Hlavní navigace

Biooo: Vzhůru za bionátěry

23. 2. 2009

Sdílet

Příjemná oáza klidu uprostřed hektické nakupovací mánie. Tak vypadá prodejna Biooo v pražském nákupním centru na Chodově. Klasický sortiment bio prodejen zde nečekejte. Biooo má totiž mnohem širší záběr než jen těstoviny, mořské řasy a kosmetiku. Pojďme nahlédnout pod jejich zelenou pokličku.

Sortiment, jaký bychom nečekali

Zdrava-vyziva-co-jist-recenze-Bioo-7

Biooo obchod v Praze na Chodově je co do velikosti prostorným místem, do kterého by se z přehledem vešly ještě minimálně tři regály. Zato je však přehledný a vzdušný. V bio kvalitě zde nalezneme 70 % potravin. Na první pohled Biooo nabízí podobný sortiment, jako jakákoliv jiná bio prodejna. Po několika krocích však zjistíme, že v něčem je přece jen jiná. Předně nabízí i zcela nové značky přírodních produktů, na které přijde řeč za pár řádků, a pak také nový, a klidně mohu říci revoluční, pohled na ekologický způsob života. Ekologické nátěry a lepidla, to je vskutku nový pohled na domácí kutilství. To už ale jsme na konci obchodu. Pojďme tedy pěkně od začátku.

Prodejnu Bioo načíná nabídka přírodních vonných i masážních olejíčků, tradiční potřeby k meditacím a jiným příjemným chvilkám. Díky nulovému obsahu chemických látek nezatíží váš organismus. Pak následuje bio pečivo a sypké směsi – pudink, bramborák, falafel nebo pizza od německé značky Bauckhof nebo lívance a římské placičky od dnes již známé české značky Knuspi. Vše je za příjemnou cenu, podobnou ne-bio výrobkům.

O japonských řasách a AB kávě

Zdrava-vyziva-co-jist-recenze-Bioo-3

V dalším regálu na nás čeká tradiční japonské ochucovadlo miso. Nalezneme zde Miso Yamaki – kořenící pastu z rýže nebo ječmene a Shiro Miso – pastu z bílé rýže, která se hodí spíše na přípravu letních pokrmů. Obojí je od českého výrobce – Danfood. Vzhledově mě to spíše odrazuje, než láká, nicméně se prý jedná o velmi výživný a zdravý polotovar. Raději přecházím k druhému regálu. Tady už „čekají“ všechny možné i nemožné druhy mořských řas: Dulse, Wakame, Arame, Nori, Kombu a nabídku korunuje Salát z mořských řas. Na obalech se dočítám, že každá řasa je dobrá na něco jiného a hned mě napadá, že pro zdravé tělo i mysl je nejlepší konzumovat je všechny dohromady. Každá má ovšem jinou přípravu, takže to jako návod na spokojený život raději neberte. Řasy zde můžete zakoupit buď od španělských nebo japonských výrobců.

Nechávám řasy řasami a přecházím k regálu s dětskou výživou Holle (tato švýcarská značka vyrábí organické jídlo pro děti už 35 let) a těstovinám roztodivných barev a úctyhodných rozměrů. Konkrétně trojbarevné italské špagety značky Rusticella d'abruzzo mají přinejmenším půl metru. Půl kila jich vyjde na 171,– Ale podívejme se, hned vedle špaget jsou „oblíbené“ řasy. Tekka miso, Furikake, Zázvorové pickles a japonsky znějící Daikon pickles. Tentokrát však v jakémsi nálevu… Od slečny prodavačky se dozvídám, že se jedná o kvašené polotovary na dochucení různých druhů salátů. Údajně se jedná o velmi zdravou potravinu. Výroba Pickles totiž spočívá v tom, že se suroviny namáčejí a uskladňují buď ve slaném nálevu, nebo v octu. To se prý provádí přes pět tisíc let. Aha, tak to je jistě zkušenost prověřená tisíciletími.

Na druhé straně uličky čeká jiná, léty prověřená surovina, káva. Tedy přesněji bio-káva. Stačí si jen vybrat příchuť. Nebo značku. Zastoupena je například holanská Simon Levelt, jejíž obal z boku zdobí písmena AB – Agriculture Biologue. Další značka pro jistotu nakupujících. A výběr pokračuje. Italská značka Morganti nabízí čtvrt kila bio-kávy za 192,– a česká značka Čerstvá káva zase svou surovinu „oblékla“ do slušivé plechové dózy (250g za 199,–). A z jakých že příchutí mohou kávomilové vybírat? Například právě Čerstvá káva nabízí druh Etiopie Sidamo – arabiku s příchutí po červeném vínu, Brazília Santos s příchutí po oříšcích nebo Costa Rica Tarazzu s příchutí po vanilce a karamelu. Rozhodování nebude jednoduché. Na své si ale přijdou i čajomilové. Značka Simon Levelt má i zde široké zastoupení – černý klasicky nesmí chybět, ovšem příchuti jako mango, pomeranč a exotický citrón, na to už člověk musí být pravým čajovým fajnšmekrem. A to jsem ještě nezmínila čaj s obchodním názvem Blue Mountain Darjeeling. Přirozeně zde nechybí ani nabídka tradičního léčebného systému Ayurvédy, vědy staré přes 5000 let. V Biooo lze vybírat ze široké škály ayurvédských čajů,ať už detoxikačních a uklidňujících nebo klid do duše přinášejících.

