Hlavní navigace

(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo

29. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Brambory jsou prý nejpokornější potravina. A naprosto univerzální. Obsahují hromadu pro člověka přínosných látek. Bohužel do nich pronikají i pesticidy a další prostředky pro ošetření zeleniny.

Pouze v Americe existuje asi sto dvacet až dvě stě volně žijících druhů a poddruhů brambor (různé statistiky uvádějí různá čísla), všechny jsou endemické a žádné z nich nejsou jedlé, protože obsahují jedovaté glykoalkaloidy. Více než 99 % pěstovaných brambor je geneticky odvozeno z jednoho volně žijícího druhu. Brambory zdomácněly před více než šesti tisíci lety. Klíčovým faktorem, jímž se nyní vědci zabývají, je nalezení mutace brambor, která bude mít nízkou a bezpečnou úroveň glykoalkaloidů.

Jsou takové bio brambory?

Bio brambory vypadají na první pohled stejně jako běžné brambory. Ale to jen do doby, než se jejich obal poruší a dovnitř vnikne vzduch. Tehdy běžné brambory zůstanou žluté jako ananas, ale bio brambory na povrchu zešednou. Je to proto, že neobsahují pyrosiřičitan sodný (disiřičitan sodný, E 223), který by tomu zabránil. Tato látka způsobuje alergické reakce, zejména u astmatiků, a ničí vitamín B1.

Kořenová zelenina totiž absorbuje herbicidy, pesticidy a fungicidy, které skončí v půdě. Brambory jsou jako nejpopulárnější zelenina ošetřovány během růstu právě fungicidy (během vegetačního období), a pak během sklizně postříkány herbicidy. Po vykopání z půdy jsou opět ošetřeny, aby se zabránilo jejich klíčení. (Zkuste si sami tento experiment: Kupte si v obchodě běžné brambory a pokuste se o jejich naklíčení.) Proto většina amerických pěstitelů brambor řekne, že by nikdy nejedli brambory, které se prodávají v obchodech. Na brambory, které jedí doma se svou rodinou, mají vydělena zvláštní pole, kde je pěstují jinak, bez přidání jakýchkoli chemických látek.

Historie brambor

Brambory byly hlavní složkou potravy pro obyvatele And a jejich podhůří, kde bylo domestikováno i několik dalších hlíznatých rostlin. K rozšíření brambor do střední a severní Ameriky však nedošlo kvůli geografické a klimatické bariéře.

Když přišli počátkem 16. století do Ameriky španělští mořeplavci a dobyvatelé, našli zde neuvěřitelně rozmanitou škálu odrůd brambor, a to pokud šlo o tvar, velikost a barvu hlíz. Španělé představili brambory Evropě někdy před rokem 1540, ale jejich rozšíření bylo pomalé. Postupně byly vybírány lepší odrůdy s lepším výnosem, a dokonce i kvalitní vaření brambor vedlo postupně k přizpůsobení brambor nejrůznějším místním podmínkám. Během dalších čtyř set let mělo šíření brambor obrovský hospodářský a sociální dopad. Nejen že tvořily hlavní součást potravy pro drobné rolníky, kteří si je mohli dovolit, ale od poloviny 18. století se staly hlavní potravou na většině území severní Evropy, kde byly schopny nasytit rychle rostoucí populaci.

V historii brambror nechybí dramatické události, například když počet obyvatel Irska vzrostl ze dvou milionů v roce 1740 na téměř osm milionů o sto let později (chcete-li vědět více, podívejte se do knihy Johna Readera Nevyřčená historie brambor – The Untold History of the Potato z roku 2008). Příchod plísní v roce 1842 zničil úrodu a způsobil velký hladomor, v němž zemřelo více než milion lidí a ještě větší část nuceně emigrovala.

Brambory tak byly rozšířeny po světě díky evropským námořníkům a osadníkům a staly se hlavní plodinou i v chladnějších oblastech Severní Ameriky. V současné době expanze brambor pokračuje, a to zejména v Asii, ale také v Africe a Latinské Americe.

Brambory dnes

V dnešní době jsou na brambory kladeny vysoké nároky. Všichni se snaží žít zdravě a brambory jsou potravinou, která jejich zdravý životní styl dokáže uspokojit. Ale ne ledajaká brambora.

Kvalita biobrambor se ocitla pod drobnohledem. Sleduje se příprava sadby, ochraňují se rostliny, zajišťují živiny a voda, a vše až po sklizeň podléhá maximální pečlivosti. Brambory z ekonomického zemědělství jsou vypěstovány bez použití umělých hnojiv a dalších syntetických chemikálií, proto jejich hlízy neobsahují nežádoucí zbytkové látky.

Biobrambory mají vyšší trvanlivost než klasické brambory a dokonce byly dokázány až o padesát procent nižší ztráty při jejich skladování. Ukázalo se, že biobrambory obsahují větší množství vitaminu C a méně dusičnanů než hlízy tradiční konvenční produkce.

