Biopotraviny stále frčí, loni jsme za ně utratili přes 2 miliardy

Možná si myslíte, že biopotraviny už mají svůj boom za sebou, opak je ale pravdou. Nákupní horečka rok od roku vzrůstá, každý z nás za ně utratil sto devadesát jedna korun.

Ministerstvo zemědělství letos již podvanácté vyhlásilo měsíc září Měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Ekologičtí farmáři proto připravili na září řadu akcí – biojarmarky, dny otevřených vrat na biofarmách, exkurze do výroby a další. Seznam všech akcí a další zajímavé informace najdou zájemci na webu Mesicbiopotravin.cz. Je bio opravdu to, co chceme, to, čemu věříme? Roste prodej bio potravin?

Zájem o vše ekologické roste

První tři ekofarmy u nás vznikly už před více než pětadvaceti lety. Dnes je jich na našem území přes čtyři tisíce tři sta, registrovaných výrobců biopotravin pak úřady evidují skoro šest set. „Je tedy vidět, že zájem o ekologické hospodaření u nás roste,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Celkově se v ČR v ekologickém režimu hospodaří aktuálně na více než 490 tisících hektarech zemědělské půdy. Počet ekologických zemědělců pak neustále roste, jen za prvních osm měsíců letošního roku vzrostl počet ekofarem o dvě stě dvacet, výrobců biopotravin přibylo čtyřicet šest. A to i přesto, že se ekologickým zemědělcům měří přísnějším metrem. Každý výrobek, který je označen jako bio, musí být zároveň certifikován, platnost těchto certifikátů bio se pak ověřuje jak u tuzemských, tak zahraničních dodavatelů, kontroly jsou přísné a velmi detailní.

Poznají kontrolní orgány bio?

Jedním z kontrolních orgánů je i inspekční a certifikační společnost Bureau Veritas, která patří v Česku mezi čtyři společnosti s oprávněním pro kontrolu a certifikaci v ekologickém zemědělství. „Jako kontrolní firma dohlížíme na celý výrobní proces a máme možnost záchytu rizikových zemědělců, kde evidentně hrozí nedodržování předpisů nebo velmi obtížné dodržování. Stává se, že po osobním rozhovoru a detailnějším průzkumu farmáři nedoporučíme, aby do systému ekologického zemědělství vstupoval. Tímto chráníme spotřebitele před rizikovými faktory,“ říká Iva Vrkočová, vedoucí oddělení zemědělsko-potravinářských komodit z Bureau Veritas. Chrání nás tak například před tím, aby se na trh dostaly výrobky označené jako bio, které přitom bio nejsou. Ne vždy se ale kontrolní orgány dokáží v biu tak dobře orientovat. Není to tak dlouho, co nám na Státní veterinární správě přiznali: Že je vejce bio, nepoznáme ani my, říká šéf veterinářů

BIOPOTRAVINY

– jsou ekologicky vyprodukované potraviny od zemědělců, kteří se v péči o půdu a rostliny obejdou bez průmyslových hnojiv a pesticidů, herbicidů a fungicidů (tedy jedů proti „nežádoucím“ živočichům, rostlinám a houbám) a kteří poskytují svým zvířatům dostatek péče, kvalitního krmiva a životního prostoru pro pastvu i odpočinek.

Bio potravinám věříme

Zdá se, že situace, kdy jsme k bioproduktům byli skeptičtí, jsou pryč, spotřeba biopotravin totiž v Česku neustále roste. Poslední dostupná data, která jsou za rok 2014, ukazují meziroční růst spotřeby biopotravin o 4 %. Každý český spotřebitel za ně utratil v průměru sto devadesát jedna korun, celkově šlo více než o dvě miliardy korun.

Stoupající poptávku po biopotravinách potvrzuje i tisková mluvčí společnosti Globus Pavla Hobíková, která má k dispozici data za loňský rok: „Reagujeme na rostoucí poptávku zákazníků, která se každým rokem zvyšuje v průměru o dvacet procent. Lidé v roce 2015 nakoupili biopotraviny za více než sto padesát milionů korun, což bylo o dvacet pět procent více než v předchozím roce. I letos nám dosavadní vývoj ukazuje, že tento trend bude pokračovat. Největší zájem mají zákazníci o čerstvé mléko, jogurty, tvarohové výrobky a vejce.“ 

Zdroj: TZ Globus, TZ MZe, TZ Bureau Veritas