je použitelný i jako lék.

    Proto by možná bylo nejvhodnější kdyby redakce oba mé příspěvky smazala. I přesto, že já osobně jsem obezřetný i v případě užití bezu černého, ale zároveň nezatracuji i mnohem větší jedy. Všeho se musí s mírou. Tu míru ale je třeba nejprve vyzkoušet na vlstní kůži.

    P.S.
    Ten významný obsah vitamínu C v plodech, se týká jen čerstvých plodů. Množství vitamínu v sušených plodech mám někde poznamenané, ale nemohu to najít. Obsahují významné množství provitamínu A a nějaké vytamíny skupiny B.
    U Květu se uvádí množství vitamínu C okolo 300mg/100g, ale kolik přetrvá v usušených květech nevím. V každém případě s lípou a mateřídouškou, klidně i akátem, a medem to chutná skvěle.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).