Hlavní navigace

Břišní tuk nejsou jen viditelné pneumatiky

Sdílet

 Autor: SXC
Jeden druh břišního tuku je vidět, to jsou ty faldy, druhý je ukrytý. A právě on představuje riziko pro zdraví. Obvod pasu naznačí, jak jste na tom. Kolik máte v pase? Víc než 80/94?

Břicho je jednou z nejčastějších partií, na které bojujeme s tukovými polštářky. Myslíte si, že vám pomůže liposukce nebo pravidelné provádění sklapovaček? Omyl. Pneumatik na břiše se zbavíte jen proměnou celkového životního stylu…

„Pacient s nadbytkem břišního tuku nemusí dle dalších kriterií mít hodnoty hmotnosti svědčící pro nadváhu nebo obezitu, i tak je ale potenciálně ohrožen zdravotními komplikacemi, které tyto tukové zásoby vytvářejí,“ upozorňuje MUDr. Milan Široký Gastroenterologie Hradec Králové.

Dva druhy břišního tuku


Autor: SXC

Obvod pasu nad 80 cm u žen a 94 cm u mužů představuje zvýšené riziko. Míry nad 88 cm, resp. 102 cm, jsou pak ukazatelem vysokého rizika.

Břišní (neboli abdominální) tuk je tuk vyskytující se v oblasti břicha. Může být buď podkožní, tedy nacházející se mezi kůží a břišní stěnou, nebo tzv. viscerální. Viscerální tuk je tuk vystýlající břišní dutinu a obklopující vnitřní orgány.

„Jisté množství tohoto tuku je v lidském těle potřeba, neboť tvoří ochranu břišních orgánů,“ říká Kamila Jančeková, která působí v oblasti výživového poradenství a dietologie (http://nutrivia.cz). „Nadměrné množství viscerálního tuku je však spojeno s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, diabetu mellitu II. typu a u žen rakoviny prsu. Viscerální tuk je přímo spojen s vyšší hladinou LDL (špatného) a nižší hladinou HDL (dobrého) cholesterolu,“ upozorňuje.

Tukové buňky, a to zejména ty břišní, jsou biologicky aktivní. Produkují četné hormony a další mediátory, které ovlivňují naše zdraví. O tukové tkáni se proto hovoří jako o endokrinním orgánu.

Který tuk je vidět?

Podkožní tuk tvoří tu část břišního tuku, kterou můžeme vidět, můžeme ho uchopit mezi prsty společně s kůží na břiše.

Viscerální tuk je uložen mezi orgány, tudíž vidět není. Pokud je však zmnožen nad jistou hranici, zvětšuje objem břicha a obvod pasu a tudíž se stává také viditelným.

„Tuk, který se akumuluje v oblasti břicha (postava tvaru jablka) je z větší části viscerální než tuk, který se hromadí v oblasti boků (postava tvaru hrušky). Lidé s postavou tvaru jablka mají vyšší riziko zdravotních komplikací tímto tukem způsobených,“ vysvětluje Kamila Jančeková.

To potvrzuje i Milan Široký: „Abdominální obezita (typ jablko) se zmnožením nitroútrobního tuku hraje důležitou roli ve výskytu řady onemocnění. Gynoidní obezita (typ hruška) s ukládáním tuku v oblasti hýždí a stehen je z hlediska vzniku metabolických komplikací méně riziková.“

Břišní tuk se dá změřit – obyčejným metrem

Při hodnocení tloušťky by neměla hrát roli jen tělesná hmotnost, ale právě to, kde je tuk uložen.

„Nejpřesnější metodou, jakou bychom mohli břišní tuk změřit, je magnetická rezonance a počítačová tomografie. To jsou však metody, které jsou značně drahé a pro běžné užití nedostupné,“ uvádí Kamila Jančeková. „Na základě těchto metod však bylo zjištěno, že množství břišního tuku může být odhadnuto podle obvodu pasu. Ukazuje se, že obvod pasu je dokonce lepším ukazatelem zdravotních rizik, než často používané BMI. Za zvýšeně rizikový z hlediska kardiovaskulárních onemocnění je považován obvod pasu vyšší než 80 cm u žen a 94 cm u mužů. Míry nad 88 cm u žen a 102 cm u mužů jsou pak ukazatelem vysokého rizika.“

Některé přístroje (analyzátory tělesného složení) a osobní váhy mají také funkci analýzy rozložení tuku. Spolehlivost a přesnost těchto měření však závisí na typu a provedení přístroje a vyžaduje nejlépe odbornou asistenci a interpretaci výsledků. „Přesnější je provedení bioelektrické impedanční analýzy (Inbody analyzátor), která stanoví celkovou hmotnost, BMI, celkovou vodu v těle, hmotnost bez tuku, hmotnost tuku v těle, procento tuku v těle, poměr pas-boky a základní metabolickou potřebu. U některých obézních pacientů měříme množství břišního tuku pomocí ultrazvuku,“ uvádí lékař.

