Hlavní navigace

Brambor jíme výrazně méně než před revolucí

25. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/Couleur
Letošní úroda brambor bude srovnatelná s tou loňskou, přesto je patrné, že pěstební plochy se od let minulých zmenšují. Bude českých brambor dostatek?

Od roku 1989 výrazně klesla spotřeba brambor. Zatímco těsně před revolucí jsme si dopřávali téměř osmdesát tři kilogramů brambor za rok, v roce 2012 to bylo necelých sedmdesát kilogramů. Razantní pokles se však přisuzuje zejména větší šíři sortimentu v prodejnách než tomu, že by nám brambory přestaly chutnat nebo se nám zdály býti na pohled nekvalitní. Je sice pravda, že zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká. Jak jsme na tom se spotřebou letos a jaká nás čeká úroda?

Úroda brambor v Česku by se po loňském výrazném propadu měla vrátit na průměr předchozích let. V Polabí a na jižní Moravě již začala sklizeň raných brambor, celkem by jich mohli čeští zemědělci sklidit více než dvacet šest tisíc tun. Plochy brambor také začaly po několikaletém poklesu znovu růst. „Porosty zatím vypadají velmi dobře, takže brambor bude dost. V porovnání s loňským rokem postupuje zatím sklizeň raných brambor o něco rychleji, výnos je přitom zhruba stejný. Celkově očekáváme produkci na průměrné úrovni několika posledních let,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Do situace v roce 2011, kdy byla úroda brambor mimořádně velká, se však čeští zemědělci nedostanou. Zda-li se situace odrazí nějak výrazně na cenách brambor, se nyní, kdy se brambory teprve začaly sklízet, nedá odhadnout.

Čtěte k tématu: Syrové brambory léčí, zelené jsou jedovaté

Celková plocha, na které se brambory pěstovaly, loni klesla o pět procent. Produkce přitom vlivem mimořádného sucha spadla o dvacet sedm procent. I kvůli tomu se soběstačnost snížila z obvyklých osmdesáti procent na necelých šedesát pět. „Brambory jsou u nás tradiční plodinou, v jejíž produkci můžeme být soběstační. Proto jsme je také zařadili mezi citlivé komodity, na které zemědělcům poskytujeme podporu, letos jde celkem o sto třicet pět milionů korun,“ uvedl ministr zemědělství.

Zemědělci letos osázeli bramborami o 734 hektarů více než v loňském roce. Plocha raných brambor vzrostla o sto jedenáct hektarů. Jak však před dvěma lety uvedl Český statistický úřad: „Plochy brambor, které mají dlouhodobě klesající trend, se sice v roce 2014 přechodně zvýšily, ale proti plochám před deseti lety jsou nižší o 40 %, a proti plochám před 20 lety dokonce o 70 %.  Brambory pěstuje i řada českých domácností, ty rané letos na ploše 1 167 hektarů, další pak na ploše necelých pět tisíc hektarů.

Zdroj: MZe

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).