Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Nevíte, jaký letos uděláte bramborový salát, chcete ještě narychlo připravit nějaké cukroví? Zkuste si vybrat z receptů nejlepších food blogerů.

Bramborový salát podle Kuchařky ze Svatojánu


Autor: Eva Francová

Kuchařka ze Svatojánu: Eva Francová – autorka dvou kuchařských knih a food blogu kucharkazesvatojanu.blogspot.cz

Bramborový salát podle Kuchařky ze Svatojánu

Jednoduchý a chutný bramborový salát, po kterém neztloustnete: Uvaříme 1 kg brambor se snítkou libečku. V misce rozšleháme šťávu a kůru z půlky citrónu, 1 lžíci dijonské hořčice, lžičku soli, lžíci cukru a naposledy postupně zašleháme 100 ml panenského olivového oleje. Uvařené prochladlé brambory trochu rozmačkáme, smícháme se zálivkou, přidáme svazek pokrájené jarní cibulky, čerstvě mletý pepř a necháme trochu odležet.

Můžete zkusit i jinou odlehčenou verzi vánočního salátu:

V míse smícháme uvařené, oloupané a nakrájené brambory, nakrájený ledový salát, sušená rajčata naložená v oleji, okapaná a pokrájená, černé olivy, nasucho pražená slunečnicová semínka a vlašské ořechy (nešetřete s nimi), naťovou cibulku, zelenou řeřichu a vykapané přírodní tofu rozdrobené se solí a citrónovou šťávou. Vše dobře promícháme a nakonec zalijeme zálivkou: balsamikový ocet, olivový olej, česnek, sůl a pepř. Necháme odležet.

Cukroví podle Kuchařky ze Svatojánu

Obalené vlašské ořechy v karamelu

Opražíme nasucho ořechy, přisypeme cukr a necháme ho rozpustit a zkaramelizovat. Ořechy se karamelem obalí a pak se nechají vychladnout, pozor, velmi pálí!

Kuličky blaženosti

Dělají se na mnoho způsobů, základem jsou vždy nejrůznější ořechy (vlašské, lískové, kešu, mandle…), které se předem namočí do vody, a potom namelou nebo nadrtí v mixéru. Sladí se medem, sirupy nebo mletými datlemi, přidávají se různá semínka (len, chia, slunečnice, dýně..) a sušené ovoce (hrozinky, brusinky, kustovnice, švestky, meruňky, moruše…). Rozmixovaná hmota se zahušťuje strouhaným kokosem nebo drcenými ovesnými vločkami. Tímto způsobem vyrobíte několik rozličných variací a uspokojíte chutě všech členů rodiny. Kuličky jsou nejen velmi chutné, ale i zdravé. Můžete je i zamrazit.

Štědrák

Je to rozmařilý kynutý koláč o několika patrech s ořechovou, jablečnou, makovou, povidlovou a tvarohovou náplní. Letos Eva Francová chystá štědrák ve veganské verzi. Místo tvarohu použije silken tofu.

Bramborový salát podle Kitchenette


Autor: Kitchenette.cz

Kitchenette: Markéta Pavleje – autorka blogu Kitchenette.cz, moderovala vlastní pořad na televizi Mňam

Bramborový salát podle Kitchenette

„Miluju salát, jaký dělá moje máma, a protože poslední roky slavíme Vánoce většinou spolu, připravujeme ho společně. Je v něm kromě běžné kořenové zeleniny také jablko. Musí to být taková ta pevnější odrůda a trochu kyselá. Nedávám tam nikdy vajíčka a není také moc majonézový, trochu ho odlehčujeme jogurtem,“ říká Markéta Pavleje.

Pak tam také nikdy nepřijde cibulka bez předešlé úpravy v octovém odvaru, je jinak moc ostrá. Hrášek poslední roky používají výhradně z M&S, mražený petits pois. Je sladký a miniaturní. Brambory odrůdy rohlíčky a kyselé okurky jemně pokrájené.

Bramborový salát podle Florentýny


Autor: Vitalia.cz /Karel Choc

Florentýna: Jana Florentýna Zatloukalová – autorka blogu Florentyna.cz a Kucharkaprodceru.cz, majitelka bistra Florentýna, autorka čtyř úspěšných knih

Bramborový salát podle Florentýny

Zatím jsem si všimla, že bramborový salát dosahuje parametru dokonalosti, když obsahuje správné brambory. Ty uvaříte ve slupce, protože to vede k výraznější chuti, říká Florentýna.

