Hlavní navigace

Biomanželka, štítná žláza a sex na recept

22. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
„Co vás trápí? Jaký máte zdravotní problém?“ ptám se každého pacienta při vstupu do ordinace. Obvykle následuje lavina stesků. Odpověď pana Pavla mne zaskočila. „Vůbec nic mi není, cítím se výborně. Objednala mne k vám manželka.“

Okamžitě se mi rozsvítila červená kontrolka. Potvrzuje se mi, že když někdo někoho objednává, obvykle je hlavní příčinou potíží objednávaného.

„Před čtyřmi lety mi zjistili poruchu funkce štítné žlázy a nasadili euthyrox. I když se cítím dobře a kontroly mám v pořádku, doktor mi ho pořád píše. Prý ho musím brát celý život. Manželka vás slyšela v rozhlase mluvit o štítné žláze, že se dá vyléčit bez léků. Tak mne k vám poslala, abyste mi řekl, kde dělám chybu, co mám změnit, abych se prášků zbavil,“ pokračoval Pavel.

Jak Pavel k euthyroxu přišel

Jsem přesvědčený o tom, že když se člověk cítí subjektivně dobře a neexistuje objektivní důvod k užívání léků, tak by se bez nich měl obejít. Rozhodl jsem se zjistit, jak Pavel před čtyřmi lety k euthyroxu přišel.

Tehdy měl velký stres v práci, k tomu chytil virózu, bolelo ho v krku, bral antibiotika. V rámci řady vyšetření mu lékař zkontroloval také štítnou žlázu, zjistil zhoršení funkce, nasadil euthyrox.

Pavlovi jsem vysvětlil, že štítná žláza je emoční štít. Pokud je člověk citlivý, emotivní a má nějaké starosti, tak ho ty starosti tíží. Vyvolávají napětí nejen psychické, ale i zvýšené napětí svalů („Stres se projeví v obličeji i držení těla,“ popisuje dr. Novák). Aby to člověk všechno vydržel, unesl, stihl. Svalové napětí pak samo o sobě vyčerpá spoustu energie a dostaví se únava. Však se také říká – utahanej ze starostí. Pokud napětí trvá delší dobu, unaví štítnou žlázu, ta začne špatně fungovat, což ještě zvyšuje napětí a únavu.

Čím víc vydělám, tím víc utratí

Zajímalo mne, jestli Pavla v současné době něco stresuje, jestli není z něčeho v napětí. Je mu necelých čtyřicet, pracuje jako manažer, práce ho baví, stres zvládá. Na řadu přišel osobní život. Pátrání netrvalo dlouho. „Manželka je hodně náročná, posedlá zdravým životním stylem. Nakupuje jedině biopotraviny. Potrpí si na drahé oblečení. Neumíte si představit, jak je to drahé. Čím víc vydělám, tím víc utratí. Dřív jsem hodně sportoval, teď nestíhám,“ postěžoval si Pavel. (Nezdravá posedlost zdravým životním stylem má své jméno – ortorexie.)

Vysvětlil jsem mu, že pokud se chce zbavit euthyroxu, musí se uvolnit. Nejlepším lékem na napětí je pohyb. Jde o to, aby si na něj našel čas, aby ho bavil, aby ho užíval jako lék, nejlépe každý den dávku. Žádné honičky a posilovny. Nejlepší je pohyb rekreační, uvolňující, emotivní. Pavlovi jsem doporučil vycházky, plavání, jógu…

Sex na předpis

„A co sex pane doktore? Manželka je sice posedlá zdravým životním stylem, ale na sex moc není. Z toho jsem v největší tenzi,“ vyhrkl. Musel jsem mu dát za pravdu. Sex ideálně spojuje jak pohyb, tak emoce.

„Tak mi to tam napište, vám manželka věří,“ poprosil Pavel. Ordinaci opouštěl s rozzářenýma očima, v ruce lékařskou zprávu s razítkem a doporučením. Pokud manželka chce, aby vysadil euthyrox, musí slevit ze svých nároků na biopotraviny a přidat v biosexu.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Jan Hnízdil, věnuje se komplexní psychosomatické medicíně, www.hnizdozdravi.cz.

Je autorem řady knih, mimo jiné: Bolesti zad: Mýty a realita, Mým marodům, Zaříkávač nemocí, Příběhy obyčejného uzdravení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).