Hlavní navigace

Bio má méně éček, nutriční hodnoty se lišit nemusí

8. 9. 2014

Sdílet

 Autor: www.mesic-biopotravin.cz
Měsíc biopotravin vystartoval s mottem „BIO pro každého“. Ministerstvo chce ukázat, že i produkty ekologického zemědělství mohou být cenově dostupné a že ne všechno bio je zelené. Značka BIO zdobí třeba špek.

Přiblížit lidem biopotraviny a informovat je o pravidlech ekologického zemědělství si klade za cíl už desátý ročník Měsíce biopotravin. Po celé září se napříč republikou uskuteční řada akcí, jako jsou regionální biodožínky, biojarmarky, ochutnávky biopotravin, přednášky nebo exkurze na ekofarmy. Některé z e-shopů zároveň nabízejí bioprodukty za výhodnější ceny.

Ministerstvo zemědělství, které Měsíc biopotravin organizuje, se chce letos zaměřit na odstranění rozšířené představy, že biopotraviny jsou dostupné jen malé skupině obyvatel, a že v bio kvalitě lze koupit pouze ovoce a zeleninu. „Přitom biopotraviny mohou být dostupné každému a bio nutně neznamená dražší. Zejména mléčné výrobky jsou cenově srovnatelné,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka. Podle něj je Měsíc biopotravin ideální příležitostí, kdy biopotraviny ochutnat a v co největší možné míře podpořit naše regionální zemědělce a potravináře.

Září je měsícem biopotravin, tentokrát s mottem „BIO pro každého“
Autor: www.mesic-biopotravin.cz

Září je měsícem biopotravin, tentokrát s mottem „BIO pro každého“

Biopotraviny
  • Ekologicky vyprodukované potraviny od zemědělců, kteří se v péči o půdu a rostliny obejdou bez průmyslových hnojiv a pesticidů, herbicidů a fungicidů (tedy jedů proti „nežádoucím“ živočichům, rostlinám a houbám) a kteří poskytují svým zvířatům dostatek péče, kvalitního krmiva a životního prostoru pro pastvu i odpočinek.
  • Zpracovatelé bioproduktů jsou lidé uvažující podobně jako ekologičtí zemědělci, neboť se při výrobě biopotravin zřekli používání umělých ochucovadel, barviv a zlepšovadel vůně, chuti a konzistence. Nechávají tedy spotřebiteli zažít biopotravinu v její přirozené barvě, chuti, vůni a kráse i s možnou nevýhodou kratší trvanlivosti.
  • Biopotraviny, které byly kontrolovány v České republice, přičemž nemusí jít nezbytně o výhradně české biopotraviny, poznáte podle speciálního označení zelenou biozebrou, která zaručuje, že výrobek splňuje požadavky zákonů o ekologickém zemědělství. Vedle této značky musí všichni výrobci biopotravin v Evropské unii používat jednotné evropské biologo s motivem listu s evropskými hvězdami na zeleném podkladu.

Zdroj: www.mesicbiopotravin.cz

Po biopotravinách se hubne i tloustne

Kromě podpory šetrného chování k životnímu prostředí je hlavní výhodou biopotravin, že neobsahují zbytečná éčka a je u nich sníženo riziko výskytu reziduí pesticidů. „Bio je označení zpracování potraviny, kde se dbá na šetrnost životního prostředí. Bio nemusí být zdravější a ani nutriční hodnoty se oproti normálním potravinám nemusí výrazně lišit,“ říká výživová poradkyně Eliška HrmováPulse Fitness and Wellness. Sama si v bio kvalitě oblíbila například čaje. „Předpokládám, že nebudou tolik chemicky ošetřené a neobsahují lihová ochucovadla,“ vysvětluje. Právě lepší a výraznější chuť je u některých biopotravin dalším benefitem, který mohou nabídnout.

Lidé se ovšem někdy mylně domnívají, že právě biopotraviny jim mohou pomoci také v hubnutí. „To je nesmysl. Po biopotravinách mohu hubnout, stejně tak tloustnout. Jako vždy záleží, jaké potraviny a v jakém množství jsou konzumované. Vždyť bio označení mají i uzeniny, špekáčky, sádlo,“ říká Eliška Hrmová.

