Hlavní navigace

Notebook je super. Jen z něj pěkně bolí záda

13. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
Sezení u počítače není žádná věda, přesto většina z nás sedí špatně a zadělává si na potíže s páteří, ale i s krevním oběhem. Poradíme vám moderní vychytávky, které od bolesti pomohou.

Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Tak malá a už si zadělává na problémy se zády

Málokdo se dnes obejde bez počítače. I když ho nevyužíváte v práci, po večerech mnozí z nás usedají k laptopům a nejlépe ležmo na gauči cvakáme a cvakáme. Pár takových intenzivních večerních „lehánků“ a najednou si ráno lámeme hlavu s tím, proč nás záda bolí, a na zápěstí cítíme divné otlaky. Odpověď je nasnadě. Dlouhé sezení u počítače v nevhodných podmínkách může vést právě k bolestem zad, krku, zápěstí, zhoršení zraku i k poruchám krevního oběhu. Poradíme, jak se nešvarů i bolesti zbavit.

Čtěte také: Bolesti zad: Jak se jich zbavit?

Základem je dodržení ergonomických zásad, kterými si vytvoříme prostředí, jež bude předcházet zátěži jednotlivých částí našeho těla. Předně je důležité zorganizovat si své pracovní místo.

Správná výška stolu je podstatná

Výška stolu by měla být upravena tak, abychom se při psaní na počítači nemuseli nijak hrbit a mohli u stolu sedět vzpřímeně. Pamatujte na pravidlo pravého úhlu. Nohy i ruce svírají úhel devadesát stupňů a ramena jsou svěšená. Při psaní neopírejte ruce o počítač, případně klávesnici – zde právě vznikají otlaky a následná bolest. Předloktí bychom tedy měli mít kolmo k pažím a veškeré kancelářské potřeby v dosahu.

Přečtěte si také: Namasírujte se doma: Masáž šíje

Se špatnou židlí to nevyhrajete

Sedíte-li doma na židli, která pamatuje vaši babičku v plenkách, asi byste se měli poohlédnout po modelu novějším. Truhláři před válkou jistě patřili k velmi poctivým a zručným, ale o ergonomii dnešní výrobci přeci jen vědí trochu více. Dokážou židli opatřit posuvnými područkami, výškově stavitelnou opěrkou i sedákem. Můžete vybírat mezi židlemi balančními, které vás budou nutit posilovat zádové svaly, či kancelářskými, které vaše záda podepřou ve správné poloze. Při výběru nezapomínejte ani na možnost otáčení, kolečka, druh materiálu – kožené kancelářské křeslo udělá sice dost parády, ale v kraťasech si na něm moc nepohovíte. Okraj sedadla by neměl příliš tlačit na zadní stranu kolen, aby nedocházelo k omezení oběhu krve. Nohy bychom měli mít naplocho na zemi. Jestli na zem nedosáhnete, pomoci vám může podnožka, která umožňuje plynulé seřízení úhlu nachýlení a výšky pro snadnější použití a rovnání pozice nohou.

Monitor v úrovni břicha? Krční páteř zapláče

Dalším důležitým ergonomickým opařením je správné nastavení monitoru. Ten bychom měli uvést do vzpřímené polohy, aby horní část monitoru byla v úrovni našeho zraku nebo o několik stupňů níže. Jakmile je monitor umístěn příliš nízko nebo příliš vysoko, dochází ke zbytečnému napětí krční páteře a ramen, což z dlouhodobého hlediska vede k nepříjemnému ztuhnutí a bolestem. V případě stolního počítače většinou nelze nic vyčíst. Pokud však k práci využíváte notebook, je vhodné uvažovat o stojanu. Mívají nastavitelnou výšku a některé bývají i otočné. Notebook do nich jednoduše umístíte, připojíte k nim klávesnici a myš a můžete začít pracovat, surfovat, hrát hry…

Přečtěte si dále: Co můžete udělat pro to, aby vás záda nebolela

Vhodné je také pracovat při denním světle a neměli bychom zapomínat ani na pravidelné mrkání při pohledu upřeném na obrazovku. V opačném případě oči zbytečně namáháme a vysušujeme.Vhodné doplňky vám usnadní práci a zbaví vás, případně předejdou, bolesti. Mezi další doplňky, které odlehčí zápěstí a zabrání mravenčení v prstech je gelová podložka. Sehnat se dají už od stokoruny.

Bude-li mít pracoviště dobře zorganizováno a dodržíte výše zmíněné rady, budete minimalizovat riziko zdravotních problémů. Ale určitě nezapomínejte ani na pravidelné přestávky. Projděte se, protřepte ruce nad hlavou, protáhněte stehenní svaly, třeba jen několika podřepy anebo zkuste cvičit Infinity – cvičení bez pohybu.

Více k tématu čtěte: Cvičení a bez pohybu? Výsledky jsou nečekané

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).