Bio Vánoce s lahodnými recepty

Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos

Vánoce mohou být instantní, podle Rettigové i dle receptů od maminky. Ale také v bio kvalitě. Co všechno se dá nakoupit a z bio surovin upéct? Přinášíme trojici netradičního cukroví.

Bio farmy ještě loni rostly v Česku jako houby po dešti, letos už se jejich řady výrazně nerozšířily. Dotace totiž byly zastaveny a jejich osud je pro ekologicky hospodařící zemědělce velmi nejistý i pro rok 2013. Škoda, lidé si bio výrobky oblíbili a dle údajů Ministerstva zemědělství za ně utratili 1,6 miliardy korun. Průměrná roční útrata obyvatele Česka za biopotraviny tak předloni činila cca 200 korun. 

Jestli jste mezi těmi, kteří utratí podstatně více, a na bio stravě váš život vlastně stojí, máme pro vás dobrou zprávu. I Vánoce můžete mít bio, se vším všudy. Jeden z největších výrobců a dodavatelů bio potravin na náš trh, společnost Country life, přichází v tomto čase s nabídkou devatenácti výrobků vhodných hlavně pro zdravé vánoční vaření a pečení, a to za nižší ceny. 

Na co se můžete těšit?

Pro vánoční pečení můžete využít třeba biokokos, biomandle nebo kalifornské biorozinky ve výhodném půlkilovém balení. Jestliže se při pečení chcete vyhnout běžnému cukru, najdete zde také něco – datlový sirup v biokvalitě, který se výborně hodí právě pro slazení vánočního cukroví. Inspiraci na jeho použití najdete například v přiložených receptech.

Čtěte také: Kdo to kdy slyšel? Bio z Číny?

Myslelo se i na vánoční vaření, a proto nabídka obsahuje sójové, ovesné a rýžové nápoje, které se výborně hodí pro přípravu polévek, omáček a dezertů. Neobsahují živočišné tuky, jsou bez cholesterolu a mohou je konzumovat i ti, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy. Sójová smetana Provamel pak nahradí běžnou smetanu.

Třešničkou na dortu je vánoční granola, kterou Country Life peče ve vlastní biopekárně. Je 100% bio a slazená výhradně pšeničným sirupem. Vánoční vůni a chuť jí dodává lahodná kombinace skořice a přírodního vanilkového extraktu, obojího samozřejmě v biokvalitě. Zkuste přelít granolu vanilkovým dezertem a v mžiku vykouzlíte krémově-křupavý zákusek.

Tipy na vánoční vaření a pečení

Vyzkoušejte některé z produktů zahrnutých do vánoční akce a uvařte nebo upečte nějakou biodobrotu. Co třeba datlové cookies, mandlové perníčky nebo kokosové pracny – vše slazené pouze datlovým sirupem.

Mandlové perníčky s datlovým sirupem

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • 125 g medu
  • 80 g datlového sirupu
  • 100 g loupaných a na jemno nastrouhaných mandlí 
  • citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • skořice, hřebíček nebo perníkové koření
  • ½ kypřícího prášku

Máslo rozpustíme společně s medem a datlovým sirupem. Promísíme oba druhy mouky smíchané s kypřícím práškem, přidáme máslo s medem a sirupem a ostatní přísady. Vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout přibližně 1 hodinu. Z těsta vyválíme plát 0,5 cm silný. Vykrajujeme různé tvary a pečeme v předehřáté troubě na 170° C přibližně 20 minut.

Poté necháme odležet týden až dva na vlhkém a chladném místě.

Dále čtěte: Seriál o víně: Proč bio?

Datlové cookies s rozinkami (recept na 12 kousků)

  • 110 g změklého másla
  • 130 g datlového sirupu 
  • 1 vejce
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky 
  • 150 g rozinek 
  • 1 čajovou lžíci nastrouhané citrónové kůry z chemicky neošetřeného citronu
  • vanilkový cukr 
  • ½ kypřícího prášku

Změklé máslo šleháme 5 minut s datlovým sirupem. Zašleháme také vejce a vanilkový cukr. Do hladké směsi postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec opatrně vmícháme rozinky a citronovou kůru. Mokrou lžící nabíráme směs a na plechu vytvarujeme 12 koleček, lehce přitlačíme a pečeme v předehřáté troubě na 170° C přibližně 20 minut. Po upečení jsou cookies měkké, po zchladnutí ztuhnou.

Kokosové pracničky

  • 160 g hladké bílé pšeničné mouky 
  • 80 g celozrnné pšeničné mouky 
  • 50 g datlové sirupu 
  • 180 g másla 
  • 100 g strouhaného kokosu 
  • 1 žloutek

Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto a necháme nejlépe přes noc uležet. Při použití celozrnné mouky je těsto třeba hníst alespoň 5 minut. Těstem plníme vymazané formičky a pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C po dobu 10–15 minut, podle velikosti použitých formiček. Zchladlé pracny opatrně vyklopíme z formiček.

Čtěte také: Vánoční suroviny na pranýři

Všechno cukroví je bez použití cukru, slazeno pouze datlovým sirupem. Společnost Country life, která poskytla recepty, doporučuje používat k pečení a vaření bioprodukty.

Seriál: INSTANTNÍ VÁNOCE