Hlavní navigace

Bolestivost prsů neznamená hned rakovinu

29. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Rakovinou prsu onemocní nejčastěji ženy nad padesát. Jenže s prevencí by měly začínat už dospívající dívky. Lékař vysvětluje proč, kdy začít s pravidelným samovyšetřením prsou a jak postupovat.

Zatímco počet odhalených případů rakoviny prsu stoupá, dobrou zprávou může být to, že úmrtnost od poloviny devadesátých let stagnuje, či dokonce mírně klesá. Může za mírné zlepšení mortality včasná diagnóza a větší povědomí o prevenci? Co mohou ženy udělat pro zdraví svých vlastních prsou?

Karcinom prsu v ČR

  • Dle statistik Národního onkologického registru ČR je každoročně diagnostikováno více než 6500 žen s karcinomem prsu a téměř 2000 na něj zemře.
  • V roce 2013 bylo nově diagnostikovaných nádorů dokonce 7140.

Výsledky samovyšetření prsu ovlivňuje i fáze hormonálního cyklu

Samovyšetření prsů je lékaři propagovanou formou prevence. Může nám ale pomoci odhalit karcinom včas? Stanislav Strolený z Prsní poradny EUC Kliniky Kladno říká, že na výsledku samovyšetření se podílí celá řada faktorů. „Jsou to například velikost a tvar prsů, struktura prsní žlázy nebo fáze hormonálního cyklu. Jinak přehledný nález na prsu může být vleže, jiný je ve stoje.“

Dodává, že při nálezu ložiska o velikosti do dvou centimetrů beze změn na podpažních uzlinách se jedná o včasný záchyt. Takové včasné odhalení a zachycení při samovyšetření je možné u karcinomů tvořících tužší ložiska uložená povrchně nebo v okrajových částech prsní žlázy.

O samovyšetření prsů by se dívky měly dozvídat v ideálním případě už na prvních prohlídkách u gynekologa, popřípadě na střední škole. MUDr. Strolený uvádí, že s výukou samovyšetření je vhodné začít již v dospívání při hormonálních změnách prsní žlázy. Žena se tak včas „seznámí“ s fyziologicky přirozeným stavem svých prsů. Snáze pak pozná anomálie, tedy známky možného onemocnění.

Pět až sedm dní po cyklu je struktura prsní žlázy nejpřehlednější

Samovyšetření prsů by ženy měly provádět dle doporučení MUDr. Stroleného jednou měsíčně, a to pět až sedm dní po ukončení cyklu. V tuto dobu je struktura prsní žlázy nejpřehlednější.


Autor: Isifa.cz

S prevencí rakoviny prsu formou samovyšetření by měly začínat už dospívající dívky. Kromě toho, že se naučí rozpoznat přirozený stav prsu, mohou i odhalit případné onemocnění včas.

První fází samovyšetření je kontrola pohledem. Ženy by měly sledovat, jestli na prsech nezaznamenaly od posledního samovyšetření nějaké změny. „Následně vstoje a vleže se vzpaženou jednou rukou vyšetřujeme prsty druhé ruky vždy protější prs mírným tlakem krouživými pohyby v rozsahu celé prsní žlázy,“ říká lékař. Poté je třeba vyšetřit i podpažní jamky, kde bývají hmatné lymfatické uzliny, jejichž stav se může měnit. „Pokud jsou dlouhodobě zvětšené, je vhodné ultrazvukové vyšetření k vyloučení změny jako příznaku některého z onemocnění, které mízní uzliny postihuje. Může tak být v souvislosti s proběhlým infekčním nebo zánětlivým onemocněním, krevní chorobou, při obezitě v souvislosti s usazováním tuku v uzlinách, ale i při přetížení končetiny,“ uvádí Stanislav Strolený s tím, že někdy ale mohou zvětšené uzliny značit i jinak nehmatné nádorové onemocnění.

Bolestivost prsů neznamená hned rakovinu

Při samovyšetření pohledem je důležité sledovat barvu, velikost a tvar prsů, vtažení kůže, přítomnost čirého nebo krvavého výtoku. Není ale nutné hned propadat panice, pokud zaznamenáte menší změny. „Bolestivost prsu mívá obvykle funkční nebo zánětlivý podklad a není typickou známkou časného nádorového onemocnění,“ říká MUDr. Strolený. Pružné ohraničené útvary objevené při pohmatovém vyšetření bývají často benigní, nezhoubné. V prsní žláze je možné nahmatat i tužší místa vazivového charakteru.

Pokud pohmatem objevíte neznámý útvar, nemusí se jednat o karcinom. Jedná se však o dobrý důvod navštívit prsní poradnu a podstoupit ultrazvukové nebo mamografické vyšetření. „Definitivní diagnóza se určí odběrem tkáně pod USG kontrolou s mikroskopickým a histologickým vyšetřením.“

Geny mohou za 7 % případů rakoviny prsu

Nejohroženější jsou ženy s karcinomem v rodině. „Do nejohroženější skupiny patří ženy s pozitivitou genetické zátěže prokázanou testy na genech BRCA 1 a BRCA 2. Testování se dělá u žen s četnějším výskytem maligních onemocnění prsů, vaječníků, tlustého střeva a dalších orgánů v rodinné anamnéze ve více generacích. Indikace k vyšetření posoudí lékař v genetické poradně při konzultaci onemocnění,“ říká MUDr. Strolený.

Geny jsou však příčinou rozvoje nemoci jen asi u sedmi procent pacientek, dalšími rizikovými faktory jsou stres, obezita, kouření, dlouhodobá substituční hormonální terapie, ozařování hrudní stěny při jiných onemocnění nebo prokázaná buněčná atypie při odběrech tkáňových vzorků. Nejčastěji je karcinom prsu diagnostikován u žen ve věku od padesáti do pětašedesáti.

Odborná spolupráce:

MUDr. Stanislav Strolený

Prsní poradna, EUC Klinika Kladno, www.eucklinka.cz

Absolvoval studium medicíny na 1. LF UK v Praze, kde následně složil i atestaci z chirurgie. Hlavním oborem zájmu je chirurgická léčba nádorových onemocnění prsu. Je členem komplexního diagnosticko-terapeutického týmu EUC Kliniky Kladno a lékařem poradny pro onemocnění prsu. Další specializací je proktologie a operativa hemoroidů moderními metodami, kdy získal certifikace ze školení u nás i v zahraničí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).