Hlavní navigace

Brutnák chutná po okurkách

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jeho okurková chuť ho zcela určitě zařadí mezi vaše oblíbené bylinky. Celou natí vylepšíte smetanové omáčky i lák do okurek, odvarem ulevíte od revmatu i nadměrného pocení.

Brutnák lékařský patří do čeledi brutnákovitých, je původem ze Středozemí a Orientu. Je znám také pod lidovými názvy boreč nebo borák. Pěstuje se jako léčivka i coby zelenina.

Využití v kuchyni

V našich kuchyních není brutnák často používanou bylinkou, zato v orientální kuchyni je jeho využití jako u běžné zeleniny. Brutnákovou nať můžete zkusit vložit do omáček k masu, příp. omáček smetanových. V letních měsících vyzkoušejte osvěžující dip ke grilovanému masu s přídavkem na jemno nasekaných lístků brutnáku a zakysané smetany. Brutnák má příjemnou okurkovou chuť. Vyzkoušejte nať brutnáku při sterilizaci okurek, v kombinaci s koprem a vinným listem, překvapíte rodinu novou chutí. Brutnák můžete přidat do všech pokrmů, kde jste zvyklí dávat okurku – bramborový salát, znojemská omáčka, domácí majonéza a další. Nebojte se vyzkoušet nové chutě.

Jak pěstovat brutnák

Brutnák je teplomilnou rostlinou, ve volné přírodě se nevyskytuje často, ani v plané variantě. Na zahrádce vám ale zplaní velmi rychle. Je to dáno tím, že se jedná o jednoletou bylinku, která samovýsevem ze semen druhý rok zplaní a vyroste znovu. Brutnák doroste do minimální výšky třicet centimetrů, přičemž obvyklá výška je až osmdesát centimetrů. Zvažte sami, zda si ho vypěstujete jako bylinku na parapetu v kuchyni. Brutnák je na pohled krásná bylina, v době květu ozdobí zahrádku velkými bílými, nafialovělými a nejčastěji modrými květy. Záhon pro výsev brutnáku by měl být předem povápněn. Zapracujte chlévskou mrvu jako hnojivo. Brutnák bývá často napaden mšicemi, nedoporučujeme ho pěstovat u dalších, na mšice náchylných rostlin.

Kdy sklízet a jak uchovat

Brutnák kvete v létě a sklízí se nať v první fázi květu brutnáku a průběžně také mladé lístky. Listy i nať používejte čerstvé, na jemno nasekané. Sklizené listy brutnáku můžete uchovat v mrazničce.

Babské rady

Odvar z brutnáku je vhodný při napětí a nervozitě, celkově uklidňuje organismus. Odvar z brutnáku byl dříve podáván při melancholických a depresivních stavech, lze ho kloktat i používat na obklady. Pomáhá zejména od revmatických bolestí. Koupelemi rukou a nohou uleví od bolestí popálenin kůže, ale navodíte jimi i příjemnou atmosféru. Celkově zklidňuje organismus, ulevuje od bolesti kůže, tlaku na hrudníku, závratích a tlaku v očích, lze jím léčit také afty. Brutnák byl dříve podáván při horečnatých stavech a pomáhá při nadměrném pocení. Brutnák se skvěle doplňuje s listy jahodníku. Odvar z těchto dvou bylin má lahodnou chuť.

Léčivé účinky

Nať z brutnáku obsahuje léčivé látky, jako jsou třísloviny, kyseliny, vitamíny, tanin, minerální látky jako jsou draslíkvápník a mnoho dalších. Vzhledem k jeho léčivým schopnostem je využíván při léčbě zánětů močových cest, při léčbě žaludečních vředů a dalších chorobách v trávicím traktu. Odvar je účinný při zánětech plic. Připravíte si ho z jedné lžíce sušeného brutnáku, kterou přelijete vroucí vodou a necháte deset minut odstát. Popíjet můžete 3 x denně po dobu tří až pěti dnů. Užívejte ho s mírou a krátkodobě. Brutnák je zpracováván také v kapslích, ve formě brutnákového oleje, který má příznivý vliv na kožní nemoci. Vyhněte se však celkově jeho dlouhodobému užívání a jeho kombinaci s doporučenými medikamenty konzultujte s lékařem. Popíjení odvaru z brutnáku můžete vyměnit za obklady.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).