Na vině jsou nasycené mastné kyseliny i genetika

Ukládání břišního tuku podporují kromě jiného některé potraviny. Rizikové jsou zejména nasycené mastné kyseliny. Pochutnáváme si na nich v některých margarinech, sušenkách, smažených brambůrkách, hranolcích a jiných potravinách s částečně hydrogenovanými oleji.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Břišní tuk podpoříte mimo jiné konzumací potravin s nasycenými tuky

Server iDnes.cz informoval o studii, jež hovoří o tom, že opicím, které byly krmeny jídlem obsahujícím nasycené tuky, se ukládal břišní tuk o třicet procent více než těm, které se živily potravinami s obsahem nenasycených tuků. Nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy například v olivovém a arašídovém oleji, ořeších a chrání před onemocněním srdce.

Sklon k ukládání tuku na břiše je dán i geneticky. „Bylo objeveno velké množství genů, které určují, jaké množství tukových buněk je daný organizmus schopen vytvořit a jak ochotně a kde se tyto buňky akumulují. Někteří lidé tak mají k ukládání tuku v oblasti břicha větší sklon,“ potvrzuje Kamila Jančeková.

Rozdíl je také mezi pohlavími – ukládání tuku na břiše je častější u mužů. Svou roli hrají i hormony. Proto se u žen po menopauze často začne tuk hromadit právě v oblasti břicha, a to i u žen, které do té doby tyto tendence neměly. Tento jev je připisován snížení hladiny estrogenů (ženských pohlavních hormonů) a tím relativnímu zvýšení hladiny androgenů (mužských pohlavních hormonů) v těle ženy.

K ukládání břišního tuku přispívá zejména nízká pohybová aktivita, sedavý způsob života, vyšší příjem energie, který výrazně převyšuje její výdej, a nevhodná skladba jídelníčku, zejména nadmíra živočišných tuků a cukru.

Samotné sklapovačky nestačí

Rozhodli jste se začít bojovat s břišním tukem a nevíte, jak začít? Stovka sklapovaček denně či podobná cvičení většinou nejsou tím správným řešením. Posilování je totiž výborné pro zvýšení síly a objemu svalové hmoty, ale nikoliv tehdy, když chceme zhubnout břišní tuk. „Sklapovačky posílí břišní stěnu a mohou tedy snížit obvod pasu, nicméně nepomohou redukovat tuk právě na břiše,“ vysvětluje Kamila Jančeková.

Není možné zbavit se pouze a cíleně břišního tuku. Řešením je komplexní změna životního stylu se snížením celkového množství tuku v těle. Břišní tuk představuje zásobárnu energie. Když snížíte příjem kalorií, zredukujete tím i tuk na břiše.

Základem je pravidelná a pestrá strava a zejména pravidelná pohybová aktivita s optimální tepovou frekvencí – tu poznáte tak, že jste při aktivitě schopni ještě vcelku bez potíží mluvit. Minimum pohybové aktivity by mělo být 30 minut denně. Z hlediska pohybové aktivity je v tomto směru vhodné aerobní cvičení, plavání, tenis, jízda na kole. Při aerobním cvičení se spálí o 67 % více energie břišních zásob než při posilování.

Strava by měla být pravidelná, vyvážená, s hlídaným množstvím energie. Není však vhodné příliš omezovat energetický příjem, drastické diety mají za následek spíše zpomalení metabolizmu a paradoxně menší ochotu těla zbavit se tukových zásob.

Lidem s nadbytkem břišního tuku doporučuje Milan Široký jednak míň tuků – průměrně zkonzumujeme 120g denně, stačí ale polovina. Dále dostatek uhlohydrátů s nižším glykemickým indexem (luštěniny, těstoviny, přírodní rýže, celozrnné tmavé pečivo), ovoce, zeleninu, bílkoviny nejlépe z ryb, mořských plodů, nízkotučných mléčných výrobků a hlavně pohyb. „V žádném případě nehladovět!“ varuje lékař. „Voda a tekutiny pomáhají nejen zahánět pocit hladu, ale především: voda transportuje důležité živiny v těle a proces látkové přeměny správně funguje jen s dostatkem vody. Pozor na alkohol, který bývá kalorický a brání odbourávání tuku v těle.“ Léčba bývá často neúspěšná při použití ortodoxních postupů, konzumaci různých dietních doplňků, herbálních preparátů a podobně.

Liposukce odsaje jen podkožní tuk

Chtěli byste vidět výsledek ihned a jste ochotni si zaplatit i za dražší metody, které by vám v tom mohly pomoci? Od liposukce ale zázraky nečekejte. „Operační kosmetický zákrok, tedy liposukce, odstraňuje podkožní tuk, nikoliv viscerální, a bylo prokázáno, že nemá významný vliv na snížení rizik plynoucích z vysokého množství břišního tuku,“ upozorňuje Kamila Jančeková.

Pojišťovny přispívají v některých zdravotně indikovaných případech na chirurgické zmenšení sekreční plochy žaludku, které je však až poslední metodou po četných neúspěších o redukci tělesné hmotnosti konzervativními metodami. Nezajistí však redukci viscerálního tuku a vyžaduje dlouhodobé dodržování přísného pooperačního režimu. Dobrou zprávou je, že viscerální tuk reaguje poměrně dobře a rychle na pohybovou aktivitu a úpravu jídelníčku a tato opatření se brzy projeví i zdravotními následky, od snížení krevního tlaku po upravení hodnot cholesterolu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).