Hlavní navigace

„Jak dlouho budeme čekat, až potraviny začnou zabíjet jako metanol?“

25. 9. 2012

Sdílet

Prezident výživových poradců ČR, Ivan Mach, zaslal serveru Vitalia.cz své vyjádření k prohibici i ke kvalitě potravin v českých obchodech. Zároveň vyzval stát k zodpovědnosti za nastalou situaci. Přečtěte si jeho plné znění. Čekat na další osudný omyl výrobců potravin? Už mi to nedá…Prý se podvodníci z pančovací mafie dopustili osudného omylu, a proto začali umírat lidé na otravu metanolem. Nevidím totiž zásadní rozdíl mezi podvody ve výrobě a prodeji potravin, jak zase potvrzuje nová zpráva…

Prezident výživových poradců ČR, Ivan Mach, zaslal serveru Vitalia.cz své vyjádření k prohibici i ke kvalitě potravin v českých obchodech. Zároveň vyzval stát k zodpovědnosti za nastalou situaci. Přečtěte si jeho plné znění.

Čekat na další osudný omyl výrobců potravin?

Už mi to nedá…Prý se podvodníci z pančovací mafie dopustili osudného
omylu, a proto začali umírat lidé na otravu metanolem. Nevidím totiž zásadní
rozdíl mezi podvody ve výrobě a prodeji potravin, jak zase potvrzuje nová
zpráva Veterináři při kontrolách stále narážejí na prošlá data použitelnosti (Novinky.cz) i jiné zprávy z nedávné doby, například o plísních produkujících smrtelně jedovaté aflatoxiny (Novinky.cz), a podvody s metanolem.

Cožpak nestačí, že se přidává např. návykový fruktózový sirup způsobující obezitu kde kam (chléb, jogurty), jak nedávno názorně ukázal pořad České televize Fruktóza – a jed? Nebo máme strkat hlavu do písku před čerstvou informací ze seriózních vědeckých kruhů, že odpadková strava (junk food) způsobuje smrtelnou degenerativní Alzheimerovu nemoc, čehož jsou v těchto dnech plné sdělovací prostředky, například Vědci: Alzheimerova choroba souvisí s nezdravou stravou (Novinky.cz)?

Jak dlouho budeme čekat, až potraviny začnou opravdu viditelně zabíjet jako metanol? 

Vše k tématu: FALŠOVANÝ ALKOHOL

Jestliže stát vybírá za alkohol, lihové známky a potraviny spotřební a další daně v obrovské výši, měl by také brát zodpovědnost za jejich plnou kontrolu, a ne tvrdit, že inspektoři, kterých je málo a nemají odpovídající laboratorní vybavení, nestačí všechno zkontrolovat. Přitom se ukázalo, že o pančování asi 1/3 objemu prodávaných nápojů „všichni“ věděli včetně zodpovědných orgánů, jako se zřejmě také ví o tom, že ČR je „odpadkový koš“ Evropy, pokud jde o potraviny. 

To budeme opravdu čekat, až zase začnou umírat lidé jako při živelné katastrofě a až
se výrobci a prodejci potravin a nápojů znovu dopustí tragického omylu v nezodpovědném systému, kde si sice platíme konkrétní potravinářské daně za kontrolu potravin a nápojů, ale kde přitom mají kontrolní orgány zavřené oči?

Ing. Ivan Mach, CSc.
prezident Aliance výživových poradců ČR
www.nutris.net, www.aliance-vyziva.cz 

Čtěte také: Řetězce ovlivňují, co lidé jedí. Měl by to dělat i stát

Další texty autora: IVAN MACH

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).