Je libo bio-ředidlo?

Zdrava-vyziva-co-jist-recenze-Bioo-4

Když projdu všechny regály s polotovary, řasami a budoucími nápoji, čeká mě něco, o čem bych ani nevěděla, že to existuje, kdybych to na vlastní oči neviděla. Ba co víc? Snad bych tomu ani nevěřila! Přírodní ředidla, emulze, barvy a laky na stěny. Skutečně to existuje! V Čechách vyráběné produkty značky Biofa mají být vhodné pro děti a alergiky, a ještě ke všemu jsou dobří přátelé s planetou. Báječná informace. Stejně jako sortiment – od ředidla a lazury na dřevo až po teakový olej na zahradní nábytek nebo olej na parkety. Čtyři litry bílé nástěnné barvy přijdou na 635,– Ale zase jste kamarádi s planetou… A na rozdíl od běžných barev, které můžete skladovat v podstatě i několik let, je doporučená skladovatelnost bio barvy 12 měsíců. Zároveň mají silný desinfekční účinek a kvalitní anorganické pigmenty, tedy barviva nerozpustná ve vodě a organických rozpouštědlech. Z hlediska ekologicko-zdravotního by tyto pigmenty neměly zatěžovat organismus alergiků.

Zůstaňme ještě u čistících prostředků. Značka Ecover je v podobných obchodech víceméně povinnost, ovšem německá značka Sonett už tak častá není. Vybírat můžeme z přípravků na praní, na úklid, na nádobí nebo na pleť. A poslední značkou na zdejším regálu je americká Jason. Barevná mýdla v dávkovači vypadají vskutku lákavě.

Něco na vlasy i na pleť

Zdrava-vyziva-co-jist-recenze-Bioo-5

Firma Jason má ve zdejším obchodě i silné zastoupení na poli kosmetiky. Stačí si jen vybrat, zda právě potřebujete pleťový krém, sprchový šampon nebo snad lesk na rty. A nebo si naopak stačí vybrat značku a výrobek až potom. Bioo prodejna totiž nabízí vskutku široký sortiment bio kosmetiky. A když kosmetika, tak i parfémy – například Fleur de Chocolate od značky Molinar mě vážně pobaví. Za 820,– můžete vonět po čokoládě celý den. Ale pojďme k pleťové kosmetice. Čerstvou novinkou zde prý je lotyšská značka Mádara, nabízející kompletní program péče o pleť odličováním začínaje a tónujícím fluidem konče. Hned vedle je příjemně vypadající kosmetika Reniu Fiji, vyráběná z panenského kokosového oleje. Další báječně vypadající kosmetikou v řadě je značka Trinity. Její výrobky jsou určeny těhotným ženám a dětem, včetně batolat. Ve spodní části stojanu nacházím kosmetiku z Mrtvého moře a jejich Sirné mýdlo si mě opravdu získává. Naproti tomu německá kosmetika značky Lavera mě v podobném obchodě nepřekvapuje.

Dvě překvapení mě však přece jen ještě čekají. Prvním je nabídka potravinovým doplňků Laboratories Vitarmonyl a druhým je široký sortiment přírodních barev na vlasy – Henny. Vybírat můžete přes nejrůznější barvy jako je ohnivě červená až po, zcela překvapivě, světlou blond, až po barevné tekuté přelivy, vlasové gely, šampóny nebo regenerační masky. Tak u tohoto stojanu se skutečně najdu.

Prodejna Biooo není tradičním bio obchodem, ve kterém nakoupíte klasické suroviny v bio-kvalitě, nabízí však možnost alternativního životního stylu a kvalitních surovin. Sice zde není možné zakoupit bio ovoce a zeleninu, ale to se prý brzy změní. To, že Biooo provozuje e-shop, je v dnešní době samozřejmostí, ovšem za zajímavé považuji, že Biooo má navíc stánek s kosmetikou v obchodním domě Kotva. Zkrátka, bio není jen jídlo, ale druh života. Tak vzhůru pro bio nátěry.

Provozovna Bioo v Praze:

Nákupní centrum Chodov, Roztylská 19, po-ne 9:00–21:00

www.biooo.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).