Bílý pepř je léčivější než černý

Pepř patří k zahřívacím kořením. Povzbuzuje trávení, zastavuje průjem a pomáhá na bolavé klouby.

Pepřovník černý (piper nigrum) je popínavá rostlina, pocházející z indických monzunových lesů, dorůstá až do výšky sedmi metrů. Asi po osmi letech dosahuje pepřovník své plné zralosti a začne plodit. Klásky bývají okolo deseti centimetrů dlouhé a mají asi pětadvacet plodů – bobulek s tenkým dužnatým oplodím o velikosti pět milimetrů.

S ohledem na stupeň zralosti jsou bobulky zelené či červené.

  • Černý pepř – zelené bobule se sklízejí ještě před dozráním. Po otrhání se suší na slunci, díky němuž ztvrdnou a zčernají.
  • Bílý pepř – bobule se sbírají červené, plně vyzrálé, namáčejí se do vody, aby z nich mohlo být následně odstraněné oplodí. Poté se semena suší na slunci a získávají svou typickou žlutobílou barvu.

Jaký pepř je nejléčivější?

Při prevenci a doplňkové léčbě upřednostňujeme bílý pepř, pokud ho nemáme po ruce, můžeme použít i pepř černý.

Kvalitní pepř seženeme v bylinkářstvích, kořenářstvích či obchodech se zdravou výživou.

Co obsahuje pepř

Toto koření je bohaté na alkaloid piperin, jeho izomer chavicin a rovněž menší množství piperitinu, dále silice a pryskyřice.

Léčivé účinky pepře

Pepř výrazně povzbuzuje produkci žaludečních šťáv a trávicích enzymů, zvyšuje prokrvení a celkově prohřívá.

TIP: Pepř patří k zahřívacím kořením, více tipů pro zahřátí najdete v článcích:

Pepř dodává chuť k jídlu, zastavuje průjem, pomáhá při nadýmání.

Zevně ho můžeme používat jako masážní prostředek na bolavé klouby a svaly.

Pro koho není pepř vhodný

Užívání pepře se nedoporučuje malým dětem, těhotným a kojícím ženám.

Pepřové recepty

Pepřový prášek povzbuzuje trávení

  • Každý den, po dobu 3 týdnů, si dopřáváme na špičku kulatého nože namletého pepře, který ihned zapijeme 3 dl vlažné vody. Nebo si můžeme pepř nasypat do jídla či na chleba s máslem.

Žaludeční likér

  • Potřebujeme: 1 lžičku namletého pepře, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, 1 lžičku tlučených fenyklových semínek, 1 lžičku kořenu hořce žlutého, na špičku kulatého nože chilli, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
  • Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.

Bylinný likér na bolavé klouby

  • Potřebujeme: půl lžičky namletého pepře, 1 lžičku mleté sladké papriky, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, půl lžičky kurkumy, na špičku kulatého nože chilli, 1 lžičku nastrouhaného zázvoru, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
  • Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.

Masážní pepřové mazání (na bolavé klouby, svaly)

  • Potřebujeme: 1 lžičku mletého pepře, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Koření zalijeme lihem, dobře uzavřeme a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotové mazání můžeme aplikovat na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly. Mazání aplikujeme v gumových rukavicích, nebo si po aplikaci řádně umyjeme ruce mýdlem.
Zasílat nově přidané názory e-mailem