Hlavní navigace

Brní vás prsty? Možná za to mohou cévy, možná počítač

21. 11. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Brní vás občas konečky prstů nebo rovnu celé prsty tak, že je ani necítíte a ještě vám navíc zbělají? Může jít o prkotinu, i o signál nemoci. Možné hlavní příčiny jsou tři.

Řeklo by se maličkost, která se jednou za čas přihodí spoustě lidí. Ale brnící prsty na rukou dokážou být mimořádně nepříjemné a někdy, i když naštěstí ne často, mohou signalizovat i vážnější zdravotní potíže.

Jak se projevují? Krom zmiňovaného samotného brnění prstů na rukách, případně i nohách, se některým lidem jejich konečky čas od času dost neprokrvují, takže postupně vedle brnění také úplně zbělají, až zmodrají a jsou necitlivé. Stává se to v chladu i teple, kdyby snad někdo chtěl vinit zimu za okny.

Za brnící prsty můžeme "vděčit" také intenzivní práci na počítači
Autor: SXC

Za brnící prsty můžeme „vděčit“ také intenzivní práci na počítači

Příčina první: utlačený nerv

Příčin může být povícero, některé jsou neurologické, jiné souvisí spíše s oběhovým systémem. „Pokud jsou tam jen parestezie neboli brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může v případě rukou být projev syndromu karpálního tunelu,“ vysvětluje Pavel Houška, primář neurologie strakonické nemocnice. Tato potíž je důsledkem toho, že v zápěstí je utlačován středový nerv zvaný medianus – například po úraze nebo kvůli přetěžování ruky při práci s počítačem, někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody.

K tomuto vysvětlení se u brnění prstů bez dalších obtíží přiklání i neuroložka Martina Švehlíková. Podle ní brnění kvůli práci s počítačem typicky postihuje ukazováček, prostředníček a prsteníček a projevuje se často hlavně v noci. „Po proklepání prstů většinou ustoupí, může se přidat porucha citlivosti, vypadávání předmětů z rukou, neobratnost,“ uvedla a doporučila návštěvu neurologa.

Příčina druhá: poškození periferních nervů

Péči neurologa vyžaduje také druhá možná příčina, která připadá v úvahu, pokud někoho opakovaně brní prsty horních i dolních končetin, ať už ve stejnou či různou dobu.

„Může to signalizovat poškození mnoha periferních nervů, pak jde o polyneuropatii – u nás nejčastěji diabetickou nebo alkoholickou, ale příčin je mnoho včetně těch neobjasněných,“ říká strakonický primář. Tato příčina je ale mnohem méně častá, než první.

Příčina třetí: Raynaudův syndrom

Prsty nejenom brní, ale také bělají, až zmodrají a jsou necitlivé
Autor: SXC

Prsty nejenom brní, ale také bělají, až zmodrají a jsou necitlivé

Když prsty nejen brní, ale navíc mění barvu – nejprve blednou a pak naopak zčervenají a přidává se bolest, nejspíše půjde o Raynaudův syndrom, někde se též hovoří o Raynaudově příznaku či fenoménu. Nejčastěji bývají postiženy prsty, ale může se to týkat palců, celých rukou či nohou.

„Někdy není příčina syndromu zcela zřejmá, ale jde o projev přemrštěné aktivity nervů kolem drobných kožních cév a typické je to zejména pro mladší stresované ženy, které jsou postiženy pětkrát častěji než muži,“ líčí primář Houška. Minimálně část vlivu se tu přisuzuje i hormonům, protože potíže se často poprvé objevují v pubertě a po klimakteriu naopak mizí.

Častěji je ale Raynaudův syndrom sekundárním příznakem, který jen doprovází nějakou jinou hlavní potíž, ať už to jsou neurologické problémy, stavy po úraze či problémy s oběhovým systémem. Podle lékařů je v tomto případě na místě odborné vyšetření. „Jde nejspíše o příznak onemocnění tepen, který spadá do kompetence interních lékařů,“ doplňuje doktorka Švehlíková, podle níž se problém objevuje především při chladu a vlhku. 

Zkuste vitamín E

Primář Houška nicméně lidi, kteří by se vyděsili odborného názvu syndromu, uklidňuje. „Pokud má člověk tyto problémy již dlouho a kromě nich ho nic dalšího netrápí, asi bych se s tím nestresoval, zakoupil bych například gingko a vitamín E a vyzkoušel jejich efekt,“ radí lékař.

Mimochodem, s Raynaudovým syndromem bývá spojena ještě jedna poměrně neznámá, ale dost bolestivá potíž, které se říká syndrom bílé bradavky. Postihuje zejména kojící ženy – podobně jako na chlad citlivě reagují prsty postižených, jsou na něj extrémně citlivé i bradavky, která rovněž bělají a stávají se mimořádně citlivé na bolest. Syndrom bílé bradavky je často příčinou předčasného ukončení kojení, protože bolest je pro některé ženy k nevydržení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).