Hlavní navigace

Bolestivou menstruaci lze ovlivnit pomocí cviků

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Potíže při menstruaci řeší mnoho žen, málo se však ví, že často souvisí s problémy v pohybovém aparátu. A že se bolestí můžeme touto cestou i zbavit. Místo analgetik pomůže cvičení.

Mnohé ženy trápí bolestivá menstruace. Už jak se blíží kritické dny, tělo dává jasné signály. Bolí vás záda, břicho, hlava, je vám na zvracení, v horším případě se 1–2 dny svíjíte v křečích. Analgetika jsou už možná samozřejmostí. Část potíží je jistě způsobená hormonálně. Málo se ale ví, že potíže typu bolest zad, břicha a hlavy během vašich dnů úzce souvisí s problémem skrytým v pohybovém aparátu, který se znatelně projeví zatím jen v době menstruace.


Autor: Isifa.cz

Bolesti při menstruaci mohou být způsobeny problémy v pohybovém aparátu

„Tyto potíže při menstruaci jsou známkou toho, že je něco špatně v oblasti vaší pánve, beder, páteře, i když normálně žádnými potížemi netrpíte,“ vysvětluje fyzioterapeutka Dagmar Mostecká (www.bebalanced­.cz). „Funkce vnitřních orgánů a pohybového aparátu je úzce propojená. Ve chvíli, kdy se děloha masivně prokrvuje, zbytní a začíná krvácet, tyto změny uvnitř jakoby dekompenzují problém na povrchu a bolest se ozve. Pokud se cíleně zapracuje na problému pohybovém, potíže při menstruaci zpravidla zcela nebo převážně vymizí. Výsledky jsou v těchto případech až překvapivě rychlé.“

Hormonální antikoncepce nemá na bolest „léčivý vliv“ 

Je obecně známo, že bolest při menstruaci může zmírnit užívání hormonální antikoncepce. Jak to tedy funguje? „Bolesti často vymizí nebo se zmírní s užíváním hormonální antikoncepce,“ potvrzuje sice fyzioterapeutka, ale hned upřesňuje: „Neberme to ovšem jako nějaký léčivý vliv antikoncepce. Menstruace při užívání antikoncepce má jen málo společného s menstruací přirozenou. Je to z hormonálního hlediska naprosto jiný jev. V pánvi nevznikají takové změny, proto se ani nezačnou manifestovat potíže pohybového aparátu,“ vysvětluje.

Ačkoliv je jistě mnoho žen, které trápí problém bolestivé menstruace, většina nepřichází primárně s tímto problémem. Ne každou by taky napadlo, že to lze řešit…

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci

„Přijdou třeba pro bolesti hlavy a při vyšetření se dozvím, že trpí i většími či menšími bolestmi při menstruaci. Někdy to ani žena sama nezmíní, protože netušila, že by to bylo řešitelné, ale pohledem na pánev mohu odhadnout, že tyto potíže má,“ říká Dagmar Mostecká.

Souvislosti neplodnosti a bolestivé menstruace

Také existuje určitá spojitost mezi funkční sterilitou (neplodnost, i když je žena dle lékařského nálezu „zdravá“) a bolestivou menstruací. Touto otázkou se proslavila Ludmila Mojžíšová, jejíž metoda pomohla nejedné ženě zbavit se nejen bolestivé menstruace, ale především otěhotnět.

„Mezi vnitřními orgány a pohybovým aparátem je oboustranný vztah. Takže když je „něco špatně“ v postavení pánve, bederní páteře, funkci pánevního dna a svalů břicha, orgány pánve pak nejsou dobře prokrvené, mohou se omezit přirozené peristaltické pohyby vejcovodů apod. A to může vést k právě zmíněné funkční sterilitě,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Metoda Mojžíšové je dnes stále aktuální a je dále rozvíjena a doplňována účinnějšími postupy. Je třeba ale uvést, že tyto cviky nejsou individuálně cílené, proto nelze zaručit, že samy o sobě pomohou.

Ludmila Mojžíšová (1932–1992) pracovala jako rehabilitační sestra na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK. Metoda Ludmily Mojžíšové byla v roce 1990 schválena ministerstvem zdravotnictví jako uznávaná léčba ženské sterility.

V jakých případech mohou cviky Ludmily Mojžíšové pomoci:

  • při snaze o početí, opakujících se potratech
  • při nepravidelné nebo bolestivé menstruaci či při její úplné absenci
  • při bolestech páteře
  • při bolestech zad, skolióze
  • při bolestech kostrče, kyčlí
  • při inkontinenci
  • při zadržování moči
  • při snížené pohyblivosti spermií

Popis metody a jednotlivých cviků podle Ludmily Mojžíšové sice najdete v několika knihách i na internetu, je ale důležité, aby na proces dohlížel zkušený fyzioterapeut.

Stejně tak, pokud se chcete zbavit bolestivé menstruace pomocí cvičení, začněte u lékaře nebo terapeuta, teprve pak můžete provádět cvičení i samy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).