Jak se dostat k biobramborám

Celý proces, než se biobrambory dostanou k nám na talíř, začíná už na poli, kde musí být plodině zaručen dostatek potřebných látek, jako je dusík, organické živiny, minerální látky, zkrátka vše, co je důležité pro dobrý růst. Ekologické zemědělství nepracuje s umělými hnojivy, proto jsou živiny do půdy dodávány s rozmyslem a podléhají přísným pravidlům, aby do půdy nevnikly nežádoucí cizorodé látky. Také samotný osev, před nímž je pozemek zbaven hrud a kamení, a růst plodin je pestrý a vyvážený, aby se živiny neztratily a půda byla neustále chráněna před plevelem, škůdci a jinými původci chorob.

Brambory se většinou sázejí naklíčené, aby tak byly odolnější vůči plevelům a rovněž se tak zkracuje vegetační doba, takže plodina dříve dozrává a je méně náchylná k plísním. Liší se i termín výsadby, a to oblast od oblasti a s ohledem na nadmořskou výšku. A ani sklizeň není jednoduchá – především je potřeba dbát na šetrné zacházení, aby se hlízy mechanicky nepoškodily. Brambory nesmí zůstat dlouho na světle, jinak zezelenají a naklíčí. Naklíčení je pak důvodem vysokého výskytu jedovatého glykoalkalodiu – solaninu, jehož největší koncentrace je pod slupkou a kolem oček.

Brambory pro zdraví

Podle nutričního členění brambor obsahuje jedna středně velká brambora 164 kalorií, 0,2 g tuku, 0 g cholesterolu, 37 g sacharidů, 4,7 g vlákniny a 4,3 g bílkovin. Stejná dávka také odpovídá asi 2 % denní potřeby vápníku, 51 % vitaminu C, 9 % železa, 30 % vitamin B-6, 12 % hořčíku a 25 % draslíku. Brambory také obsahují fosfor, niacin, kyselinu listovou, cholin a zinek.

Na rozdíl od zpracovaných výrobků z brambor, jako jsou hranolky nebo bramborové lupínky, mají nezpracované brambory velmi málo sodíku. Brambory také obsahují sloučeninu známou jako alfa-lipoová kyselina, která pomáhá tělu přeměnit glukózu na energii. Některé práce naznačují, že alfa-lipoová kyselina může pomoci při kontrole hladiny glukózy v krvi, zlepšuje průchodnost cév, chrání před retinopatií (zánět sítnice) u diabetických pacientů a pomáhá zachovávat mozkové a nervové tkáně (www.nutrition411.com).

Quercetin, flavonoid nalezený v bramborách, má silné protizánětlivé účinky a antioxidační schopnosti, které chrání buňky těla před ničivým působením volných radikálů (www.jbiomedsci.com).

„Rostoucí spotřeba rostlinných potravin, jako jsou brambory, snižuje riziko obezity a celkové úmrtnosti, riziko cukrovky, onemocnění srdce a podporuje zdravou pleť a vlasy, zvyšuje energii a podílí se na snížení hmotnosti,“ říká Megan Wareová, dietoložka a nutricioložka. Podle ní mají brambory také dobrý vliv na naše kosti. „Železo, fosfor, vápník, hořčík a zinek v bramborách přispívají k vytváření a udržování struktury kostí a k jejich pevnosti,“ uvádí. Železo a zinek hrají klíčovou roli ve výrobě a zrání kolagenu (www.nutrition411.com). Fosfor a vápník jsou důležité pro vývoj kostní struktury, ale pro správnou mineralizaci kostí je nutné dávat pozor na rovnováhu obou minerálů – spotřeba příliš mnoha fosforu a příliš málo vápníku může vést ke ztrátě kostní hmoty.

Další zdravotní benefity

Udržování nízkého příjmu sodíku je nezbytné ke snížení krevního tlaku. Kromě toho bylo zjištěno, že draslík, vápník a hořčík (všechny přítomné v bramborách), přirozeně snižují krevní tlak (www.todaysdietitian.com).

Brambory obsahují významné množství vlákniny, která pomůže snížit celkové množství cholesterolu v krvi, čímž se snižuje riziko srdečních onemocnění. Studie ukázala, že ti, kdo konzumovali 4069 mg draslíku za den, měli o 49 % nižší riziko úmrtí na ischemickou chorobu srdeční (www.todaysdietitian.com).

Brambory obsahují rovněž cholin, což je velmi důležitá a univerzální živina, která pomáhá při spánku, svalovém pohybu, učení a paměti. Cholin rovněž pomáhá udržovat strukturu buněčných membrán, pomáhá při přenosu nervových impulsů, napomáhá absorpci tuku a snižuje chronické záněty (www.nutrition411.com).

Kromě toho mají brambory příznivý vliv na naše zažívání a regulaci váhy. Setkali jsme se mnohokrát s názorem, že když budeme jíst brambory, budeme tlustí. Snad proto, že brambory jsou potravou pro prasata? Nesmysl. Brambory jsou naopak důležité při regulaci tělesné hmotnosti, protože fungují v trávicím systému jako „plnidla“. Zvyšují pocit sytosti a snižují chuť k jídlu, takže díky nim celkově snížíte příjem kalorií.

Pokud se chcete dozvědět o bramborách více, pročtěte si knihu Biografie brambor – The Biography of Potatoes od Ellena Rodgera.

Další zdroje:
www.biopotatoes.com
www.biospotrebitel.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).