Hlavní navigace

Bůh chtěl,abychom byli šťastní, a tak nám nadělil čokoládu

1. 4. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Je to potvrzeno: čokoláda je nejen chutná, ale i zdravá. Obsahuje spoustu unikátních látek, a to ve vyšší míře, než například dávný symbol zdraví – zelený čaj. A taky sbližuje milence.

Darem přírody, který potěší chuťové buňky, ale má také blahodárné léčivé účinky, jsou podle odborníků kakaové boby, z nichž vzniká čokoláda. Tento produkt by se prý měl vnímat nejen jako „jídlo štěstí“, ale také jako lék, který je zároveň požitkem. Jeho přiměřená konzumace se zároveň označuje za důležitou součást zdravého životního stylu.

Čokoláda je jednou z nejzdravějších potravin. Obsahuje spoustu látek, které jsou unikátní,“ řekl agentuře ČTK Martin Justan ze společnosti Puratos, která se zabývá výrobou a zpracováním čokolády. Upozornil, že velmi ceněny jsou výrazné antioxidační účinky, které jsou prý mnohonásobně vyšší než má například zelený čaj. „Má také spoustu prospěšných enzymatických látek, které příznivě působí na zažívání, proti tvorbě zubního kazu a je to také velké potěšení,“ zdůraznil.

Nekupujte náhražky plné tuku

Pro skutečný požitek by lidé měli vybírat z pravých čokolád. Jde o produkty, které obsahují kakaovou hmotu, tedy kakaový prášek a máslo, s eventuálním přidáním sušeného mléka nebo vanilky. Mnohdy se však pod pojmem čokoláda prodávají tukové náhražky, které nejsou pro lidský organismus nijak prospěšné.

V Česku není tradice výrobců čokolád. Lidé se mnohdy rozhodují mezi zavedenými značkami a čokoládou na vaření. To však zpravidla nemá nic společného s pravou čokoládou,“ zdůraznil Justan.

Kvalita čokolády podle publikace francouzského odborníka na výživu Hervého Roberta závisí na odrůdě kakaovníku, typu půdy, fermentaci kakaových bobů i způsobu pražení. „Člověk by ovšem neměl propadat "snobskému chování“ a dát se nachytat na představu, že zárukou kvality je vysoký obsah kakaa," tvrdí. Upozornil zároveň, že čím je vyšší obsah kakaa, tím vyšší je obsah polyfenolů, látek, které dávají kakau jeho zdravotní hodnotu.

Čím více kakaa, tím zdravější, ale méně chutná čokoláda

Snahou výrobců čokolády je podle Justana nalézt optimální poměr a chuťovou rovnováhu. „Čokoláda musí chutnat. Není to totiž lékařský produkt,“ upozornil s tím, že cenné polyfenoly jsou zdrojem hořkosti a trpkosti. Optimální obsah kakaa je tak podle něj kolem 60 procent.

V Česku je spíše rozšířena konzumace mléčných čokolád, které mají obsah kakaa kolem 32 až 35 procent. Doporučujeme ovšem spíše obsah kakaa kolem 50 až 60 procent. Jde většinou o hořké variace. Gurmáni mohou sáhnout také po vysokoprocentních čokoládách. Ty však bývají někdy až nepříjemně hořké a trpké,“ uvedl odborník.

Čokoláda jako ideální dárek pro milenku

Podle sexuologa Radima Uzla je velmi ceněnou vlastností čokolády nejen to, že působí jako antioxidant, ale že je to také o „sbližovací droga“. „Mezi milenci je vnímána jako jeden z nejmilejších darů. Tím může být také víno,“ řekl na tiskové konferenci v pražském muzeu Choco Story Praha.

Čokoláda podle něj vzbudí tvorbu endorfinů, tedy dobrou náladu. Zdůraznil, že jde také o uznávané afrodisiakum, jehož účinky jsou vyzkoušeny letitou praxí. Podle Roberta je však představa o tom, že čokoláda je afrodisiakum, mylná, přestože ji tato reputace provází stovky let. Holdoval jí prý známý milovník Casanova nebo spisovatel markýz se Sade. Studie posledních let ale prý „vrazily klín mezi čokoládu a lásku“.

Někteří výzkumníci pak dokonce tvrdí, že čokoláda je sama o sobě „intenzivnějším zdrojem emocí než milování“. Moderní studie vyvracejí mýty o tom, že po čokoládě se tloustne, že je špatně stravitelná, že způsobuje migrény, alergie nebo akné. Na druhé straně tvrdí, že prospívá diabetikům, kteří si čokoládu se sedmdesátipro­centním obsahem kakaa mohou dopřávat spíše než dia výrobky.

Hitem je čokoláda s křenem wasabi

Podle obchodnice Šárky Voglové z pražské prodejny arko není ale zdravotní hledisko hlavní motivací pro nákup čokolády. „Prvotní hledisko je nálada, chuť a vizuální dojem,“ řekla ČTK. Uvedla zároveň, že se zákazníci stále častěji zajímají o to, kolik procent kakaa čokoláda obsahuje.

Největším hitem v současnosti jsou pralinky z hořké čokolády s chilli, zázvorem nebo wasabi. Ženy pak nakupují zejména čokoládu s nízkým obsahem cukru. Mají za to, že po hořké čokoládě nepřiberou,“ uvedla.

Zároveň ale podle ní mnozí návštěvníci mají informace o tom, že čokoláda má antioxidační účinky, dobrý vliv na psychiku i příjemnou náladu. Upozornila, že mimo čokolády se přihlíží také ke zdravotním účinkům kávy. „Zájem je o kávu, která je zbavena dráždivých látek, jež vznikají při pražení. Je šetrná k zažívání a vybírají si ji lidé, kteří mají problémy se žlučníkem nebo pálením žáhy,“ vysvětlila.

Příznivé účinky čokolády jsou využívány také v kosmetickém průmyslu. Kakaové polyfenoly se například přidávají do pleťových přípravků, které mají oddálit stárnutí pleti. Velmi populární je čokoterapie, masky, zábaly nebo masáže. Podle znalců je však účinek spíše relaxační. Kakaové máslo pokožku uhladí a zvláční. Polyfenoly do ní však nepronikají, a přednosti čokolády se tak naplno neprojeví.

KupDnes: Čokoládová terapie se vším všudy (komerční sdělení)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).