Hlavní navigace

Na bolest čelistního kloubu s 3D tiskárnou

21. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Ondřej Šmirg, VUT Brno
Čelistní kloub patří k nejsložitějším v našem těle a denně zvládá dva tisíce pohybů. Pokud začne bolet, lupe v něm, přeskakuje nebo je omezena jeho hybnost, je to důvod vyhledat lékaře.

Problémy s čelistními klouby mohou zpočátku vypadat banálně, není je ale radno podceňovat. Čelistní kloub je totiž, ač se to nezdá, nejvytíženějším v našem těle (zvládá až dva tisíce pohybů denně) a patří také k nejsložitějším. Musí navíc při své činnosti vykonávat dva pohyby – otáčivý a posuvný – ten první směrem dolů při první fázi otevření úst, druhý když čelist klouže dopředu. Můžeme si to ověřit, když při tomto pohybu přiložíme prsty na tvář před uši a pomalu otevřeme a zavřeme ústa. Situaci navíc komplikuje to, že jde o párový kloub a pohyb musí synchronně vykonávat vlastně klouby dva.

Ženy melou pantem

Problém se týká velké části z nás, ale častěji žen. Statistiky uvádějí, že potíže s čelistním kloubem má během života až čtyřicet procent populace a u žen jsou přitom třikrát častější než u mužů. Jaké ale tyto potíže konkrétně mohou být?

Obvykle jde o bolesti při pohybu čelisti, může být omezen pohyb kloubu nebo dochází k jeho občasné luxaci (vykloubení). Průvodními jevy jsou pak bolesti obličeje nebo skřípavé zvuky při pohybu kloubu. Nemoci s tím související se přitom netýkají jen vlastního kloubu, ale i vazů a svalů.

Důsledky – od nepatrných po fatální

Častou příčinou bolesti čelistního kloubu je artritida, která působí bolesti a omezené otevírání úst. Může jít o zánět v důsledku přetížení úst nebo komplikace při zánětu středního ucha. Artróza může být i důsledkem degenerativních změn, úbytkem chrupavky a deformací kloubních povrchů.

Jiným typem postižení čelistního kloubu je jeho dislokace, kdy se při zavřených ústech kloubní disk nevrací do své správné polohy, ale zůstává vysunutý. Průvodním jevem je charakteristické lupnutí při otevíravém pohybu čelisti a případná zmenšená hybnost.

S vlastním pohybem čelisti souvisí také její nadměrná nebo omezená pohyblivost. V prvním případě je omezena možnost ústa zavřít po maximálním otevření, omezenou pohyblivost způsobuje srůst kloubní hlavice s jamkou a výsledkem je omezené, v extrémních případech úplně znemožněné otevíráním úst.

Uvedené potíže mohou znamenat omezení příjmu potravy, ale i komplikace při mluvení a také se projeví na mimice. U dětí mohou být důsledky ještě fatálnější – vzhledem k tomu, že je jejich organismus ve vývoji, může problém s čelistním kloubem způsobit růstové deformace obličeje. Ve všech případech je proto nutné včas vyhledat lékařskou pomoc.

Čtěte téma: Nepřipomínejte dětem, že koktají

Někdy pomůže jednoduchá léčba, jindy až endoprotéza

Dobrou zprávou je, že velká část onemocnění čelistního kloubu nepřeroste v akutní problém s nutností radikální léčby a postupy při jejich léčení jsou poměrně jednoduché. K odeznění potíží někdy stačí změna jídelníčku s převahou měkké stravy, aplikace tepla nebo chladu nebo klidová terapie. Pomáhá i speciální cvičení nebo pomůcky, jako např. tzv. nákusná deska, vždy je ale třeba typ léčby volit jen na doporučení lékaře.

Ve složitějších případech onemocnění čelistního kloubu se volí obstřiky anestetikem, které lze spojit s kortikoidem, jde ale jen o určitý „odklad“ skutečného řešení. Tím mohou být různé chirurgické postupy. V rámci miniinvazivní terapie se do kloubu zavádí jedna nebo dvě jehly, jimiž se aplikují léčebné prostředky sloužící k výplachu kloubu, při patologických srůstech čelisti je ale nutný otevřený chirurgický zákrok, a v některých případech se provádí totální náhrada čelistního kloubu.

Na čelistní kloub s 3D tiskárnou

Pro volbu správného léčebného postupu je nutná spolehlivá diagnostika. Situaci ale komplikuje, že zobrazení čelistního kloubu v současnosti užívanými metodami je velmi problematické. Používají se technologie založené na počítačové tomografii, která je ale schopna zachytit pouze tvrdé tkáně – kosti. Novinku, která by mohla diagnostiku výrazně zlepšit, vyvíjejí na Vysokém učení technickém v Brně v Centru senzorických, informačních a komunikačních systémů (SIX). Skupina mladých badatelů zde ve spolupráci s lékaři zkouší pro výrobu 3D modelů využít dat získaných při využití nukleární magnetická rezonance.

Díky zapojení tzv. genetického algoritmu v kombinaci s daty o klinických vlastnostech tkáně kloubního disku lze vytvořit 3D model, který velmi účinně napomáhá při diagnostice různých dysfunkcí čelistního kloubu. Usnadnit užití nové metody v praxi by nyní měla napomoci i 3D tiskárna, která umožní vytvářet 3D modely, na nichž si budou moci čelistní chirurgové v obzvláště složitých případech provádět přípravu před vlastní fyzickou operací. „Operační zásah by se tak mohl významně zkrátit. Nyní lékaři často až při samotném výkonu zjistí, jak je disk postavený, a teprve potom mohou reagovat. Dokonalejší předoperační diagnostika by tak znamenala menší zátěž pro pacienta,“ uvedl profesor Zdeněk Smékal z Centra SIX.

Čtěte dále: Skřípání zubů vyjde draho, někdy končí až u psychiatra

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Volný novinář se zaměřením na zdravotnictví, prošel zpravodajskými redakcemi českých deníků, spolupracoval s Českým rozhlasem a publikoval v českých společenských měsíčnících (např. Reflex).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).