Hlavní navigace

Bodlákový olej je lisovaný za studena

8. 2. 2013

Sdílet

Olej z bodláků? Ano, ale ne toho z obyčejného ostnatého plevele, co vám roste za plotem. Bodlákový olej nepíchá, zato léčí. Sice se na něm nesmaží, ale je výborný pro studenou kuchyni.

Prý je dobrý pro naše játra i žlučník. Někteří odborníci na zdravou výživu dokonce doporučují jednu lžičku po ránu, protože vysoký obsah nenasycených mastných kyselin zabírá na řadu civilizačních chorob. Lokněte si bodlákového oleje nebo ho přidejte do salátu.

Než si bodlákový olej vybuduje čestné místo mezi olivovým a slunečnicovým olejem, které dnes nechybí snad v žádné domácnosti, bude to ještě nějakou dobu trvat. Možná nám přijde divné, že bychom si měli zálivku připravovat z oleje lisovaného ze semen bodláku. Jenže on má řadu pozitiv, nechutná vůbec špatně a ve světě je považován za jeden z nejlepších olejů.

Bodlákový olej z krásné květiny

Nepředstavujte si pichlavý bodlák, se kterým se každý rok potýkáte na zahradě. Semena pro výrobu bodlákového oleje pocházejí ze světlice barvířské, což je celkem pohledná rostlina, která rozkvétá do veselého žlutého květu. Znali ji již staří Egypťané a Řekové. V současné době se pěstuje především ve střední Asii, Indii a Středomoří.

Bodlákový olej je lisovaný za studena. Jeho hlavní výhodou je vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. „Jde o rostlinný olej s vysokým obsahem vícenásobně nenasycených mastných kyselin a je bohatým zdrojem Omega-6 kyselin. Přibližně z 80 procent z celkového obsahu tuků tvoří kyselina linolová,“ upřesnila výživová poradkyně Eva Vejskalová.

Pro srovnání, běžné slunečnicové oleje obsahují kolem 60 procenty kyseliny linolové. A proč je tak důležitá? Jde o kyselinu, která má pozitivní vliv na redukci našich tukových zásob a zvýšení podílu svalové hmoty. Kromě toho zvyšuje rychlost metabolismu a udržuje stabilní hladinu krevního cukru, snižuje špatný cholesterol a posiluje imunitu. Naše tělo není schopné si tuto kyselinu samo tvořit, proto je důležité přijímat ji v potravě.

Bodlákový olej do domácí lékárny

Bodlákový olej patří k nejlepším olejům na trhu. Kromě vysokého obsahu nenasycených mastných kyselin neobsahuje žádný cholesterol a je lehce stravitelný,“ říká Eva Vejskalová. Bát se nemusíte ani chuti – bodlákový olej je bez příchuti, je velmi jemný a lehký.

Využijeme ho nejen v kuchyni, ale také by nám neměl chybět v domácí lékárně. Pomůže totiž s problémy se zažíváním, uleví od zácpy, a pokud potřebujeme snížit cholesterol nebo cukr v krvi, je vhodné užívat každý den lžičku,“ doplňuje výživová poradkyně.

Jak bodlákový olej pomáhá?

  • snižuje hladinu cholesterolu v krvin
  • slouží jako prevence krevních sraženin a aterosklerózy
  • zrychluje metabolismus a podporuje trávení
  • stimuluje peristaltiku střev a pomáhá při zácpě
  • pomáhá regenerovat jaterní buňky, stimuluje činnost žlučníku a slouží jako prevence žlučových kamenů
  • snižuje hladinu cukru v krvi, proto je vhodný pro diabetiky
  • snižuje vysoký krevní tlak

Na bodlákovém oleji nesmažte

Jistou nevýhodou bodlákového oleje je, že ho není možné využít při tepelné úpravě pokrmů. „Má poměrně nízký stupeň přepálení, proto se nedoporučuje do teplé kuchyně, používá se ale po tepelném zpracování pokrmů. Například jím můžete zakápnout uvařené těstoviny nebo dušenou zeleninu. Využití najde také při přípravě salátů,“ říká Eva Vejskalová, která ho sama používá společně s rozpuštěným máslem například i na šťouchané brambory či ovesnou kaši.

Bodlákový olej dnes dostanete v prodejnách zdravé výživy a objednat si ho můžete také na internetu. Vždy si ovšem zkontrolujte obsah nenasycených mastných kyselin. Obsah kyseliny linolové by se měl pohybovat mezi 75–80 procenty.

Těstovinový salát s bodlákovým olejem

podle výživové poradkyně Evy Vejskalové

Suroviny:

  • 300 g uvařených těstovin
  • rajčata
  • paprika
  • sterilovaná kukuřice
  • na drobno nakrájená cibulka

Na dresink:

  • 0,5 dl bodlákového oleje
  • balzamikový ocet
  • špetka soli
  • bylinky (dle chuti petrželka, celer, pepř, bazalka, oregano, rozmarýn, popř. česnek)

Uvařené těstoviny smíchejte s pokrájenou zeleninou a promíchejte s dresinkem. Těstoviny můžete nahradit uvařenou loupanou červenou čočkou a přidat např. vajíčko. Do obou variant salátu můžete ještě přidat bílý jogurt, popř. pokrájenou salátovou okurku.

Čtěte dále: Jak používat tuky v kuchyni

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).