Hlavní navigace

Bílý chrup, tmavý zub

24. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Z celého, jinak krásně bílého chrupu může ztmavnout i jeden jediný zub. Proč se to stane a jak takovou situaci řešit?

Za ojedinělý tmavý zub může často úraz, to obvykle u dětí, ale příčiny jsou i jiné. Proč najednou bílý zub mění postupně barvu do šeda a tmavne, až zčerná?

Bílý zub může například probarvovat zubní kaz, který se umí rozšiřovat dokonce i pod plombou. Nejvíce dospělých pacientů však trápí ztmavnutí již mrtvého zubu.„U dětí je nejčastější příčinou ztmavnutí předních dočasných zubů jejich poranění při úraze, u dospělých to bývá ztmavnutí umrtveného zubu po endodontickém ošetření kořenových kanálků,“ říká vedoucí lékař pražského Zubního centra Ořechovka Robert Vondruška. „Pacienti samozřejmě nejvíc řeší, když jim ztmavne některý z řezáků nebo špičák, tedy přední zub. Zbarvení jiného zubu v zadní části chrupu vadí hlavně lidem se širokým úsměvem,“ dodává.

Pokud vám některý ze zubů tmavne, navštivte zubaře, který zjistí příčinu. Když zub probarvuje kaz, lékař ho ošetří. Jestliže kaz roste ke všemu pod plombou, musí ji zubař odstranit a po ošetření kazu zhotovit novou.

Změněnou barvu zubu můžete zaznamenat i při poškození skloviny v oblasti krčku. „Mluvíme o krčkovém defektu skloviny, kdy se obnažuje nažloutlá, někdy až nahnědlá zubovina (dentin), což lze vyřešit překrytím vady fotokompozitní výplní,“ přibližuje stomatolog.

Důvodem tmavého zabarvení zubu může být i špatně zvolená barva bílé výplně nebo korunky, ale i zabarvená bílá plomba staršího data, kterou vám může zubař vyměnit za novou v barvě zubu.

Když ztmavne mrtvý zub

Vůbec nejčastěji trápí dospělé ztmavnutí umrtveného zubu po endodontickém ošetření, při němž zubní lékař odstraňuje postiženou tkáň ze zubní dřeně a z kořenových kanálků a nahrazuje ji kořenovou výplní. „Pokud uvnitř ošetřeného zubu zůstanou zbytky mrtvé tkáně, jejich tmavá barva prosvítá na povrch zubu a zbarvení postupně proniká i do tkání zubu. Do černa může zub zbarvovat i materiál, kterým se plní kořenové kanálky, pokud byl během ošetření ponechán v korunkové části zubu,“ vysvětluje Robert Vondruška. Pro tyto případy existuje podle něj více možností řešení, vždy je ale potřeba zvolit takovou variantu, která se hodí pro konkrétní typ zubu.

Na tmavé přední zuby si můžete pořídit fazety. Fazeta je tenký keramický plátek, který vám vyrobí v laboratoři a zubní lékař ho pak nalepí na přední plochu vašeho zubu. Nebo může stomatolog provést u umrtveného zubu vnitřní bělení. „Do dřeňové dutiny zubu se vloží bělící prostředek a zub se většinou provizorně uzavře. Bělící látka se pak nechává několik dní působit,“ upřesňuje stomatolog. Kvůli vybělení zubu do barvy odpovídající ostatním zubům bývá podle něj někdy nutné proceduru zopakovat. Jakmile má zub stejný odstín barvy jako zbylý chrup, ošetří se definitivní bílou výplní v barvě zubu.

Zadní zuby však bývají po endodontickém umrtvení křehké, a proto se u nich místo fazet a vnitřního bělení doporučují spíše keramické korunky. „Na zadní zuby od čtyřek dál většinou po endodontickém ošetření zhotovujeme keramickou náhradu typu korunky nebo tzv. overlay. Bílá keramická korunka případné tmavé zbarvení zubu krásně překryje,“ popisuje Robert Vondruška.

Tmavý mléčný zub: vytrhnout, nebo ne?

Otázka aktuální hlavně v letním období, kdy malým dětem hrozí zvýšené riziko úrazů. Včetně poranění mléčných zubů, nejčastěji těch předních.

Stejně jako zub stálý může i dočasný zub v důsledku úrazu ztmavnout. Samozřejmostí je dovést dítě hned po úrazu k zubnímu lékaři, aby jeho chrup zkontroloval. S dítětem ale vyrazte k zubaři i v případě, že některý z jeho zubů začne měnit barvu.

„Pokud jsou přední dočasné zuby již těsně před výměnou za zuby stálé a zub odumře a je nad ním zánět, je na místě řešit takovou situaci vytažením (extrakcí) ztmavlého zoubku. Jeho zachování v ústech je naopak žádoucí, jestliže do takové výměny zbývá ještě dlouhá doba,“ říká zubní lékařka ze Zubního centra Ořechovka Kamila Hejková s tím, že i u dětí lze ošetřit kořenový kanálek a tím dobu setrvání zubu v dutině ústní prodloužit. A to nejen z estetického důvodu. Pro malé dítě je totiž zachování zubu v ústech důležité i kvůli správné výslovnosti nebo bezproblémovému kousání.

Zdroj: TZ www.orechovka67.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).