Hlavní navigace

Břišní tanec jako porodní rituál

21. 5. 2010

Sdílet

Nemůžete otěhotnět? Břišní tanec může výrazně pomoci. Chcete hladký porod? Tančete v těhotenství. Díky prastarému orientálnímu tanci se vrátíte do formy i po porodu.

O břišním, nebo chcete-li orientálním tanci, se mluví v souvislosti s ženským tělem. Jemné, ale pravidelné pohyby ženské tělo uvolní a údajně připraví na samotné početí dítěte. Jak je to s tančením v těhotenství a po porodu? Ptali jsme se Drahomíry Frejové, lektorky Denních lázní Cordeus – Centra trvalého zdraví v Praze, která je v současné době na mateřské dovolené.


Autor: Ivana Dvorská

Břišní tanec má prý blahodárné účinky na zdraví ženy. Co nám tedy dává?

Přesně tak. Tanec soustředěný na pohyby pánve prokrvuje a posiluje pánevní dno, současně uvolňujeme stažené svalstvo. Břišní tanec může například pomoci ženám otěhotnět.

Prospěšné jsou i pohyby hrudníkem, hlavy a rukou. Také ovšem záleží na tom, aby měla žena z pohybu radost. Jen břišní tance nejsou samospasitelné, záleží na přístupu každé ženy.

Takže se nedá říci, že každá žena, která začne chodit na břišní tance, bude zdravá?

Důležité je dobře znát vlastní tělo a naučit se s ním pracovat. Umět správně zapojovat určité svalové skupiny. To je to, o co se na hodinách tance snažíme.

Jsou břišní tanečnice sexy?

  • Ano
    54 %
  • Jak které
    41 %
  • Ne
    5 %

Hodně tedy záleží na lektorce, zda umí potřebné informace předat. 

Bohužel ne každá lektorka umí například správně dýchat, což považuji za velmi důležité. Lektorka by měla své klientky poznávat, všímat si jich, aby uměla cíleně poradit. Měla jsem například klientku v určitém stadiu těhotenství, která měla zdravotní problémy, konkrétně velké bolesti v kyčlích. Tanec jsme musely přizpůsobit.

Zmínila jste, že má břišní tanec dobrý vliv na otěhotnění.

Ano, břišní tanec skutečně může k otěhotnění značně přispět. Důvodů je více. Za prvé správné provádění pohybů, které vede k uvolňování a prokrvování pánve a celého těla. Dále radost z pohybu. Pokud by se žena nedokázala z tance radovat, tak se obávám, že by mohla svaly spíše stáhnout, což by bylo kontraproduktivní. Taneční hodiny by měly vést k radosti, pocitu nadšení, uvolnění mysli.  

Čtěte téma: Břišní tanec se netančí jen břichem

Podle antropologů vznikl v dávných kulturách Afriky, Indie a Blízkého východu. Díky stěhování národů se později orientální tanec různě prolínal … 

Někteří lékaři raději nedoporučují ženám tančit v těhotenství, ale vy sama jste se věnovala tanci i v těhotenství… 


Autor: Ivana Dvorská

Samozřejmě hodně záleží na zdravotním stavu každé ženy. Nedoporučuje se příliš tančit a jakkoli namáhat tělo v prvním trimestru, kdy si teprve zvyká na to, že v něm je plod. Pohyb by se měl rovněž omezit v posledním stadiu těhotenství, kdy je zátěž pro ženu velká a tělo se chystá na porod. Lékaři také nedoporučují dechová cvičení, to znamená, že by ženy v těhotenství měly vynechat cviky, kde se více pracuje s dechem, například břišní vlny.

Břišní tanec, to je ovšem zejména pohyb pánve. Kroužení, osmičky a tak dále. To jsou cviky, které by měly naopak těhotným prospívat. Nebo se pletu?

Tyto pohyby udržují pánev pružnou a zároveň ji posilují, takže je dítě uložené v břiše pevně. Pro miminko jsou prospěšné i jemné houpavé pohyby. Břišní tanec umožňuje budoucím maminkám velice intenzivní kontakt s dítětem. Nehledě na to, že připravuje maminku na porod. Posílené pánevní dno je prevencí nástřihu hráze, poporodní inkontinence a poklesu dělohy.

