Hlavní navigace

Body Pump – pořádný kardio trénink

26. 2. 2009

Sdílet

Aktualizováno 25. 2. 2009 9:35
Aerobních sportů, tolik oblíbených především u žen, existuje celá řada. Svědčí o tom především nabídky fit-center, kdy člověk pomalu ani neví, co si pod jakým názvem má představit. Kdybychom je chtěli spočítat, pravděpodobně by nám k tomu prsty jedné ruky nestačily.

Sport-relax-Indoor (sport)-body-pump-01Všechny tyto sporty však mají jedno společné, a to stejný cíl – formovat a posilovat postavu. Jak se od sebe ale tyto sporty mohou lišit? Zcela jednoduše. V některých se využívá náčiní jako činky, míče, gumy a podobně, jiné jsou více taneční nebo naopak posilovací. A když se to spojí dohromady, vyjde z toho Body Pump.

Body Pump se cvičí již od prosince roku 1991. Tehdy jej vymyslel Novozélanďan Phillip Mills. Jeho představou překvapivě bylo dostat muže do místností na aerobik. To se mu sice podařilo, ale v Čechách muži plní jen 10 % sálů. Od svého založení Body Pump rychle expandoval do světa a dnes se cvičí ve více než sedmdesáti zemích. Navíc je pod ochrannou známkou, takže si můžete být jisti, že Body Pump, který cvičí vaše známá či váš známý v západní Evropě, je stejný, jaký cvičíte vy.

Co že to Body Pump vlastně je? 

Podle informací jednotlivých fit-center je Body Pump posilovací cvičení využívající nakládací tyč s různými stupni zatížení, čímž se docílí posílení všech svalových skupin. Martin Nehasil, trenér Body Pumpu z pražského fit-centra, dodává, že se nejedná o aerobní cvičení jako takové, ale o formu aerobního cvičení, při kterém se posílí všechny tělesné partie za použití nakládací tyče. Od ostatních aerobních cvičení se liší především způsobem, jak jsou po sobě řazené cviky. Lekce začíná klasickým rozehříváním, po kterém následuje posílení se strečinkem a vydýchání se střečinkem. Ano, zde je ona změna. Zatímco u jiných aerobních cvičení je strečink řazen na konec lekce (tzv. prestrečink), v Body Pumpu je po každé posílené partii. Pojďme se ale podívat, jak to vypadá v praxi.

Návštěvnost lekce se pohybuje mezi dvaceti až třiceti nebo od čtyřiceti do padesáti osob, podle velikosti sálu. Snad právě proto ji Martin Nehasil označuje za „posilovnu pro kolektiv“. Opravdu, posilovnu. Ale nebojte, žádné stroje tam nejsou. Na cvičení Body Pumpu je potřeba tří věcí – podložky, fitness bedýnky a zátěžové tyče se závažím. Ta obvykle bývají ve třech druzích podle hmotnosti – jeden kilogram a dvě a čtyři kila. To se samozřejmě liší podle fit-centra. Osobně jsem Body Pump absolvovala v zahraničí, kde cvičební hodina probíhala takto: když si každý našel metr místa pro své náčiní a sebe samého, lekce mohla začít. Zahájilo ji zvedání tyče se závažím na „zahřívací“ hudbu. To trvalo zhruba 20 minut, během nichž se měnily způsoby zvedání činky – jednou ji vzpíráte za zády, jindy ji zvedáte směrem od kolen ke krku – i způsoby držení těla.

Pro těhotné i nemocné skoliózou

Ano, jak vidíte, Body Pump je skutečně založen především na nakládací tyči a změně cviků. Přímý postoj se střídal s rychlými kroky vpřed buď na podložku nebo na bedýnku. Nadneseně řečeno to celé to vypadalo jako „tanec“ s činkou. U tohoto cvičení vás však snadno mohou rozbolet záda, takže rozehřátí a protažení na začátku lekce zde vezme za své. I přesto je podle Martina Nehasila Body Pump vhodný pro každého, včetně lidí se skoliózou či jinými problémy se zády nebo pro těhotné ženy, neboť si kdykoliv můžete odlehčit ze zátěžové tyče, nebo některé cviky buď necvičit nebo je naopak nahradit jinými, které jsou pro vás přijatelnější.

Po rozehřívacím cvičení a krátkém protažení je čas na posilování břišních partií, deltových a pažních svalů. Také přichází ke slovu fitness bedýnka a podložka, která se na ni položí. Závaží jsme z nakládací tyče sundali a v poloze vleže na zádech jsme jej zvedali do různých stran. Samozřejmě na hudbu. Jednou rychleji, jindy pomaleji. Poté jsme si na fitness bedýnku klekli a závaží uchopili do jedné ruky. Tu jsme pak zvedali do úrovně čtyřiceti pěti stupňů. A to stejné s druhou rukou. Toto cvičení bylo naopak výborné pro posílení předloktních svalů.

Při další změně cviků jsme protahovali nohy a hýždě – prováděli jsme výpady střídavě s jednou a po té druhou nohou na bedýnku. K tomu jsme připojili zvedání nakládací tyče se závažím, čímž jsme docílili posílení všech částí těla. Tuto fázi osobně považuji za nejúnavnější z celé lekce. Poté následovalo protahování a především vydýchání se. Po Body Pumpové lekci byli všichni vycvičení jaksepatří. Zkrátka to, že jste dobře cvičili, poznáte hned, a u Body Pumpu nejde cvičit špatně.

Tři typy Body Pumpu

Sport-relax-Indoor (sport)-body-pump-02Ve světě se Body Pumpové lekce dělí na tři druhy. První je časově kratší, při druhé se více posiluje a třetí je směsicí dvou předešlých. Tedy konkrétněji – lekce může trvat buď 60 minut, během nichž se posílí osm druhů svalů, nebo může trvat 45 minut, kdy se posiluje jen šest svalových skupin. U této kratší verze se vynechává posilování bicepsů a tricepsů. Třetí druh Body Pumpové lekce trvá 30 minut a cvičí se převážně ve Velké Británii a Japonsku. Během ní se vynechává cvičení bicepsů a tricepsů, ale také vydýchávací cvičení na konci lekce.

Nejedená se ovšem pouze o posilování, milovníci a milovnice klasických aerobních cvičení hlavu věšet nemusí – Body Pump lze řadit mezi aerobní cvičení právě pro jeho vysokou tepovou frekvenci. Martin Nehasil dále dodává, že Body Pump je rozhodně dobrým kardio-tréninkem, při kterém zatížíte srdce, plíce a tím samozřejmě i krevní oběh, což má za následek změnu metabolismu. Samozřejmě i tělo samý sval a dobrý pocit k tomu.

Kde si Body Pump můžete zacvičit?

V Praze jej nabízí tři fitness kluby: BBC na Vinohradské, pod názvem Bodystyling se cvičí v Holmes Place a pod názvem Lift It si jej můžete zacvičit v centru World Class. Všechna tato fit-centra však vyžadují členství. Takže cviku zdar!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).