Biobylinky s vlastním průkazem původu

Voňavé bylinky dokáží lahodně ochutit polévku, zvýraznit chuť masa i jen provonět kuchyni. Avšak jak se při jejich výběru nespálit a vybrat skutečně kvalitní, které vás svou vůní a chutí skutečně potěší?

Zdrava-vyziva-co-jist-bylinky-záhonJednou z cest, jak si zajistit dobré koření a bylinky, je sáhnout v regálu po tom, které je v bio kvalitě. Právě bio certifikát, který je výrobce povinen uvádět na obalu, garantuje, že produkt vznikl v ekologickém zemědělství a podléhá pravidelné přísné kontrole. Biovýrobky jsou označeny národním logem pro biopotraviny, tzv. zelenobílou zebrou s kódem příslušné kontrolní organizace (CZ-ABCERT, CZ-BIOKONT nebo CZ-KEZ). U čerstvých nebalených bylinek, stejně jako u ovoce nebo zeleniny, které nabízí specializované bioprodejny, může zákazník prodejce požádat o ukázání certifikátu bio kvality a prodejce je povinen jej předložit. Spotřebitel se tak dostane k „průkazu původu“ výrobku, který se rozhodl koupit.

Pěstitelé a zpracovatelé bylin například nesmí používat chemická hnojiva ani pesticidy proti škůdcům, plevelům a hmyzu, ty jsou nahrazeny feromonovými lapači nebo dravými vosičkami. Stejně tak je v ekologickém zemědělství zakázáno ozařování koření a bylinek, to se v konvenčním zpracování používá při likvidaci choroboplodných zárodků. Výsledkem je sice takřka sterilní produkt, ale radioaktivně ozářený. Zároveň ke koření a bylinkám v bio kvalitě nesmějí být přidávány žádné chemické látky, umělá aromata a dochucovadla.

Hlavní výhodou bio koření je malovýroba. Často bylinky pocházejí z malých rodinných farem. Jsou šetrně sklízeny a zpracovány s velkým podílem ruční práce, vysvětluje RNDr. Zdeněk Opatrný z Katedry fyziologie rostlin Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Podle něj je důležité, že spotřebitel nekupuje anonymní výrobky, ale výsledek práce konkrétního zemědělce. Mnohé farmy nabízejí prodej přímo ze dvora, případně dodávají své produkty do specializovaných prodejen ve větších městech. V každém případě je podle Opatrného lepší ohlídat si, zda rostliny nejsou napadeny mšicemi, padlím či jinými škůdci. Takové radí rozhodně nekupovat, stejně jako zvadlé či na první pohled nekvalitní kusy.

Zdrava-vyziva-co-jist-bylinky-plicnik-lekarskyBiopotraviny obecně jsou neanonymní, tedy je možné přesně zjistit nejen jejich výrobce, ale také pěstitele. Na rozdíl od konvenčně zpracovaného koření máte při nákupu čerstvých biobylinek, bylinných čajů nebo kořeních směsí možnost přesně dohledat místo původu, kde rostliny vyrostly, kde a kým byly zpracovány a kdo je do prodejny dodal, popisuje Iva Buriánková, majitelka prodejny s biopotravinami. Prakticky je tedy možné, že by se spotřebitel mohl v případě zájmu podívat na konkrétní pole, kde vyrostlo koření, které si zakoupil.

„Bio“ na vlastním balkóně

Koření a bylinky v bio kvalitě se od konvenčně zpracovávaných velmi liší v chuti a vůni. Jsou výraznější a voňavější. To je dáno jednak způsobem pěstování, kdy rostliny přirozeně dozrávají bez chemických látek, ale také šetrným zpracováním, při kterém jsou pečlivě vybírány a tříděny kvalitní rostliny.

Zdrava-vyziva-co-jist-logo-zebraPodobné kvality je možné také dosáhnout při domácím pěstování na zahrádce nebo na balkóně. Principem bio je nepoužívat umělé chemikálie a o rostliny šetrně pečovat, což je možné dosáhnout také v domácích podmínkách. Klidně mějte vlastní bio zahrádku, ale nejprve se poraďte se zahradníkem, abyste dokázali rostlinám poskytnout vhodné podmínky, dodává odborník Opatrný.

Není dobré se spoléhat na již vypěstované bylinky v supermarketech. Ty jsou připraveny k rychlé spotřebě, proto se jen výjimečně podaří zachovat je déle než pár dní. Lepší je obrátit se na specializovaný obchod, který nabízí bylinky, jak již vrostlé sazenice, tak semena. Vypěstování ze semen nemusí být nutně nijak složité, pokud mají rostliny dobré podmínky. Různé druhy bylinek ale mají různé nároky, proto je vždy lepší konzultace s odborníkem.

Kadžá bylinka se však hodí k něčemu jinému. Každá má jiný léčebný účinek, každá se hodí k jinému pokrmu. Více se o nich dozvíte v sekci Bylinky a koření. 

Ludmila Hamplová

Ludmila Hamplová

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 13. 3. 2009 22:23

Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví. Pro řešení aktuálních problémů doporučujeme využít naše diskusní fórum.