  • Brambory oloupete a nakrájíte ještě teplé.
  • Brambory smícháte s trochou láku z okurek ještě teplé.
  • Přidáte velkorysé množství vajec. Dělají salát hebčí a krémovější a žlutější.
  • Přidáte něco, co křupe. Zejména kyselé okurky. Jinak je totiž všechno v salátu měkké a chybí kontrast v konzistenci.
  • Necháte odležet do druhého dne a pak ho znovu jemně dosolíte.
  • Všechno ostatní jako vařená zelenina, šunka, jablko, značka majonézy a petrželka na ozdobu jsou jen doplňky.

Přesný recept na bramborový salát podle Florentýny najdete na stránkách Kuchařky pro dceru.

Cukroví podle Florentýny

Kokosky

3 bílky, 180 g moučkového cukru, 180 g strouhaného kokosu (pokud je příliš vysušený a nekvalitní, může se stát, že ho budete potřebovat méně)

Z bílků ušlehejte sníh. Misku se sněhem postavte do vodní lázně nad páru a postupně zašlehejte metličkou cukr. Dál pokračujte ve šlehání nad párou, až hmotu v podstatě uvaříte – musí být pro prst dost horká. Odstavte a nechte postupně zchladnout, velmi často přitom prošlehejte.

Do vařeného vychladlého sněhu jemně zašlehejte kokos (nesmí ho být příliš, aby se hmota začala drolit a byla příliš hrubá a suchá, tak jak to umí zařídit špatný kokos). Troubu předehřejte na 140 stupňů a plechy vyložte papírem na pečení. Lžičkou vykrajujte malé hromádky a ty rovnejte v řadách na plech. Ve vyhřáté troubě pak pečte 15–20 minut do jemného zrůžovění. Vychladlé kokosky nechte pár dní rozležet, cosi se na nich změní k lepšímu.

Bramborový salát podle Kitchen story


Autor: Vitalia.cz /Karel Choc

Kitchen story – Manželé v kuchyni – autoři blogu Kitchenstory.cz, ve volných chvílích se věnují cateringu

Bramborový salát podle Kitchen story

Ingredience: 500 g brambor „rohlíčků“, 1 šalotka, 150 ml teplého hovězího vývaru (nebo vody), 2 lžíce octa, 6 lžic olivového oleje, sůl, pepř, hladkolistá petržel

Brambory si očistěte, ale neloupejte a uvařte do změknutí. Je vždy lepší, aby byly lehce tvrdší. Jakmile jsou hotové, ještě teplé je sloupejte ze slupky a nakrájejte si je na kolečka tlustá do 1 cm. Brambory je lepší mít teplé, aby do sebe více natáhly všechny chutě.
Ocet, olej a teplý hovězí vývar (nebo vodu) smíchejte ve zvláštní misce. Dobře osolte, opepřete a promíchejte, dokud se vše společně nespojí.

Vyzkoušejte, jestli je to dostatečně dochucené a zalijte postupně brambory. Neměly by plavat, ani být na „suchu“. Nechte odležet v lednici alespoň hodinku do vychladnutí a následně můžete ještě ochutit podle potřeby. Solí, pepřem nebo octem, podle toho, jak se vám bude chuťově zdát. Nakonec přidejte na jemno nasekanou čerstvou petrželku.

Cukroví podle Kitchen story – Manželů v kuchyni

Bezlepkové cukroví z mandlí – Florentýnky

Ingredience: 2 hrníčky plátků mandlí, kůra z jednoho pomeranče, 2 bílky, 2/3 hrníčku třtinového cukru, 200 g hořké čokolády

Postup: Rozehřejte si troubu na 180 °C, do menší misky si dejte studenou vodu a vložte do trouby, aby se lehce zapařila. Ve velké míse zkombinujte mandle, kůru z pomeranče, bílky a třtinový cukr a opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Plech si vyložte pečicím papírem a pomocí rukou utvořte kolečka cca 4–5 cm široká. Za pomoci vidličky, anebo ruky udělejte florentýnky co nejtenčí. Dejte péct na 20–25 minut – do zezlátnutí. Následně nechte vychladnout na plechu, než je z něj vyndáte. Čokoládu si rozehřejte v rendlíku nebo v mikrovlnné troubě a pomocí mašlovačky potřete spodní část florentýnek tenkou vrstvou čokolády. Nechte vychladnout. Vydrží v uzavřené nádobě až pět dní.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 5. 1. 2016 10:11
Zasílat nově přidané názory e-mailem