Hlavní navigace

Bramborový chléb je chleba s bramborovou kaší

8. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Recepty na bramborový chléb jsou žádané, ale hotový bramborový chleba od pekaře se v obchodech hledá těžko. To by se mohlo změnit. Jaké jsou jeho výhody?

Ačkoli po internetu kolují desítky receptů na bramborový chléb a na trhu je k mání celá řada směsí k domácí výrobě bramborových chlebů, v maloobchodu se tento tradiční pekárenský výrobek od profesionálních pekařů prakticky nedá sehnat.

Jako hotový výrobek se tento chléb dosud pravidelně vyskytoval maximálně tak na bramborářských dnech v Havlíčkově Brodě, to ale není klasické prodejní místo. Nyní se ale začíná situace měnit. Bramborový chléb totiž uvedla nedávno na trh pekárna Odkolek sídlící v Praze v blízkosti nákupní zóny Zličín, a také jej ve své podnikové prodejně na příhodně znějící adrese „Pekařská 1“ prodává. Ne však denně, například v pátek mají zájemci o něj obvykle smůlu.

Bramborový chléb – návrat ke kořenům

Jde přitom nepochybně o výrobek, který měl v našich zemích tradici, a navíc o výrobek, který je v mnohém i přínosem pro spotřebitele. Přídavek bramborové složky do chleba (jde o bramborovou kaši) mimo jiné zvyšuje trvanlivost a čerstvost chleba, navíc mu dodává příjemnou příchuť pečených brambor.

Bramborový chléb je oproti klasickému chlebu měkčí a šťavnatější a bramborová složka představuje také nutriční pozitiva. Oproti obilovinám, které jsou dominantní surovinou při výrobě chleba, mají brambory jen zhruba čtvrtinu kalorií a například v porovnání s pšenicí obsahují jen pět procent tuku. Brambory ale naproti tomu obsahují více proteinů než kukuřice a přibližně dvojnásobné množství vápníku. Kromě toho jsou zdrojem důležitých minerálů, jako je železo, zinek nebo draslík.

Obohatit svůj jídelníček o bramborový chléb je tak veskrze správná idea. I proto, že v našich zemích je tradice pěstování a kulinářského využití brambor skutečně dlouhá a brambory také v minulosti tvořily dominantní přílohu pokrmů. Je tak docela žádoucí a jistým návratem k tradicím, aby tvořily alespoň minoritní složku také ve složení chleba.

Kde se dá koupit bramborový chleba? Zatím spíše na Slovensku

Zatím si mohou bramborový chléb kromě již zmiňované podnikové prodejny Odkolka koupit zájemci pouze v síti řetězce Penny Market, a to ve variantě 415 gramů, v níž je v této síti zalistován. Vyrábí se však také ve variantě 1200 gramů, která ale směřuje především na export na Slovensko, do sítí řetězce Kaufland jako „Zemiakový chlieb“, a také do Bulharska a Rumunska. V Česku aktuálně jedná výrobce také s dalšími maloobchodními řetězci, kromě Penny Marketu ale dosud nejsou jednání ukončena a záležet bude také na poptávce spotřebitelů.

Využití brambor v pekárenství je přitom jednou z cest, jak obohatit tuzemský trh s pekárenskými produkty a zároveň naplnit zájem spotřebitelů o takzvané „retro“ výrobky, po nichž roste poptávka především v oblasti uzenářských produktů. Bramborový chléb nicméně není už zcela osamocen – bramborová složka se totiž přidává také do „lámanky“ (lámankového chleba), který lze zakoupit i na našem trhu, i tak se ale mohou s  „lámankou“ možná častěji než u nás setkat spotřebitelé na Slovensku. Soudím, že je to docela škoda.

Galerie: Test chlebů – co udělá týden v sáčku a v utěrce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).