Hlavní navigace

Bikram jóga: Krev, pot a slzy!

24. 9. 2009

Sdílet

Že je jóga jenom pro ženy? Pánové, bikram jóga je výzvou pro vás! Nejeden muž vylezl po devadesátiminutovém cvičení z místnosti vyhřáté na 42 °C po kolenou. Nejedna dívka se mezi jednotlivými polohami rozplakala. Přesto si bikram jóga získává stále větší okruh příznivců, kteří ji cvičí, třeba i denně.

Je bikram jóga opravdu takový nářez? Prvních několik lekcí určitě. Přesně daná kombinace dvaceti šesti poloh, které třeba hned napoprvé nepochytíte, nebo vám nepůjdou, a otřesného horka (42 stupňů Celsia), může zpočátku vyvolat opravdu intenzivní reakce. Nováčci bývají často překvapení. „Po patnácti minutách máte chuť z místnosti vyběhnout, protože vám například někdo kape na podložku, v místnosti je smrad, horko… Pokud vytrváte, upevníte si vůli a bikram jógu si zamilujete,“ slibuje s úsměvem Tereza Bonnet-Šenková, která společně s Petrou Daňhelovou otevřela první (a zatím jediné) studio bikram jógy v České republice.

Drahomíra Vojtíšková vzpomíná na svojí první lekci bikram jógy: „Přišla jsem domů a asi dvě hodiny jsem seděla v křesle, koukala se jen před sebe a přemýšlela, co se stalo. Druhý den jsem se hecla a zkusila to znovu. Od té doby chodím pravidelně už pět měsíců.“

V čem je bikram jóga jiná

V Indii, v kolébce jógy, je teplo a vlhko. Na západě lidé platí za cvičení v klimatizovaných místnostech, což tělu samozřejmě rovněž prospívá, ale efekt není tak hloubkový. Svaly mnohem více povolí v teple a dovolí tělu dostat se do jógové polohy snáze.

bikram joga

Polohy jsou statické, ale opakují se ve velmi dynamickém pořadí. Jedná se tedy o kardiovaskulární zátěž. Posilujete srdce i plíce. Lekce jsou pokaždé stejné, pořadí dvaceti šesti póz a dvou dechových cvičení je jasně dané, tak jak jej sestavil zakladatel bikram jógy Bikram Choudhury. „Na Západě máme tendence všechno vylepšovat, jenže to pak nemusí fungovat. Dodržujeme pořadí póz a jejich přesná pravidla tak, jak určil Bikram Choudhury – lekce tedy vedeme pouze ústně, nikoho do poloh nelámeme,“ doplňuje Tereza Bonnet-Šenková.

Cvičit každý den, není to jen taktika tahání peněz?

Po revoluci se s nejrůznějšími cvičiteli a novými cvičebními metodami roztrhl pytel. Každý vám říká, že to jeho cvičení je jediné zaručené a měli byste se mu věnovat pravidelně. Bikram jóga šla ještě dál a první měsíc až dva doporučuje každodenní docházku. Aby byly zdravotní účinky znatelné, později by mělo stačit cvičit bikram jógu alespoň třikrát týdně. Proč tomu tak je? Protože se jedná o jógu a ta se zakládá na každodenní praktice. „Stejně tak jako mytí zubů. Chcete je mít zdravé a krásné? Čistíte si chrup každý den. Stejně tak to děláme s tělem,“ dodává Tereza Bonnet-Šenková.

Dokážete si představit, že byste cvičili při teplotě 42 stupňů Celsia?

Bikram jóga staví na tom, že denně, nebo alespoň třikrát do týdne, dochází k opakovanému stlačování a protahování stejných endokrinních žláz a svalových tkání. „Často slýchám – Chodit každý den? Nebo třikrát týdně? Na to nemám čas! – Jenže to je jen věcí priorit. Pokud si chcete přijít pouze zacvičit nebo se vypotit, tak proč ne, choďte třeba jednou týdně, ale pokud vás trápí nějaké civilizační choroby a bolesti, tak musíte docházet alespoň třikrát do týdne,“ říká Tereza Bonnet-Šenková.

Zhubnu bikram jógou?

„Hodně lidí se ptá, zda může bikram jógou zhubnout. Samozřejmě, že může, ale to není tak, že jen cvičíte a potíte se u toho. V těle se nám ukládá velké množství vody a škodlivin. Při bikram józe se opravdu hodně potíte, což vás odvodní a vrátí tělu jeho formu. Člověk má pak pocit, že splaskl. Pochopitelně se svaly díky cvičení formují,“ říká Tereza Bonnet-Šenková. Za pomoci tepla se dostanete mnohem dále a začíná se tak měnit i hloubková struktura tkání. Ocení to zejména lidé po nějaké operaci. „Jste-li po operaci, tak vidíte na povrchu těla jizvu. Možná se vám nelíbí, různě ji masírujete, nebo se jí pokoušíte zbavit laserovou metodou. To je ten estetický dojem. Jenže tkáň je zjizvená i pod povrchem,“ dodává Tereza Bonnet-Šenková.

Jóga navíc stimuluje některé endokrinní žlázy a zrychluje tak i metabolismus, takže se mohou výrazně změnit vaše chutě. Je běžné, že člověk po nějaké době pravidelného cvičení dostane chuť spíše na zdravé věci.

Minirozhovor s Terezou Bonnet-Šenkovou

bikram joga

Proč zrovna 42 °C?

Jedná se o teplotu, která je jen o trochu vyšší, než naše vnitřní teplota. Sice se potíte, ale neztrácíte tělesnou teplotu v prostoru. Tkáň je tedy neustále zahřátá.

Jak lidé reagují na cvičení v horku?

Každý člověk reaguje na cvičení v teple jinak. Lidé s nízkým krevním tlakem mívají zpočátku omdlívací tendence. Záleží rovněž na tom, jak rychle spalujete kalorie nebo jestli jste před lekcí správně hydratovali. První lekce je vždy exkurze do neznáma a není nutné, aby nováček cvičil všechny polohy.

Co doporučujete začátečníkům?

Aby si dali před lekcí něco sladkého. Glukózu v krvi budou potřebovat Také aby pili v průběhu celého dne. Pro organismus je to zdravé. Nestačí tedy, když přijdete na bikram jógu s lahví vody. Když tělo nemá vodu v systému, tak nemůže ochlazovat. Zadrží teplo a vám pak bude špatně. Doplňování tekutin během cvičení znamená, že se voda dostane pouze do žaludku, nikoliv do systému.

Mohou chodit i děti?

Děti chodí ve věku, kdy se jim vytvoří potní žlázy po celém těle, což bývá okolo devíti let. Je to ovšem individuální. Z těchto důvodů vyžadujeme do jejich osmnácti let podpis rodičů.

Působení cvičení na lidský organismus

  • pročištění lymfatického systému
  • správná distribuce kyslíku a živin ke každému tělesnému vláknu
  • posílení imunitního systému
  • stimulování endokrinních žláz (s vnitřním vylučováním)
  • zvýšení kapacity plic, posílení srdeční činnosti
  • zvýšení pružnosti páteře
  • dostatečné množství maziva v kloubech, posílení kostí protažení, tonifikace a posílení valů, zlepšení celkové rovnováhy
  • eliminace toxinů
  • zlepšení krevního oběhu
  • zklidnění mysli
  • spojení těla a mysli

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).