Důležité je ovšem vědět, jak s břichem pracovat, tedy pod dohledem lektorky. Jak už jsem zmínila, některé pohyby nejsou ideální. Například zmíněná dechová cvičení, nebo cviky, které jsou zaměřené více na svaly, by mohly spíše uškodit. V prvním trimestru by tělo mohlo mít tendenci plod vypudit. 

Průvodce těhotenstvím

Těhotenství je dobou změn a otázek. Pomůžeme vám jej zvládnout s klidem a humorem. Objednejte si těhotenský kalendář přímo do vašeho mailu.

Do kolikátého měsíce těhotenství se žena může tanci věnovat? Vy sama jste tančila do osmého měsíce.

Přesně tak, ale rozhodně jsem netančila stejně intenzivně, jako před otěhotněním. Někdy jsem sama cítila, že se mi příliš nechce hýbat. Myslím si, že je potřeba, aby žena hlavně poslouchala sama sebe. Jsou ovšem ženy, které mají do pohybu chuť i v opravdu pokročilém stadiu těhotenství. Měla jsem klientku, která velmi aktivně tančila v kurzu ještě týden před porodem! Prý se cítila báječně.

V Centru trvalého zdraví jsou speciální hodiny vyhrazené pro těhotné. Pokud žena tančila již před otěhotněním, může pokračovat v běžných lekcích? 


Autor: Ivana Dvorská

Také se mi stalo, že mi klientka otěhotněla v kurzu, který nebyl pro těhotné. Pokud je žena již zkušenější tanečnicí a umí své tělo poslouchat, tak to problém není, ale musí informovat lektorku. Začátečnicím bych ovšem doporučila kurz přerušit a chodit na speciální hodiny pro těhotné.

Břišní tance byly na určitých místech světa součástí starověkých porodních rituálů. Mohou mít nějaký vliv na samotný porod?

Břišní tance mají mnoho původů a jeden z nich říká, že to byl tanec rodiček. Tradicí bylo, že žena rodila uprostřed kruhu žen, které jí pohybem povzbuzovaly. Krouživé pohyby během porodu uvolňují pánevní dno, tím se uvolňují svěrače, a pokud nejsou zdravotní komplikace, tak porod probíhá hladce.

Vy sama jste porodila před půl rokem. Mluvíte z vlastní zkušenosti? Využívala jste při porodu něco z břišních tanců?

Při porodu jsem se snažila používat zažité dýchání a zmíněné pohyby pánve. Opravdu, šlo to až překvapivě dobře. Ve chvíli, kdy jsem se zapomněla soustředit na dech, tak se hned ozvaly větší bolesti.  

Břišní tanec tedy může ženám pomoci s otěhotněním a pak je připraví na porod. Jak je to s tancem po porodu?

Sama jsem si malovala, jak začnu s cvičením, zejména s dechovým hned po porodu. Ale vůbec se mi do toho nechtělo! Cítila jsem potřebu odpočinku. Řekla bych, že by žena měla být alespoň během šestinedělí v klidu, meditovat, odpočívat a nabírat síly.


Autor: Ivana Dvorská

S tancem a cvičením jsem začala zhruba po dvou a půl měsících. Tady v Centru trvalého zdraví máme cvičení maminek s malými dětmi, kdy maminka tančí s batoletem v šátku. Velice ovšem záleží, jak se maminka cítí. Pokud se cítí dobře, tanec s miminkem v šátku na hrudi prohloubí vztah, radost mezi maminkou a miminkem. Také posílí intuici k vycítění potřeb dítěte a zároveň se fyzicky vrací do formy.

Pokud ženy nejenom po porodu dbají na dostatek odpočinku a výživy, bezpečně jim tyto pohyby přinesou blahodárný, hřejivý pocit na duši i těle.

Čtěte téma: Chcete chytré dítě? Nechte si zkontrolovat štítnou žlázu

Nedostatek jódu u těhotných způsobuje, že se rodí děti s takzvaným kretenismem. I ve vyspělých zemích se už teď rodí děti s nižší inteligencí, než by mohly mít.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).