Hlavní navigace

Biofeedback: vysedávání u počítače zlepší vaši paměť

17. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Ondřej Hošt
Máte problémy se soustředěním, pozorností, pamětí anebo se jen nedokážete pořádně uvolnit?. EEG Biofeedback je terapeutická metoda, která by si s tím vším měla umět poradit.

Řekne-li se terapie, většina si představí kroužek lidí, kteří se svěřují se svými problémy. Jindy se zase vybaví dvojice terapeut – klient a vzájemná komunikace. Co když je ale tím hlavním „terapeutem” počítač? Respektive počítačové hry?

Vše se odehrává v hlavě

Metoda EEG Biofeedback pomáhá prostřednictvím počítačových her. Nejde však o klasický model, při těchto hrách chybí myš, joystick nebo jiné ovladače. Tady je jediným ovladačem mozek. A právě mozek je při této metodě centrem všeho dění.

„EEG biofeedback je metoda, která umožňuje člověku ovládat své mozkové vlny. Jedná se o sebe-učení mozku pomocí tzv. biologické zpětné vazby. Když dostanete okamžitou, cílenou a přesnou informaci o ladění svých mozkových vln, můžete se naučit, jak je uvést do souladu,” přibližuje podstatu metody psycholog a psychoterapeut Jiří Tyl (www.eegbiofeedback.cz) a dodává, že celý princip vychází z jevu, který je naprosto přirozený.

Bez zpětné vazby by to v životě nešlo

Biofeedback neboli zpětná vazba existuje, co je lidstvo živo. Bez přirozené biologické zpětné vazby bychom vlastně ani pořádně nemohli fungovat. Jak uvádějí chytré knížky: „Živé organismy jsou živé proto, že mají zpětnou vazbu o svém chování. Život sám je nositelem účelné zpětné vazby a homeostázy, tedy sebe – udržování rovnováhy organismu.” 

V dnešním světě je samozřejmostí využívat tzv. přístrojový biofeedback. Ať už v podobě teploměru nebo třeba váhy, jak uvádí Jiří Tyl na svých stránkách: „Teploměr nám říká, jestli máme horečku a máme si jít lehnout; váha zase, jestli jsme přibrali a je třeba přestat se přejídat a začít trochu cvičit. Obě pomůcky nám poskytují zpětnou vazbu o našem stavu. Na základě toho my pak můžeme reagovat.“ 

EEG Biofeedbacku umožňuje ovládat a regulovat elektrickou aktivitu mozku. Ta je snímána pomocí elektrod, které jsou připevněny na ušních lalůčcích a na hlavě. Terapeut pak na monitoru sleduje, jak jsou mozkové vlny zesíleny a roztříděny na frekvenční pásma. Přijatý signál je počítačem zpracován. Ten také zajišťuje jeho zpětnou vazbu, která je informací o tom, jak mozkové vlny fungují v konkrétních okamžicích. To, jak mozkové vlny pracují, je pak převedeno do počítačové hry, kterou člověk ovládá pouze činností svého mozku. A to je základ celé metody. Posílit činnost mozku a stejně tak posílit užitečné nervové spoje. „Jde vlastně o natrénování lepšího řízení organismu,” říká Jiří Tyl a popisuje průběh celé terapie:

„Hra je ovládána jen činností mozku, tedy mozek řídí sám sebe. Když narůstá aktivita mozku v žádoucím pásmu mozkových vln, je hráč odměňován úspěšnými výsledky. Poté, co vzrůstá aktivita v nežádoucím pásmu, úspěch ve hře mizí. Mozek postupně reaguje na motivační vodítka, které mu počítač poskytne tím, že ho odměňuje za dobré výsledky ve hře. Tak mozek sám rozvíjí proces učení nových, vhodnějších frekvencí mozkových vln.”

