Hlavní navigace

Proti infekci močových cest vyzkoušejte brusinky

26. 10. 2011

Sdílet

 Autor: Cranberry Marketing Committee
Pálí to, bolí to, škrábe to… Americké brusinky nejsou lékem, ale při pravidelných zánětech močových cest a měchýře mohou dobře fungovat jako prevence.

Záněty močových cest trpí převážně ženy, podle letošního průzkumu v České republice někdy prodělalo tento zánět 70 % žen a u 15 % se vrací opakovaně. Jde o nepříjemný a bolestivý problém, jehož léčba patří do rukou odborníků.

Brusinky fungují protizánětlivě

Zejména při opakovaných a častých infekcích chce asi každý udělat maximum, aby vypuknutí zánětu zabránil. Pro prevenci jsou vhodné brusinky: „Brusinky obsahují látky, které preventivně působí proti zánětu ledvin a onemocnění močového měchýře a močových cest. Mají silné antibakteriální účinky a blokují uchycení bakterií. Je to přírodní protizánětlivý prostředek,“ řekl pro ČTK Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Uvedl, že prospěšné jsou čerstvé i sušené a vhodné jsou i extrakty a ovocné šťávy.


Autor: Cranberry Marketing Committee

Pro zdravotní účely se využívají spíše americké či kanadské brusinky než evropské druhy. Již pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejenom potravinou, ale také lékem. Už před 300 lety užívali Indiáni bobule ke zmírňování bolestí a hojení ran. Dnes se americké brusinky často využívají právě k předcházení infekcí močových cest.

Jak ale Pavel Suchánek zdůrazňuje, nejde o lék, ale o potravinový doplněk, který je účinný pouze jako preventivní prostředek. „Pokud je člověk infekcí postižen, pouze borůvky či brusinky mu nepomohou. Léčivu se nevyrovnají. Mohou ale preventivně pomoci lidem náchylným k pravidelným infekcím močových cest,“ upozornil.

Producenti amerických brusinek vysvětlují tento efekt tím, že obsahují aktivní látky proantokyanidy (PAC), které pokryjí sliznice orgánů tenkým ochranným filmem a zabraňují tak usazování bakterií na jejich stěnách. Protože se bakterie nemohou usadit a množit, nemohou ani způsobovat záněty a jsou odplaveny pryč těla s močí. I když tímto způsobem fungují brusinkové PAC i v dutině ústní nebo v trávicím traktu, nejvíce jsou využívány právě pro močové cesty.

Brusinkám se přičítají i další příznivé účinky – pozitivní vliv mají na dásně, zpevňují stěny žaludeční sliznice a napomáhat by mohly i zdravému chodu srdce. Díky vysokému obsahu antioxidantů prý také chrání buňky před volnými radikály, způsobujícími arterosklerózu, revmatická onemocnění či ochabnutí organismu, uvádí ČTK.

Jak brusinky skladovat a zpracovat?

Čerstvé cranberries se sklízejí na polích v USA od září do listopadu a ve vybraných obchodech je můžete koupit od října do ledna i u nás. Výhodou čerstvých brusinek je, že kromě PAC obsahují také vitamín C, flavonoidy a polyfenoly, přírodní aktivní látky, jež působí jako velice silné antioxidanty.


Autor: Cranberry Marketing Committee

Kvalitu si mohou brusinky dlouhodobě zachovat i v chlazeném či mrazeném stavu. V chladničce vydrží i několik týdnů a v mrazáku až celý rok. Brusinky pak stačí pouze rozmrazit a můžete je používat stejně jako čerstvé.

Sušené se pak hodí např. do müsli a jogurtu nebo k čerstvému ovoci. Na trhu najdete také brusinkový džus, nebo látky přímo ve formě doplňků stravy (například brusinkový koncentrát nebo kapsle).

V kuchyni jsou využívány do pečených dezertů. Spolu s kořením, jako je vanilka a skořice, se dávají do jablečných koláčů či muffinů z vlašských ořechů a krémových vaflí.

Díky lehké sladkosti a intenzivní ovocné chuti se v koktejlech kombinují s vodkou, rumem, likérem či šampaňským. V létě jsou pak dobrou ingrediencí pro dochucení minerální vody a šťávy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).