Hlavní navigace

Boom a bum farmářských trhů: minulost, přítomnost a jak poznat ten dobrý

23. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nové farmářské trhy, přijďte si pro poctivé potraviny! No hurá, konečně se nebudu trmácet bůhvíkam. I když jsem skeptická. V okolí jsme už totiž několik pokusů o farmářské trhy utrpěli.

Plakátek na zastávce mě nadchl. Že by konečně dobrý farmářský trh přímo u nosu?

Když před třemi roky trhy v ČR začínaly, byly to nejdřív velké rozpaky a pak velká sláva. Původní semo tamo pokusy se měnily ve stálice a trhů pořád přibývalo. Tekly zemí jak kaše z hrnečku, časem pěkně rozpatlaná k nepoznání.


Autor: Isifa.cz

Farmářské trhy: Zboží od pěstitele, nebo z hypermarketu?

Trhů bylo zpočátku, že bys je spočítal na prstech jedné ruky, a to doslova. Pak se s nimi roztrhl pytel, příležitosti se chytal, kdo mohl, často naprostí zoufalci. Neviděli, že je to pěkná dřina, ale slyšeli cinkat zlaťáky. „Mám tady volné místo kousek od náměstí, prodejci hlaste se, tak za týden bychom začali,“ vyzývali zájemci s vidinou snadného výdělku. A prodejci se někdy i takhle snadno našli. Vietnamec s osuškami, babka s kvedlačkami a šikulové s dodávkou. „Klasické překupnictví provádějí většinou chlapíci, kteří sami nic nepěstují a ovozel nakupují ve velkoskladu nebo na dvoře. Jejich jediným výrobním prostředkem, jak by řekl Marx, je mobilní telefon, spousta kontaktů a nákladní auto,“ popisuje Šárka Sedláčková z o.s. Archetyp, které pořádá úspěšné farmářské trhy v Praze na Jiřáku a Náplavce.

Přečtěte si: „Chceme, aby se prodejci u nás měli dobře“, říká Jiří Sedláček

S politiky nenakupuji

Na trhy se začaly lepit nejrůznější (a někdy nejhrůznější) atrakce. Pokud podporují farmářské trhy jako příjemné místo pro nákup a setkávání, proč by ne. Fajn jsou ochutnávky, občerstvení, posezení, třeba i muzika, zvířata a jiná zábava pro děti. Ale někdy na sebe nabalují komerční prezentace, zrůdnosti typu „Vyhraj super den v našem obchodním centru“, nebo snad ještě hůř – politické harašení. Když se takový trh zrodí coby předvolební mítink, je předem jasné, že jde o jednorázovku, která po volbách rychle skončí. S úspěchem, ale i neúspěchem dotyčného tesiláka.

K tématu: Farmářské trhy v rukou politiků

Co dělá trh dobrým farmářským trhem

  • Dobrý trh si hlídá, aby měl dobré prodejce.
  • Dobrý pořadatel se stará o to, aby byli zákazníci, ale i prodejci spokojeni.
  • Důležité je prostředí, trhy nalepené na „ócéčku“ většinou jen lákají k návštěvě obchodního centra.
  • Dobrý trh by měl pokrýt minimálně základní sortiment nákupu, má být variantou nakupování.
  • Zákazníci i prodejci ocení pravidelné konání trhů, ve stálou dobu na stálém místě.
  • Pořadatel se za trh nestydí, víme, kdo to je, je na trhu vidět.
  • Stánky jsou označeny informacemi o původu zboží.
  • Prodávající si s vámi rád popovídá, poradí, nabídne ochutnávku, přidá recept. Má rád své zboží.
  • Prodává to, co u nás tou dobou roste nebo vydrží skladované.
  • Nemá sortiment v poměru potraviny:kvedlačky 1:10.
  • Prodejce není špindíra, nad potravinami nekouří, k jídlu se chová hezky.
  • Trh je lokální záležitost – má lokální pořadatele, prodejce i lokální drby – poptejte se v okolí.

„Pouťové záležitosti u nás nechceme,“ říká Tomáš Popp, další pořadatel osvědčených farmářských trhů, tentokrát v Plzni. Tady odmítají i mořské ryby, slovenské sýry či maďarské klobásy (více Na farmářském trhu chtěli prodávat i titanové pánve). V tom, zda podobné produkty na české farmářské trhy patří nebo ne, se ani organizátoři uznávaných trhů neshodnou. Hlavním kritériem trhů je prodej potravin vysoké kvality s jasným původem, což by i příležitostní zástupci dobrého jídla od cizáků mohli splňovat. „Prodávané jídlo na farmářských trzích by mělo být minimálně z 90 % tuzemského původu, pocházející od malých a středních zemědělských podniků, zpracovatelů potravin. Upřednostňovány jsou potraviny pocházející z ekologického zemědělství nebo Integrované produkce zeleniny, ovoce, oceněné regionální potraviny apod.,“ stanoví nedávno založená Asociace farmářských tržišť ČR, která chce „kvalitu farmářských trhů zvyšovat a udržet ji“, díky jí za to. Jenže…

Jahody v dubnu

Jak si asi každý zájemce o nákup na farmářském trhu vyzkoušel na vlastní chuťové buňky, není všechno české, co se farmářem blyští. Navíc ani to české není vždycky hezké. A dobré. A zdraví bezpečné. Veterinární kontrola by vám povyprávěla příběhy o přepravkách s jídlem ležérně se povalujících v bahně, klobáskách a sýrech vystavených hodiny na plném slunci a o zboží „neznámého“ původu. Ale situace se prý zlepšuje a „je třeba si uvědomit, že nešlo o závadná tržiště, ale o jeden či dva subjekty z řádu dvaceti třiceti, kteří produkty na trhu nabízejí,“ zdůrazňuje Josef Duben ze Státní veterinární správy.

Byla by prostě chyba domnívat se, že všechny farmářské trhy jsou podvod. Stejně tak by byla chyba čekat, že všechny farmářské trhy jsou opravdu to, co mají být. Jenže tím to celé ztrácí smysl. Od bojovky spočívající v hledání normálního dobrého jídla mezi šunty tu přece máme supermarkety. Na trhu by mělo být všechno dobré, nebo ne?

Je tu sobota, vyrážím na trh. Potkávám paní, která si odtud chudák šťastně nese krásné, obrovské jahody. Pak dvojici s ohromnými svazky rudých ředkviček. Jenže… byl právě začátek dubna. Nemusím ani na trh dojít a je mi jasné, že na dobrý farmářský trh se budu i dál trmácet tramvají.

Nechcete se nechat napálit? Podívejte se, kdy co u nás roste:

Čtěte dále: Jak zamezit přístup podvodníků na farmářské trhy?

Připravili jsme pro vás:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).