V seriálu Buďte chytřejší! se zabýváme inteligencí a programy určenými k procvičování mozku:

Jde jen o to se soustředit

Psycholožka Lucie Šmahelová (www.psychologie-biofeedback.cz) pro server Vitalia.cz popsala jeden z konkrétních případů: „Jde o chlapečka, který je neklidný, nesoustředěný. Během terapie hraje hru, kdy jezdí autíčkem. Přes elektrody na hlavě je kontrolován stres a soustředění. Když je v limitu, auto jede, to znamená, že musí vytvořit takový stav, aby nebyl ve stresu a kvalitně se soustředil. Jakmile přestane, auto se zastaví a nepřibývají body. Chlapec reaguje tak, že hned zvýší svoji soustředěnost a zklidnění, aby dosáhl kýžených bodů. Při běžné činnosti by už byl od úkolu pryč. V tomto případě se jedná o neklidné dítě s ADHD syndromem

EEG Biofeedback pomáhá při celé řadě potíží:

  • poruchy pozornosti a koncentrace
  • specifické poruchy chování
  • specifické poruchy učení (například dyslexie, dysgrafie, dyskalkulie)
  • vývojové poruchy řeči
  • poruchy paměti
  • chronické bolesti hlavy
  • syndrom vyhoření
  • tréma, napětí před a při výkonech
  • poruchy spánku

Je to zcela bezbolestné

EEG Biofeedback nebolí. Dalo by se říct, že jde o hravý trénink našeho mozku. Na začátku je nutná vstupní prohlídka, na základě které se zjišťuje, co je třeba zlepšit, kde je problém. Vychází se ze záznamu EEG. Součástí vstupního vyšetření je zkušební EEG Biofeedback trénink, který odhalí, které hry a v jakém časovém horizontu budou u konkrétního člověka efektivní. „Zpravidla výsledek získáme už po prvním zkušebním sezení, protože z něho vyčteme tzv. křivku učení,” doplňuje Jiří Tyl.

Zavítali jsme s fotografem do Psychologického centra a institutu v Praze, kde EEG Biofeedback používají. Prosvětlená místnost se třemi počítači a třemi křesly, před kterými stojí monitory. Na jedno z křesel usedám. Na obě uši a také na temeno hlavy dostávám elektrody. Pak už jen zapnout počítač a monitory, nastavit parametry a vybrat tu správnou hru. Ta první spočívá v tom udržet vozidlo v pravém pruhu. Vše jen svojí koncentrací a soustředěním. Potvrzuji, nic snadného. Stejně tak i druhá hra, při které je potřeba pomocí koncentrace udržet vodu v potoku tak, aby se přelévala přes okraj. Pokud koncentrace klesá, odečítají se body nebo se hra úplně zastaví. Další možností, která upozorňuje, že není koncentrace stoprocentní, je zvukový signál ve sluchátkách.

Naše návštěva trvá necelou půlhodinu. Samotná zkušenost s EEG Biofeedbackem slabých dvacet minut. I ty stačily na to, abych pochopila, že to není úplně jenom hra. Drobná únava a mírné bolení hlavy jsou prý po prvních sezeních běžné.

Minimální počet sezení je kolem dvaceti. Rozhodující je závažnost potíží a také cíl, kterého chce člověk dosáhnout. Stejně tak je to u frekvence. „V počátku je vhodné trénovat pravidelně a intenzivně, průměrně 2–3× týdně i častěji. Když se dostaví zřetelné výsledky, je možné tempo zvolnit na 1–2 sezení týdně, “ doplňuje Jiří Tyl. Jedno sezení trvá cca 30 minut.

Typy obtíží

Počet sezení

Potřeba zlepšit výkon mozku

20

Nespavost, úzkostné a neurotické stavy

20 až 30

Poruchy pozornosti, roztěkanost, neklid

30 až 40

Lehká mozková dysfunkce

40 až 60

Mozkové obrna, mentální retardace

100 a více

Pokud jste se našli ve výčtu obtíží a rádi byste metodu vyzkoušeli, počítejte s tím, že bude třeba sáhnout do vašeho rozpočtu, EEG Biofeedback není hrazen pojišťovnou. Vstupní prohlídka se pohybuje kolem 1500 Kč, za jedno sezení zaplatíte cca 400 korun.

Čtěte dále: Jóga, Tai Chi, meditace a další techniky učí mysl uzdravit tělo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zprvu mě lákalo školní prostředí. Procitla jsem brzy. Pak prostředí sociální. V tomhle případě ještě dřív. Nakonec mě zlákala média. Přeci jen jde o prostředí méně náročné. Co nepošlu přes éter Frekvence 1, napíšu pro Vitalii.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).