Hlavní navigace

Biopotraviny jsou možná drahé, jejich logo ale nikdy nebylo zneužito

2. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jsou biopotraviny stále in? Čechům připadají drahé a nevěří jim, tvrdí průzkum. Bio logo je skutečně garance kvality, oponuje ministerstvo.

Podle aktuálního průzkumu společnosti KPMG Česká republika Nákupní zvyklosti v České republice si biopotraviny pravidelně kupují jen čtyři procenta dospělých Čechů. Občas si je koupí 37 procent, 17 procent je naopak nikdy nevyzkoušelo a ani vyzkoušet nechce. Více než třetina populace (38 procent) s biopotravinami sice nějakou zkušenost má, ale již je nekupuje.

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že hlavním důvodem, který případně od koupě biopotravin odradí, a to hned u 62 procent respondentů, je jejich cena. Ale to není jediná příčina.

Češi biu nevěří. Podle MZe nemají důvod

„Náš průzkum překvapivě ukázal, že většímu rozšíření biopotravin mezi českými spotřebiteli nebrání jen jejich vysoká cena, ale také nedůvěra v jejich kvalitu. Češi jednoduše nevěří, že biopotraviny jsou o poznání kvalitnější než ostatní, běžně dostupné potraviny,“ konstatuje Karel Růžička z KPMG, a dodává: „Tato informace by producentům a prodejcům biopotravin rozhodně neměla uniknout. Je zřejmé, že by se na zvyšování důvěry spotřebitelů měli zaměřit, pokud chtějí prodeje biopotravin zvýšit.“

O průzkumu hojně informovala média, k tématu zaznívají i výroky typu „známe příklady z minulosti, že se za biopotraviny vydávaly třeba potraviny, které bio vůbec nebyly“ (ČT 24 / Ekonomika). „Výrobky českých zemědělců uznané jako biopotraviny jsou kvalitní,“ oponuje ministerstvo zemědělství, které je garantem značky bio. „Zatím nebyl zaznamenán případ, že by evropské nebo národní logo bylo použito neoprávněně, nebo že by záměrně bylo používané na konvenčních potravinách,“ uvedl mluvčí Jan Žáček. „Přitom vysokou kvalitu biopotravin, které jsou produkty ekologického zemědělství, potvrzuje celá řada kontrol. Ty jsou dané legislativou.“ Na její dodržování dohlíží právě ministerstvo zemědělství.

K tématu: Kupujete bio? Hledejte nové logo

Biopotraviny a jejich značení

Pro všechny ekologické zemědělce i výrobce biopotravin platí jasně daná pravidla. Jejich dodržování kontrolují organizace pověřené Ministerstvem zemědělství. Pozemky zařazené do systému ekologického zemědělství musí nejdříve projít přechodným obdobím. To trvá 2 až 3 roky podle pěstované plodiny. Teprve až po této době je možné výpěstky a produkty z těchto pozemků označovat jako BIO. Výrobci biopotravin mohou začít hned vyrábět certifikované biopotraviny, a to pokud používají pouze BIO suroviny a dodrží všechna pravidla. Pouze certifikovaná ekofarma nebo výrobce biopotravin může své produkty označovat jako BIO.

Každý ekologický zemědělec i výrobce biopotravin musí být registrován na MZe a prochází každoročně komplexní kontrolou celého podniku. Na obalech biovýrobků je buď evropské nebo národní logo, které spotřebitele upozorňuje, že jde o skutečně kvalitní výrobek prověřený mnoha kontrolami. Ty provádí kromě pověřených organizací také státní organizace. Například Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský kontroluje ekologické farmy a Státní zemědělská a potravinářská inspekce dělá rozbory biopotravin na přítomnost zakázaných látek. Označování biopotravin může spotřebitel plně důvěřovat.

Zdroj: Mze ČR

Bio se kupuje hlavně kvůli kvalitě a chuti

Mezi příznivce biopotravin se podle uvedeného průzkumu společnosti KPMG hlásí o něco více žen než mužů. Občas nebo pravidelně je nakupuje 43 procent respondentek a 37 procent respondentů. Vůbec nejméně nakupují potraviny v biokvalitě na Ústecku a Královéhradecku a na Vysočině. Naopak nejvíce v Jihomoravském, Plzeňském kraji a v Praze.

Kvalita a chuť patří k nejčastějším důvodům nákupu biopotraviny pro 38 procent respondentů. Téměř třetina dotázaných, kteří mohli uvádět více důvodů, proč zvolí v obchodě biopotraviny, je přesvědčena, že jsou zdravější (31 procent) a neobsahují chemické látky a konzervanty (20 procent). Pro více než 11 procent respondentů je pak u nákupu biopotravin rozhodující, že výrobky jsou převážně z České republiky, tedy jasného původu.

V minulosti se objevily konkrétní případy, kdy byla kvalita biopotravin zpochybněna, například v zjištěních časopisu dTest kvůli stopovým množství reziduí pesticidů (např. Med se falšuje, barví a ředí, zjistil test). Podle ministerstva, PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců či dotyčných výrobců však nikdy nešlo o úmyslné porušení zákona o ekologickém zemědělství (viz Informace o pesticidech v bio medu jsou zavádějící). Příčinou nálezů může být podle nich negativní vliv okolního prostředí. Vzhledem k celkovému stavu životního prostředí planety není možné eliminovat tyto hodnoty na úplnou nulu, brání se bio producenti.

Jaký je váš vztah k biopotravinám?

Rozhovor: Otec nemoci neznámý, matkou je vždycky strava, říká „bioHanka“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).