Bulgur - celozrnná pšenice vyvrací mýty o zdravé výživě

Bulgur není ani drahý, ani náročný na přípravu a co víc – není to ani „zrní bez chuti“, což jsou obvykle uváděné důvody, proč nejíst zdravě. Podívejte se, co z něj dá vykouzlit.

Je to taková Popelka, co odkáže překvapit. Na první pohled se nezdá být ničím výjimečná a atraktivní, přesto patří mezi tři nejvýznamnější plodiny světa a v ČR ji najdete na každém třetím poli. Jen za rok 2009 se v Česku této burzovní komodity sklidilo 4358,1 tis. tun. Hádáte brambory? Kdepak, řeč je o skromné pšenici.

S bulgurem už nebudete mít téměř žádnou práci


Autor: Coutry Life

Zapečená rajčata s bulgurem a nivou – žádné nudné zrní, ale nejoblíbenější jídlo restaurace Country Life. Recept exkluzivně dále

Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Obecná pravda, která se velmi často skloňuje i při hledání zdravějšího způsobu života.

Za nejčastěji uváděné důvody, proč zůstat u ovarového kolena a chleba se sádlem, jsou považovány:

  • vysoká cena zdravých potravin
  • dlouhá doba přípravy
  • podivný vzhled a chuť zdravých pokrmů

Všechny body dnes popřeme. Představím vám sílu i vnitřní bohatství pšenice. Dozvíte se, jak ji nenásilnou formou začlenit do běžného českého jídelníčku. Zapomeňte na saláty a jiné směsky zrní bez chuti. Nabídnu vám klasickou sekanou z masa a rajčata s nivou, která se dají vylepšit bulgurem – tedy předvařenou nalámanou pšenicí.

Bulgur

  • Nalámaná celozrnná pšenice, která se používá jako součást pokrmů.
  • Bulgur je již předvařený, což usnadňuje jeho další využití v kuchyni. Je možné ho jen nechat nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi bez následného tepelného zpracování.
  • Dá se využít v řadě zeleninových nebo masitých jídel.
  • V české kuchyni se používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům.
  • Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.

S použitím: Wikipedie.cz

Zrna pšenice slouží k výrobě chleba, těstovin, škrobu, krup, otrub, krupice, šrotu, lihu i piva. Když ale chcete z pšenice dostat maximum, musíte si s ní trošku pohrát: „Pšenice se nejdřív smíchá s vodou a nechá částečně naklíčit. Poté se v páře uvaří. Vařené zrno se usuší a nakonec nahrubo nadrtí,“ prozradila nám proces výroby bulguru Lubomíra Chlumská ze společnosti Countrylife.cz.

Uvnitř zrna se tímto složitým postupem přemění škrob na jednoduché cukry, díky čemuž je bulgur velice dobře stravitelný.

Významná plus bulguru:

  • vysoká nutriční hodnota
  • obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa
  • vysoký obsah vlákniny
  • minimální množství tuku
  • obsah bílkovin
  • podporuje činnost střev a nervové soustavy
  • nenadýmá

Jak připravit bulgur


Autor: Vitalia.cz

Bulgur suchý a po uvaření – ze sta gramů na více než trojnásobek

Mezi jeho další nesporné výhody patří i jednoduchá a rychlá příprava. Stačí nasypat v poměru 1:3 do horké vody a nechat nabobtnat, zhruba hodinu, rychlejší je ho cca 10–12 minut povařit. I s vývarem ho následně můžete použít jako zavářku do polévky. Pakliže vodu slijete, lze bulgur zamíchat do nádivek, salátů, poslouží i jako příloha k masu či zelenině. Vaše sympatie si získá i jako obměna rýže v rizotu nebo náhrada části mletého masa v sekané.

Sekaná s bulgurem

  • 1 kg mletého masa (v poměru 50:50 hovězí, vepřové)
  • 100 g suchého bulguru
  • 2 vejce
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g strouhanky
  • bylinky: majoránka, tymián, petrželka

Bulgur necháme v horké vodě nabobtnat, případně vsypeme do horké vody a vaříme cca 10 minut, necháme vychladnout. V míse smícháme mleté maso, vejce, na jemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek. Podle potřeby přidáme hladkou mouku a strouhanku, dochutíme solí a pepřem. Jako poslední zapracujeme do směsi bulgur. Vytvoříme dvě šišky, které vložíme do olejem vymazaného pekáče. Podlijeme vodou a pečeme na 180 °C cca hodinu.

Jak vidno, i českou klasiku lze obohatit o vitamíny, minerály, vlákninu a lahodnou oříškovou chuť, kterou bulgur vyniká. A docela určitě to ani váš rodinný rozpočet nezatíží. Půlkilovku bio bulguru koupíte zhruba za 36 Kč. Vzhledem k tomu, že rád saje vodu, ze 100 g suchého produktu získáte cca 322 g uvařeného bulguru.

Pokud vás však na maso neužije, máme pro vás specialitu, kterou jen pro server Vitalia.cz poskytla restaurace Country Life. Jde o nejoblíbenější jídlo v této restauraci.

Zapečená rajčata s bulgurem a nivou

na 6 porcí

  • 6 velkých rajčat
  • 150 g bulguru
  • 50 g tmavozelené čočky
  • 100 g nivy
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička zeleninového bujónu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • čerstvé bylinky (hladkolistá petržel nebo koriandr)

Rajčata omyjte, odkrojte spodek a opatrně vydlabejte. Vydlabanou dužinu můžete použít do zeleninového salátu nebo na přípravu polévky. Čočku a bulgur uvařte podle návodu do měkka, ochuťte bujónem. Na pánvi na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou červenou cibuli, přidejte nakrájenou papriku a orestujte. Vmíchejte do bulguru společně s nakrájenou nivou, uvařenou čočkou a bylinkami. Směsí naplňte rajčata a v předehřáté troubě zapékejte 10–15 minut při 180 stupních.

Poměrně zajímavou skutečností je, že kuskus, jehož je bulgur jakousi výchozí složkou, si u nás vydobyl mnohem lepší pozici. Navzdory tomu, že jeho výživové hodnoty nejsou tak významné, v Česku se kuskusu prodá 5× více než bulguru. Zkuste naše recepty, mějte za pár korun víc než jiní a třeba si ho oblíbíte natolik, že bez něj už domácí sekaná nebude to pravé ořechové. A že bulgur ořechový je…

12 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 21. 5. 2014 11:46