Hlavní navigace

Bílý pepř je léčivější než černý

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Pepř patří k zahřívacím kořením. Povzbuzuje trávení, zastavuje průjem a pomáhá na bolavé klouby.

Pepřovník černý (piper nigrum) je popínavá rostlina, pocházející z indických monzunových lesů, dorůstá až do výšky sedmi metrů. Asi po osmi letech dosahuje pepřovník své plné zralosti a začne plodit. Klásky bývají okolo deseti centimetrů dlouhé a mají asi pětadvacet plodů – bobulek s tenkým dužnatým oplodím o velikosti pět milimetrů.

S ohledem na stupeň zralosti jsou bobulky zelené či červené.

  • Černý pepř – zelené bobule se sklízejí ještě před dozráním. Po otrhání se suší na slunci, díky němuž ztvrdnou a zčernají.
  • Bílý pepř – bobule se sbírají červené, plně vyzrálé, namáčejí se do vody, aby z nich mohlo být následně odstraněné oplodí. Poté se semena suší na slunci a získávají svou typickou žlutobílou barvu.

Jaký pepř je nejléčivější?

Při prevenci a doplňkové léčbě upřednostňujeme bílý pepř, pokud ho nemáme po ruce, můžeme použít i pepř černý.

Kvalitní pepř seženeme v bylinkářstvích, kořenářstvích či obchodech se zdravou výživou.

Co obsahuje pepř

Toto koření je bohaté na alkaloid piperin, jeho izomer chavicin a rovněž menší množství piperitinu, dále silice a pryskyřice.

Léčivé účinky pepře

Pepř výrazně povzbuzuje produkci žaludečních šťáv a trávicích enzymů, zvyšuje prokrvení a celkově prohřívá.

TIP: Pepř patří k zahřívacím kořením, více tipů pro zahřátí najdete v článcích:

Pepř dodává chuť k jídlu, zastavuje průjem, pomáhá při nadýmání.

Zevně ho můžeme používat jako masážní prostředek na bolavé klouby a svaly.

Pro koho není pepř vhodný

Užívání pepře se nedoporučuje malým dětem, těhotným a kojícím ženám.

Pepřové recepty

Pepřový prášek povzbuzuje trávení

  • Každý den, po dobu 3 týdnů, si dopřáváme na špičku kulatého nože namletého pepře, který ihned zapijeme 3 dl vlažné vody. Nebo si můžeme pepř nasypat do jídla či na chleba s máslem.

Žaludeční likér

  • Potřebujeme: 1 lžičku namletého pepře, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, 1 lžičku tlučených fenyklových semínek, 1 lžičku kořenu hořce žlutého, na špičku kulatého nože chilli, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
  • Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.

Bylinný likér na bolavé klouby

  • Potřebujeme: půl lžičky namletého pepře, 1 lžičku mleté sladké papriky, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, půl lžičky kurkumy, na špičku kulatého nože chilli, 1 lžičku nastrouhaného zázvoru, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
  • Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.

Masážní pepřové mazání (na bolavé klouby, svaly)

  • Potřebujeme: 1 lžičku mletého pepře, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Koření zalijeme lihem, dobře uzavřeme a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotové mazání můžeme aplikovat na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly. Mazání aplikujeme v gumových rukavicích, nebo si po aplikaci řádně umyjeme ruce mýdlem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).