Právě sádlo, konkrétně Bio konopné sádlo z ekologicky chovaných prasat z Vysočiny biofarmy Sasov, zvítězilo dokonce v soutěži o Českou biopotravinou 2014.

Farmářský nerovná se bio

Lékařka Hana Mojžíšová, která se specializuje na problematiku výživy a zdravého životního stylu, míní, že nic se nemá přehánět. „Má význam zajímat se o ochranu krajiny, o to, co jíme, s čímž souvisí i čistota potravin, ale nesmí to přerůst do fanatického hlídání se, které by nakonec člověka společensky omezovalo,“ upozorňuje.

Chyba by byla také se domnívat, že vše, co pořídíte na farmářských trzích, je v biokvalitě. „Farmářský trh není biotrh, například na tom našem jsou biopotraviny zastoupeny jen v minimální míře,“ říká Klára Svobodová, spolupořadatelka Českého farmářského trhu v Klánovicích. „Získat značku bio není snadný proces, nicméně na farmářském trhu najdete malopěstitele, převážně prvovýrobce, kteří chemií ošetřují minimálně, chuť jejich potravin je lepší a druhá věc je podpora regionálních farmářů,“ dodává.

Zájem o bio roste

V biokvalitě lze kromě ovoce a zeleniny, pečiva, masa a mléčných výrobků pořídit také kečupy, oleje, kávu, čaj nebo čokoládu, ale i dětskou výživu. Právě dětský sortiment patří k nejvyhledávanějším biopotravinám, tvoří téměř čtvrtinu všech prodaných biovýrobků. Do této kategorie spadají nejen přesnídávky nebo náhradní mléčná výživa, ale také kaše, maso, zeleninové příkrmy, nápoje, sušenky a oplatky.

Martin Hutař ze společnosti PRO-BIO zas vnímá stále větší zájem o instantní kávoviny ze špaldy i ostatních obilovin nebo mouky na pečení v domácích pekárnách. Obrat firmy se letos zvýšil o osm procent.

Podobný trend nárůstu zájmu o biopotraviny zaznamenaly také hypermarkety Globus, které hlásí meziroční nárůst tržeb z prodeje biopotravin o více než dvacet procent. Podle Martina Hubky, manažera podpory prodeje, lidé nejvíce kupují mléčné výrobky, mléko, jogurty a máslo, vejce nebo dětskou výživu. „Z trvanlivých potravin pak vedou především ingredience, jako jsou mouky nebo oleje, dále pak přílohové potraviny typu kuskus a těstoviny, poptávka je také po sladkých sirupech. V případě srovnatelných regálových cen s běžnými potravinami se zákazníci rozhodují pro nákup například kokosového mléka či rajčatových produktů. Nechají se oslovit i vínem v bio kvalitě,“ vyjmenovává Martin Hubka.

Výměra ekologicky obhospodařované půdy na konci srpna přesáhla jedenáct procent z celkové zemědělské půdy v České republice. „V porovnání s předchozími lety se zvyšuje počet výrobců biopotravin. Jen během letošního roku bylo zaregistrováno pětadvacet nových biovýrobců. Potvrzuje se tak dlouhodobý trend rozvoje a růstu českého trhu s biopotravinami a zvyšujícího se zájmu spotřebitelů o biopotraviny,“ uvedl ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství Jan Gallas.

V České republice je nyní 518 výrobců biopotravin a 3 887 ekofarem.

Vybrané akce s tématikou bio
  • 11. 9. VI. Jarmark bio, eko a výrobků s označením Vysočina regionální produkt
  • 12. – 13. 9. Těšínský krmáš
  • 11. – 12. 9. Bioakademie 2014
  • 14. 9. Biodožínky Country Life 2014
  • 20. – 21. 9. VII. Bioparty na Biostatku ve Valči

Kompletní seznam akcí včetně podrobného programu je na webové stránce www.mesicbiopotravin.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní se věnuje už od střední školy. Jako redaktorka pracovala v regionálních přílohách MF DNES Praha a střední Čechy. Nyní je na volné noze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).